Чернівці готуються до впровадження єдиного електронного квитка

2
720
Загрузка...

Для підвищення ефективності роботи транспортного сектору та поліпшення якості послуг у Чернівцях пропонується запровадити в громадському транспорті електронну систему оплати та контролю.

Автоматизовану систему оплати (єдиний електронний квиток) запровадити в громадському транспорті Чернівців, як повідомляє прес-служба міської ради,  пропонують ТОВ «Українська Платіжна Система» (торговельна марка «EasyPay») та ТОВ «Пласіс». Від початку розробки до комерційного запуску цього проекту потрібно 9 місяців.

Презентацію проекту у Чернівцях на запрошення міського голови Олексія Каспрука провели співвласники ТОВ «Українська Платіжна Система» Святослав Сенюта та Олексій Киреєв, інвестиційний радник EasyPay Олександр Летучий та комерційний директор ТОВ “Пласіс” Сергій Богданов.

Аналізуючи стан  громадського транспорту у Чернівцях, експерти  звернули увагу на його низьку економічну ефективність, відсутність  механізму централізованого управління пасажирськими перевезеннями, низьку якість  послуг перевезення пасажирів, неможливість впровадження альтернативних схем тарифікації, відсутність  статистичної бази для аналітики та можливості  оптимізації маршрутної карти міста, зловживання персоналу, велику кількість  випадків  безквиткового проїзду.

Для підвищення ефективності роботи транспортного сектору та поліпшення якості послуг пропонується в громадському транспорті Чернівців запровадити електронну систему оплати та контролю, яка передбачає для оплати проїзду запровадження безконтактних карток, які можна буде придбати в платіжних терміналах, кіосках, безпосередньо в транспортному засобі. Оплату проїзду можна буде також зробити з мобільного телефону, з використанням будь-якої банківської картки  або спеціального  Інтернет-порталу.

Спеціальні платіжні термінали здійснюватимуть продаж проїзних документів за готівковий та безготівковий розрахунок, при цьому матимуть можливість  видавати решту купюрами та монетами,  надавати інші  платіжні та інформаційно-довідкові послуги.

В кожному транспортному засобі пропонується встановити автономні валідатори та бортовий комп’ютер. За допомогою валідаторів  буде здійснюватися сканування безконтактних карток залежно від їх типу, зняття коштів за оплату проїзду відповідно до визначеного тарифу або  друк квитка для пасажира. Бортовий комп’ютер, окрім   модуля управління, має також  термінал водія і опціональний пасажирський термінал.

Як допоміжний  спосіб оплати залишатимуться  паперові квитки, компостування яких в транспортному засобі здійснюється за допомогою швидкодіючого принтера. Повідомлення про вдале компостування квитка забезпечується вбудованою оптичною і акустичною  сигналізацією. Компостер оснащений датчиками, які запобігають повторному компостуванню без вилучення квитка і сигналізують при залишенні квитка усередині компостера.

Контролери будуть забезпечені мобільними терміналами контролю проїзних документів ( МТКД-1) , які здатні сканувати штрих та QR-код, чип-картки та завдяки апаратній частині передавати дані на сервер та отримувати оперативну відповідь.

Така електронна система оплати транспортних послуг дозволяє вести облік пасажирів у кожному транспортному засобі,передавати ці дані на центральний сервер, здійснювати облік проїзду як за часом, так і за відстанню, передбачити надання  пільг різним категоріям громадян.

Впровадження єдиного електронного квитка в громадському транспорті Чернівців дозволить впорядкувати  облік  пасажирів, оптимізувати міські маршрути, встановити економічно обґрунтовані тарифи на  перевезення та  підвищити якість транспортних послуг, запровадити  різні системи лояльності для пільгових категорій громадян.

Робоча  група, яка працює над розробкою концепції розвитку та програми реформування громадського транспорту  Чернівців, розглядає й інші моделі  впровадження системи безготівкової оплати за проїзд у міському пасажирському транспорті.            Оптимальну модель для Чернівців буде обрано на конкурсних засадах.

Довідково. «EasyPay» та  системний інтегратор в області автоматизації систем оплат компанія  «Пласіс» мають досвід запровадження автоматизованої системи оплату проїзду та проходу пасажирів, в т.ч. пільгових категорій,   використання мобільних терміналів контролю документів в КП «Київський метрополітен», ДАЗТУ «Укрзалізниця», розробки та впровадження транспортного додатку до «Картки киянина».

fakty.cv.ua

***

***

Загрузка...

2 КОМЕНТАРІ

НАПИСАТИ ВІДПОВІДЬ