Нємцов, Чечетов: версії, мотиви (модель-свідок вбивства, передсмертна записка)

0
1432
Загрузка...

Резонансне вбивство російського опозиційного політика Бориса Нємцова та «дивне самогубство» українського політика Михайла Чечетова сталися з мінімальною часовою різницею.

 

І обидві смерті так чи інакше, прямо або побічно можуть бути пов’язані з «бурхливими» і трагічними подіями в Україні.

З вбивством Нємцова більш-менш все ясно з  тим, як це сталось. Адже його вбили в центрі Москви чотирма пострілами з пістолета в спину…

Головна «інтрига» залишається навколо присутності поруч з ним 23-річної української моделі Ганни Дурицької. Уродженка Білої Церкви, як повідомляється в ЗМІ, з 2012 р. мала роман з Нємцовим. Перед 150228-Durytsjka-podruga-Nemtsova-makurin-photo-ruвбивством, за її словами, вона чекала Бориса в ЦУМі, звідки вони разом попрямували в бік Василівського спуску. Застрелили політика на Великому Москворецькому мосту.

Деякі висловлюють припущення, що модель могла привести Нємцова «в потрібний час в потрібне місце». Хоча ця версія малоймовірна. Наразі українка залишається головним свідком цього резонансного вбивства. Деякі російські мас-медіа висувають версію вбивства через ревнощі, що теж виглядає надто непереконливо.

Відхід Михайла Чечетова в інший світ пов’язують в основному з кримінальною справою проти нього та потенційними його цінними свідченнями.

Перед тим, як стрибнути з 17 поверху власної квартири (якщо, звісно, йому не «допомогли» це зробити) Чечетов написав передсмертну записку (на фото).

150228-Chechetova-zapyska

Зрозуміло, що більше про ці резонансні події згодом зможуть сказати слідчі (наскільки та інформація буде «публічною»). Але вже зараз можна говорити про різні можливі мотиви та версії того, що сталося з цими двома політиками. На прохання fakty.cv.ua, деякі політики, журналісти, громадські діячі діляться міркуваннями на тему «як воно могло бути – «убрали» ті, на яких «логічно подумати», «убрали», навпаки, опоненти «теоретичних потенційних вбивць», щоби на цих подумали, чи, може, «побутова випадковість»?»

 

Василь Забродський (журналіст, громадський діяч):

По Чечетову – ті, кому його покази про справи «СІМЕЙНІ», в тому числі і з приводу незаконноі приватизації, були непотрібні. А по Нємцову – тільки Путін.

 

Олег Громадський (депутат Чернівецької міської ради, нині – служить добровольцем в зоні АТО)

По Чечетову – могли і ті, на яких логічно подумати. Щодо Нємцова… Більше схиляюсь, що ті, які хотіли, щоби подумали на того, про якого він говорив.

 

Анатолій Гулей (голова правління Міжбанківської валютної біржі, громадський діяч):

По Чечетову – думаю, що він сильно перелякався, адже реально багато знав. А «свої» такі речі не пробачають. Нємцов, думаю, – спланована акція. За годину до вбивства почали звосити військових до Москви. Як написав у Фейсбуку Oleksandr Danylyuk: «Внутренние войска РФ были подняты по тревоге ДО того, как застрелили Немцова. Это неопровержимое доказательство причастности Кремля к убийству. АПД. Немцова убили около полуночи. Меньше чем через час в Москву уже входили грузовики с военными».

 

Ігор Буркут (політолог):

