Фото: Депутати Верховної Ради одягли вишиванки, серед них і буковинці

1
2021
Загрузка...

У день всеукраїнського свята, яке покликане зберегти споконвічні народні традиції створення та носіння етнічного вишитого одягу народні обранці вдягли вишиванки. Буковинки Марія Матіос та Оксана Продан також помічені у сесійній залі у вишитих сорочках.

Світлині із сторінок соціальних мереж депутатів. Свято є самобутнім і самодостатнім, не прив’язане до жодного державного чи релігійного. В цей день кожен українець одягає вишиванку і виходить в ній на роботу, в університет, школу, чи садочок.

Нагадаємо, що всеукраїнську акцію «День української вишиванки» було започатковано студенткою факультету історії, політології та міжнародних відносин Чернівецького національного університету імені Юрія Федьковича Лесею Воронюк у 2007 році. Вона зауважила, що студенти досить часто одягають вишиванки на пари, і одного разу спілкуючись на перерві з колегою Ігорем Житарюком, який також був у вишиванці, запропонувала одногрупникам обрати один день і всім разом одягнути вишиванки. У перший рік свята у 2007 році вишиванки одягнули кілька десятків студентів та кілька викладачів факультету. Та вже протягом наступних років свято розрослося до всеукраїнського рівня, до нього почала долучатися українська діаспора по всьому світу, а також прихильники України.

День вишиванки у 2015 році припадає на 21 травня. Організатори закликають всю Україну в це день одягнути вишиванку в знак єдності. Започаткована акція «Подаруй вишиванку захиснику», яка має на меті підняти бойовий і моральний дух українських воїнів в зоні АТО. Військовим на передову з допомогою волонтерів планується передати вишиванки, аби вони служили оберегом.

Оргкомітет:

Леся Воронюк (ідейник свята та голова оргкомітету), на час заснування свята — студентка факультету історії, політології та міжнародних відносин Чернівецького національного університету імені Юрія Федьковича. На разі (2015 рік) — журналіст телеканалу «СТБ», член спілки журналістів України, автор прозових збірок «Серце сонця», «Жовтий янгол», «Записки на зап’ястях», упорядник Антології майданівських віршів «Небесна Сотня», голова молодіжного короткометражного фестивалю «Кіноетніка». Леся Воронюк про День вишиванки: «Це свято — функціонально та ментально багаторівневе. Найпростіше в ньому — це красиві і натхненні українці у правічних сорочках. А найскладніше, найважливіше значення — це формування суспільства, яке цінує і розуміє свою історію і традиції, а отже, може бути єдиним і будувати майбутнє, адже тільки свідомі нації стають сильними і розвиненими. У жодній успішній країні громадяни не сперечаються про свої споконвічні традиції та культуру та не переводять ці цінності у тимчасові політичні площини».

Олександр Ткачук (член оргкомітету), на час заснування свята — студент факультету історії, політології та міжнародних відносин Чернівецького національного університету імені Юрія Федьковича. На разі (2015 рік) — військовий журналіст, фотохудожник, автор проекту «Музика воїнів». Олександр Ткачук про свято: «День української вишиванки — це ланцюг минулого, сьогодення і майбутнього для кожного свідомого українця. Ми, сучасні українці є сполучною ланкою між минулим нашої нації з її історією і традиціями та нашим майбутнім. І надзвичайно важливо зараз не розірвати українського ланцюга часової єдності. Цим святом ми хочемо показати, що символ нації — вишиванка — завжди була, є, і буде необхідною для міцності української держави».

Оксана Добржанська (член оргкомітету) на час заснування свята — студент факультету історії, політології та міжнародних відносин Чернівецького національного університету імені Юрія Федьковича. На разі (2015 рік) — викладач кафедри міжнародних відносин, Чернівецького національного університету імені Юрія Федьковича. Кандидат політичних наук. Активна громадська діячка. Оксана Добржанська про свято: «Кожен для себе повинен дати відповідь на питання: хто ж такі українці і чи є я частиною цієї нації. Звичайно, українець — це не той, хто носить шаровари, їсть сало та спілкується виключно українською. Проте, якщо ти зараховуєш себе до цієї нації, в тобі невід’ємно присутня повага та любов до власних традицій та культури. Ти прагнеш на ввесь світ прокричати: „Я є українець і я цим пишаюсь“. День вишиванки — це день усвідомлення себе українцем та день єдності зі своєю нацією».

Михайло Павлюк (член оргкомітету) — викладач кафедри міжнародних відносин, Чернівецького національного університету імені Юрія Федьковича. Кандидат політичних наук. Активний громадський та політичний діяч, депутат Чернівецької обласної ради. Михайло Павлюк про свято: «Щороку українці об’єднуються навколо простих речей — разом співають українські пісні на релігійні свята, вчать рідної мови своїх діточок та повертаються до культурних праобразів своїх пращурів. І тому День української вишиванки не є звичайним святом. Це — наша спільна громадська трибуна, де кожен у той чи інший спосіб захищає і сповідує своє, українське, Богом дане, вічне. Я оптиміст — за усіх негараздів та поневірянь в останні роки, нас, однодумців, більшає по усій Україні».

Сергій Бостан (член оргкомітету) — на час заснування свята — студент факультету історії, політології та міжнародних відносин Чернівецького національного університету імені Юрія Федьковича. На разі (2015 рік) — викладач кафедри соціальної роботи та кадрової політики у Буковинському державному фінансово-економічному університеті. Кандидат політичних наук. Директор Інституту політичних та геополітичних досліджень. Сергій Бостан про свято: «День вишиванки — це не свято виключно української сорочки, це, в першу чергу, сповідування української традиції і культури, апеляція до української національної свідомості, патріотизму і духу єдності народу».

Fakty.cv.ua

Загрузка...

НАПИСАТИ ВІДПОВІДЬ