Про есперанто, Фіделя Кастро і площу в Німеччині на честь п. Меланії з Юрківців (відео)

0
910
Загрузка...

Президент Української Асоціації Есперанто і академік Міжнародної Промислової Академії Євген Ковтонюк після зустрічі у Чернівцях 4.05.15 дав ексклюзивне інтерв’ю fakty.cv.ua.

 

Євген Миколайович розповів, зокрема, про «особливості» розвитку есперанто в радянські часи, про те, як українські есперантисти «випередили незалежність», про зустрічі з Фіделем Кастро, Маргарет Тетчер та іншими знаменитими особистостями, про рідні Юрківці та маму Меланію, на честь якої в німецькому місті Рюссельхайм назвали площу…

***

Ковтонюк Євген Миколайович (6 жовтня 1955 р., с .Юрківці Немирівського району) — перший президент та один із засновників Української есперанто асоціації, бізнесмен, фотохудожник, мандрівник.

У 1977 році успішно закінчив Одеську Національну Академію харчовіх технологій. Але з Одеси забрав із собою у доросле життя ще й любов до моря, морської романтики, подорожей. Саме в цей час з’явились перші фотознімки. Заняттю фотографією дуже сприяло захоплення міжнародною мовою есперанто, що давало змогу подорожувати Радянським Союзом, а з відкриттям кордонів (падінням залізної завіси) — усюди, де знаходяться есперантисти. Таким чином Євген відвідав понад сто країн світу.

Член комітету Всесвітньої есперанто асоціації. Учасник 18 Міжнародних конгресів есперанто. Редактор українсько-есперантського словника, співавтор найбільшого у світі есперантсько-українського словника. Засновник і президент благодійного фонду ім. В. Єрошенка «Есперо». Віце-президент Української республіканської філії Асоціації радянських есперантистів (1982—1989 рр.). Президент Київського есперанто-клубу «Ora Pordego» (Золоті ворота) (1986—1992 рр.).

З 2005 до 2008 року генеральний директор ВАТ “Державний експортно-імпортний банк України „Лізингова компанія «Укрексімлізинг»“.

Нагороджений Почесною грамотою Верховної Ради України «За заслуги перед українським народом» (2005 р.).

Іменем мами Євгена, Меланії Кирилівни Ковтонюк — остарбайтера заводу «Опель» (1942—1945 рр.), названо площу в м. Рюссельхайм (Німеччина).

Біографія з uk.wikipedia.org

***

Фото із заняття 4.05.15 та зустрічі з Євгеном Ковтонюком можна переглянути тут:

***

Загрузка...

НАПИСАТИ ВІДПОВІДЬ