Занадто мало інформації ми маємо для того, щоби висувати беззаперечно аргументовані версії. І занадто багато спекуляцій нині навколо цих двох резонансних смертей. Навряд чи вони пов’язані одна з одною. Михайла Чечетова генеральна прокуратура України щойно попередила про початок серйозних допитів, і він міг зрозуміти всю складність свого становища. А знав дуже багато такого, що могло потягнути на дно чимало впливових осіб. Тож легкого життя йому вже не судилося, і дихання смерті у потилицю колишній “парламентський диригент” і глава фонду держмайна відчув по-справжньому. Його самогубство виглядає значно реальнішим, ніж “самогубства” Кравченка і Кірпи десять років тому. Воно нездатне збурити громадськість і викликати протестні акції. Зовсім інша справа – убивство Бориса Нємцова. Виглядає на те, що цей демонстративний злочин якраз і мав на меті спровокувати масові виступи, щоби дати владі привід для застосування сили. “Майдан” легше придушити у зародку, ніж потім мучитися з ним, шукаючи засоби для заспокоєння розбурханого людського моря. Досить популярна й інша версія. Якщо Путін вирішив копіювати Сталіна, то можна провести паралель зі вбивством Кірова. Загибель відомого політика використовується для початку масових політичних репресій. Можливо, це провокація, спрямована і проти самого Путіна. Хоча навряд чи смерть мало популярного серед російських обивателів політика єльцинських часів здатна викликати велике заворушення. Але реакція у світі, звичайно, буде різкою. Не виключено, що автори провокації розраховували саме на зовнішньополітичний ефект. У будь-якому випадку це вбивство опозиційного політика президенту РФ Путіну зашкодить по-справжньому, незалежно від прямої причетності “лідера нації” до замовлення самого злочину.

 

Іван Рибак (народний депутат України):

Таких випадковостей не буває. Це дуже велика гра. Тут можуть бути задіяні треті сили…

 

Роман Реведжук (громадський діяч):

Чечетова прибрали свої, бо дав слідчому розписку про співпрацю. Про Нємцова теж маю свою версію, але не хотів би її озвучувати в ЗМІ.

 

Арсеній Анциперов (громадський діяч):

  1. Валентина Семенюк – Михайло Чечетов = Фонд держмайна = богатство олігархів = смерть.
  2. Нємцов – страх Путіна, як Кучма – Гонгадзе.

 

Сергій Зарайський (журналіст, БукІнфо, УНІАН):

Щодо Чечетова – варто прочитати пост Бориса Філатова на ФБ, а щодо Нємцова – швидше за все це «пси Кадирова»…

 

Ігор Жижиян (громадський діяч)

На мою думку, смерть Чечетова схожа на самогубство. Згадайте його вираз обличчя на суді по обранню запобіжного заходу. А Бориса Нємцова вбили показово, тому що у Росії різко зростає градус невдоволення діяльністю «Пуйла». Цим самим його команда залякує інших опозиціонерів…

 

Віктор Мігалчан (громадський діяч):

Як на мене, Бориса Нємцова прибрав Путин і Ко. Щодо Чечетова – навіть не думав над цим. Як показує ФБ – на «мільйон» постів про Нємцова – 1-2 поста про Чечетова, що свідчить про повагу до нього і його місце в історії.

 

Степан Терновецький (громадський діяч):

Випадковості там немає! Чечетов сам би не випав з балкона, йому «допогли» так само як Кірпі, Кравченку! Тепер багато на нього «спишуть»! А те, що Нємцова розстріляли за вказівкою Путіна, то це всі, напевно, розуміють! Але це може запалити патріотів Росії! Або вони розпочнуть всередені Росії наводити порядок, воювати за нормальне життя, або їх будуть виловлювати і відвозити на війну в Україну! Звідки вони не повернуться, а будуть спалені в крематорію! Отже, Нємцов, як В’ячеслав Чорновіл, принципово стояв на позиції правди, патріотизму, і ніколи не хотів співпрацювати із владою Кремля! Тому вони і були знищені! Але я впевнений, що Бог знає, що робить! Росія всередені кипитть! І ось-ось вибухне!

 

Віктор Довганич (громадський діяч)

Коли слідчі висунули Чечетову звинувачення, мало хто сприйняв це, як притягнення до відповідальності видного представника попереднього режиму. Усі розуміли, що Генпрокуратура взяла цінного свідка
А по Нємцову тільки одне питання: чому не постраждала дівчина біля нього. Всі нормальні люди автоматично запідозрять Путіна. В свою чергу, Кремль скаже, що це провокація напередодні опозиційного маршу Весни 1 березня. Причому правду ми можемо так і не дізнатися ніколи…. ВІЧНА ПАМ’ЯТЬ НЄМЦОВУ!

 

Загрузка...

НАПИСАТИ ВІДПОВІДЬ