На хакатоні 19-21 червня будуть вирішувати проблеми міста і… «тусити» (фото)

2
632
Загрузка...

Мер Олексій Каспрук, організатори і один учасник Hack4energy представили 15.06.15 на брифінгу в міській раді перші в Чернівцях відкриті «змагання з енергозбереження».

 

Цікаво, що у брифінгу, завдяки скайп-зв’язку, взяв участь з Києва і Роман Зінченко – координатор Української мережі енергетичних інновацій «Greencubator», якій належить ідея проведення таких хакатонів. А на місці, разом з Олексієм Каспруком, хакатон енергетичної свободи презентували ініціатор і безпосередній організатор Hack4energy у Чернівцях – керівник громадської організації «Альтернатива-Є» та «Інсерт інновейшн» Віктор Гищук, співорганізатор і партнер – голова Асоціації готельєрів Чернівців Андрій Брязкало та головний лікар медичної установи «Меднеан», учасник хакатону Андрій Нечай, який не так давно на міжнародній конференції GIZ «Енергоефективність у громадах» «засвітився» з проектом енергонезалежного медичного центру.

Для початку, певно, варто нагадати, що хакатон енергетичної свободи відбудеться 19-21 червня 2015 р. за адресою: вул. Героїв Майдану, 29 (2 поверх). І що довідкову інформацію щодо участі та інші деталі можна отримати, звернувшись до організатора Віктора Гищука (координати – нижче).

У своєму вступному слові мер Чернівців Олексій Каспрук наголосив на тому, що такі заходи надзвичайно важливі і перспективні, оскільки тема енергозбереження є тепер як ніколи актуальною. І що міська влада всіляко підтримуватиме і розвиватиме енергозберігаючий напрям. Олексій Павлович жартома зауважив, що енергозбереженням мають займатися всі, навіть та бабуся біля під’їзду, яка має стежити, чи лампочку виключили.

Роман Зінченко нагадав про таку важливу складову проекту, як енергетична безпека. Мовляв, приходячи додому і натискаючи на кнопку «Пуск» на пральній машині, ми фактично фінансуємо країну-агресора, оскільки купуємо в Росії «зайві» енергоносії. І 2 млн. українців, якщо задумаються про це і, грубо кажучи, скористаються кнопкою «Таймер», можуть змінити енергетичну безпеку країни.

Віктор Гищук звернув увагу на те, що це насправді дуже «драйвове» дійство, що у талановитої молоді є шанс стати відомими і, за великим рахунком, змінити країну, а також цікаво «потусити». Нагадав, що на минулому хакатроні були цікаві включення з США, Німеччини, тепер планується і включення з Португалії. Одне слово, буде весело.

Роман Зінченко, як і Віктор Гищук, подякував міській владі за підтримку проекту. І запропонував винести на хакатон міські проблеми, так чи інакше пов’язані із енергозбереженням. У рамках Hack4energy цілком можуть вийти на ефективні та перспективні багатьох таких проблем: «Будемо разом шукати рішення».

Вдало вписався в контекст брифінгу та «головного гасла Чернівців» згаданий Віктором Гищуком вислів про те, що всі не можуть думати однаково, натомість можуть думати разом. Іншими словами, спільними зусиллями багато чого можна зробити. І, так, треба у т.ч. об’єднуватися для розв’язання певних проблем. Наприклад, ставити датчики руху на освітлення в під’їздах, таймери і т.п. Тобто робити реальні кроки в бік енергозбереження, а отже і значної економії енергоресурсів та коштів.

Олексій Каспрук, у свою чергу, згадав інше повчальне оповідання. Коли в США зібрали великий форум, вчених і т.п. І військові показали відео, де винахідник ніби подолав гравітацію. Але, мовляв, з другого разу розбився. Вчені зрозумівши, що можна подолати гравітацію, і через якийсь час розробили відповідну установку, розміром з будинок. Потім виявилось, що не було ніякого винахідника. Але той приклад надав віру в можливість це зробити, що посприяло вирішенню проблеми.
Роман Зінченко навів приклади суттєвої економії завдяки енергозбереженню. Наприклад, в Чехії десь 30% економлять на отопленні завдяки тому, що поставили регулятори. Тобто завдяки простому кроку.
Ще п. Роман звернув увагу на те, що більше половини величезного бюджету Мінздраву йде на будівлі. А отже завдяки енергозберігаючи проектам тут теж можна уже суттєво економити, і, відповідно, спрямовувати більше коштів безпосередньо на лікування.
У Віктора Гищука поцікавилися і його баченням можливого використання енергозберігаючих ідей під час зміни вигляду стіни за пам’ятником Т. Шевченка на Центральній площі (що вже фігурувало в рамках публічних обговорень цієї теми). Він зауважив, що хотів би, аби Чернівці стали візитівкою енергозбереження. Відповідно, на цій стіні, використовуючи «дармову енергію», можна цю «візитівіку» відобразити. п. Віктор спрогнозував, що цей проект теж може бути однією з командних тем на хакатроні. І як претендувати на окрему реалізацію, так і стати чатисною іншогого, тобто допомогти іншим учасникам конкурсу на оформлення названої стіни.

Андрій Брязкало коротко і доступно пояснив, чому для готельєрів тема енергозбереження є надважливою. А отже від хахатону вони теж очікують цікавих проектів і рішень, які дзволять економити на енергоносіях.

Андрій Нечай розповів про свою клініку і про те, що вона займається і лікуванням, і реабілітацією, яка в наш час із зрозумілих причин стала особливо актуальною. Із проектом енергонезалежного медичного центру він пов’язує не лише можливість економити на енергоносіях, а й, власне, збільшувати сам центр та його «пропускну здатність». На сьогодні за день у клініці обслуговуються близька ста пацієнтів, а є необхідність приймати їх у більшій кількості. п. Андрій зазначив, що якщо об’єднувати різні категорії енергоефективних технологій, можна економити значно більше. Це вимагає грошових вливань, але за декілька років можна вийти «на нуль» і надалі суттєво економити.
Роман Зінченко зробив Чернівецькій міській раді комплімент за те, що на офіційному сайті регулярно інформують про роботу систем забезпечення життєдіяльності міста. І запропонував допомогти, приміром, з енергетичною панеллю міста. Зауваживши, що Львів вже користується відповідними деякими плодами минулого хакатону.

У кого є запитання в контексті хакатону, – звертайтесь до Віктора Гищука: пишіть, дзвоніть, заходьте:
https://www.facebook.com/victorian787
+380953401638
Руська 129 а (офіс 2)

fakty.cv.ua

ПЕРЕГЛЯНУТИ ФОТО (брифінг)

Hack4energy у Чернівцях. Брифінг в мерії 15.06.15

***

Що таке хахатон і «з чим його їдять»

***

Загрузка...

2 КОМЕНТАРІ

  1. А можете пояснити які там завлання будуть випішуватися і які саме фахівці можутьбрати участь? Поки що мало зрощумів кпім того що буде пиво і весело:)
    Пиво і харчі на шару будуть давати учасникам?

НАПИСАТИ ВІДПОВІДЬ