Конкретно про Субсидії. Хто отримуватиме? Як оформлювати?

0
1534
Загрузка...

Фактично сьогодні вже по всій країні у людей виникає запитання, хто ж може оформлювати субсидії для населення. Нагадуємо, що цього року субсидію на житлово-комунальні послуги може отримати майже кожен, хто звернеться у місцеві органи соціального захисту із заявою, надасть декларацію про свої доходи, які надаватимуть йому право на субсидію. Громадянам, які мають інші доходи, крім пенсій і соціальної допомоги, необхідно додати довідки про доходи.

Якщо витрати на оплату житлово-комунальних послуг в межах встановлених норм перевищать 15% сімейного доходу, різниця буде компенсована державною субсидією. Для сімей, які складаються лише з непрацездатних та пенсіонерів, обов’язкова плата  становитиме 10%.

Таким чином, з 1 ківтня до кожної родини мають надійти пакети документів для оформлення  субсидій за спрощеним порядком, який надає можливість безкоштовно надіслати документи поштою, без відвідування управлінь соціального захисту.

Спробували отримати відповіді на найбільш розповсюджені питання, щодо компенсації витрат на житлово-комунальні послуги. 

2Чи може людина жити у трикімнатній квартирі і отримувати субсидію тому, що зарплата у неї невелика?

Звичайно, кожна людина може отримувати субсидію у межах визначених норм користування житловою площею, які становлять 21 кв.м. на кожну особу і додатково 10,5  кв.м на сім’ю, та встановлених нормативів користування  комунальними послугами. Якщо це одиноко проживаюча особа, то така норма – 31, 5 кв.м. Якщо це однокімнатна квартира – субсидія надається на всю житлову площу.

2. Хто взагалі може не турбуватися щодо отримання субсидій?

Кожен громадянин сам може зробити попередній розрахунок, чи може він розраховувати на субсидію чи ні. Розрахунок не складний: береться дохід всіх членів сім’ї, зареєстрованих на даній житловій площі, за попередні шість місяців, ділиться на 6 – так обраховується середньомісячний дохід. Далі треба взяти відповідний відсоток цього доходу – 10% (для сімей, які складаються лише із непрацездатних) чи 15% (для всіх інших сімей) і порівняти з місячною платою за ЖКП в межах норм. Якщо плата за ЖКП є вищою за визначений відсоток (10% або 15%) сімейних доходів, то сім’я має право на субсидію, якщо не перевищує його – то необхідно дочекатися опалювального періоду, коли збільшуються комунальні платежі і знову зробити розрахунок.

3. Хто із членів сім’ї   має заповнювати заяву на субсидію?

Субсидія призначається власнику (співвласнику) житла, наймачу житла у громадському державному житловому фонді, члену житлового кооперативу, на якого відкрито особовий рахунок за місцем реєстрації. Саме цією особою має заповнюватися заява на призначення субсидії. У тій спрощеній формі заяв, які вже надіслані пенсіонерам, чітко написано, що заповнюється заява особою, на яку відкрито особовий рахунок по оплаті житлово- комунальних послуг.

4. В якому разі на отримання субсидій не може вплинути наявність автомобіля, дачі?

Якщо людина має дачний будиночок у садовому товаристві, то це не впливає на право отримувати субсидію, оскільки такі приміщення не є житловими. Але ті дачні будинки у селі, що зареєстровані у БТІ як житлові приміщення, враховуються при визначенні права на субсидію. При цьому підраховується й площа цих приміщень. Наприклад, сім’я із 5 осіб проживає у невеличкій квартирі у місті площею 40 кв. м і має у селі невеликий будинок площею 50 кв. м. Норма користування житловою площею для такої сім’ї  становить 115,5 кв. м. Загальна площа квартири та сільського будинку не перевищує цю норму. Така сім’я може розраховувати на субсидію на загальних підставах. Якщо ж загальна площа кількох житлових приміщень, якими користується сім’я, перевищує норму користування житловою площею для цієї сім’ї, субсидія не буде призначена. За таких обставин можна звернутися із заявою до комісії при органах місцевої влади, яка після обстеження має зробити свій остаточний висновок щодо призначення субсидії.

Що ж до того, хто не має права на субсидію, то тут важливий майновий стан громадян, а саме: наявність у володінні більше одного автомобіля, додаткових житлових приміщень. Також субсидія не призначається тим, хто протягом року придбав нове житло або здає власне житло в оренду.

Також наводимо Урядова «гаряча лінія» – 0800507309, обіцяють відповісти кожному!!!

Fakty.cv.ua

Загрузка...

НАПИСАТИ ВІДПОВІДЬ