Із середини травня запрацює малий прикордонний рух з Румунією (Подробиці)

0
1057
Загрузка...

За попередніми домовленостями, із середини травня на прикордонних з Румунією населених пунктах Чернівецької області запрацює малий прикордонний рух. Людям, які проживають в 35-50 кілометровій від кордону смузі, не доведеться відкривати візи. Підставою для перетину кордону буде перепустка малого прикордонного руху.

Дипломати стверджують, що це велика можливість для налагодження та підтримки родинних, бізнесових та культурних зв’язків між мешканцями, юридичними особами прикордонних територій. Окрім Чернівецької області, малий прикордонний рух буде задіяний і на прикордонних територіях Одеської, Івано-Франківської та Закарпатської областей.

eleonora moldovanЩодо особливостей та специфіки малого прикордонного руху «Громадське радіо» поцікавились у Генерального консула Румунії в м. Чернівці Елеонори Молдован:

–          Угода про малий прикордонний рух, яка була підписана в Києві 2 жовтня 2014 року, наразі перебуває фактично у фінальній стадії ратифікації. Загалом і румунська, і українська сторони вже пройшли всі внутрішні процедури, формальності ратифікації. Зараз ми по дипломатичних каналах з’ясовуємо решту технічних особливостей задля набуття чинності вже через декілька днів, тижнів цієї угоди. Угода передбачає спрощений рух і спрощений перехід державного спільного румуно-українського кордону для громадян, які проживають в прикордонній смузі. Це означає, що і перетин кордону, і перебування на території прикордонної смуги по обидвох сторонах кордону матиме особливий формат з набуттям певних привілеїв. За наявності румунської національної візи чи Шенгенвізи громадяни України мають право перебувати на території Румунії 90 днів протягом шести місяців (тобто три місяці з шести), то ця угода передбачає інший формат спілкування. То громадяни Румунії можуть бути на території України в прикордонні смузі фактично цілий рік. Так само і громадяни України в прикордонній нашій зоні також можуть бути фактично цілий рік. Єдина умова, яка є специфічна для цієї угоди, — це щоб одне перебування не перевищувало 90 днів. Тобто громадянин України може заїжджати на територію Румунії декілька разів, але таким чином, щоб не порушити єдину норму і не перевищувати своє перебування в Румунії більше 90 днів.

Елеонора Молдован розповіла також, що подібні угоди були підписані з Україною і іншими державами Європейського Союзу, а саме: Польщею, Словаччиною та Угорщиною.

Варто пам’ятати, що безвізове перебування громадянам Румунії на території України та громадянам України на території Румунії дозволяється ВИКЛЮЧНО на прикордонній території.

–          Прикордонна територія, відповідно до умов цієї угоди, є 35-кілометровою смугою, або може розширитись до 50 кілометрів, якщо одна частина адміністративно-територіальної одиниці входить в 35-кілометрову смугу, — розповіла Генеральний консул Румунії в Чернівцях.

Чернівці потрапили під дію малого прикордонного руху, адже частина міста ввійшла до 35-кілометрової смуги. Якщо говорити про Чернівецьку область, то до смуги входять населені пункти з восьми районів області (Вижницький, Герцаївський, Глибоцький, Кельменецький, Новоселицький, Путильський, Сторожинецький, Хотинський). Прикордонний рух також стосуватиметься й інших областей, які межують з Румунією.

Сама процедура оформлення документів буде такою ж, як і в Республіці Молдова:

–          Громадян України повинні прийти до консульства, надати особисту заяву, підтверджуючий документ. Це може бути будь-який документ, який зазначає наявність якихось відносин – родинних, комерційних, культурних відносин. Якщо немає такого документа, то має бути надана просто декларація на власну відповідальність дана перед нашим консулом. Це основні документи, які подаються разом з закордонним та українським паспортом. Адже громадянин, відповідно до умов угоди, має проживати на цій території протягом останніх трьох років. Ці всі документи подаються в консульство. Консульство ці документи приймає без жодних консульських оплат, оформляє документи і протягом 66 днів поштою громадянин України отримує пластикову картку, яка називається «Пропуск малого прикордонного руху». Він буде дійсний від двох до п’яти років.

Елеонора Молдован зазначила, що громадяни будуть поінформовані про умови, юридичну відповідальність щодо порушення норм румунського та європейського законодавств щодо перетину кордону та перебування на території Румунії.

timishНародний депутат України, який був обраний від округу, де компактно проживає румуномовне населення Чернівецької області, Григорій Тіміш розповів, що про запровадження малого прикордонного руху говорилось ще з 2005 року. Григорій Тіміш також є співголовою групи з міжпарламентських зв’язків з Румунією:

–          Фактично уже угода пройшла етап погодження в Мін’юсті, пройшла МЗС. Вона зараз лягла на стіл румунській стороні. Вони зараз урегульовують технічні питання. Я надіюсь, що 15 травня вона вже почне діяти. У травні вона має запрацювати.

Народний депутат додав, що в стосунках з румунською стороною спостерігається «глобальне потепління».

–          Очікується як мінімум з обох сторін як мінімум по мільйону мешканців, які скористаються цією перевагою, — зауважив Григорій Тіміш.

Точної дати, коли запрацює малий прикордонний рух не назвали ні в Генеральному консульстві, ні народний депутат. Однак усі запевнили, що це однозначно станеться в травні цього року.

Буковинці прикордоння втішені такими нововведеннями, однак наголошують на їх обмеженості. Зокрема, про це розповіла мешканка села Чагор Глибоцього району Інна:

–          То всі розуміли, що то вже без віз, що можна їхати куди хочеш. Вони думали, що по всій Румунії можна буде їздити. А то лишень 30 кілометрів. Тобто до Сучави тільки можна буде. А якщо йти десь і щось побачити – навіть до того замку Дракули чи на відпочинок на море, то мусиш візу відкривати.

Загалом Україна має 15 пунктів пропуску через державний кордон з Румунією, частина з яких розташована на території Чернівецької області. Територією області проходить державний кордон з Румунією протяжністю 226,4 км.

Записала Надія Вірна для Громадського радіо

Загрузка...

НАПИСАТИ ВІДПОВІДЬ