Митники беруть хабарі за пропуск речей для АТО?!

0
566
Загрузка...

У волонтерів виникають складнощі на нашій митниці під час завезення з-за кордону машин для подальшого відправлення військовим у зону АТО. Розмитнення дорівнює приблизно вартості ще двох таких авто… Подейкують, з волонтерів беруть хабарі, аби пропустити такі машини…

Ми, вже повідомляли, як Чернівецькі волонтери допомагають збирати потрібні речі для військових. Зокрема із-за кордону привозять позашляховики, машини швидкої допомоги, мікроавтобуси…. одним словом маневрені авто для пересування у зоні АТО .І нам доводилось чути від активістів, що у них часто виникають проблеми із митниками. Авто, звісно, не розмитненні, бо вартість зборів це, як мінімум, ще два авто. Тому на кордоні бувають випадки коли вимагають хабар.  Цікавим, у цьому плані є висловлювання знаного волонтера, одного з організаторів руху «Народний тил» Роман Синіцин.

«Ну, ось забезпечення машинами, архіважлива проблема: вони ж, в основному їздять на ВАЗах, а для розвідки це – взагалі не транспорт. Потрібен швидкий, маневрений позашляховик, який їде зі швидкістю 120-140 км / ч, може їхати по полю. Тому ми закуповуємо в Європі, не розмитнюємо. Завозимо сюди машини, переробляємо їх, фарбуємо, обслуговуємо, іноді ставимо пружини побільше, бронюємо. Частину машин нам подарували, частину ми купували самі. У загальній складності відвезли в зону АТО близько 30 машин. І хлопці не раз нам говорили, що це дійсно рятує життя. Бо влучити в авто, яке швидко пересувається, доволі складно. А влучити у великий «Урал», що їде зі швидкістю 60 км / ч, та ще й ламається раз в три години – набагато легше. Та й взагалі, машини потрібні всюди.  Ось, ми недавно в медроту 128-ї бригади передали машину. Тому що нема на чому поранених було вивозити », – зазначив волонтер.

Але на кордоні, за його словами, часто виникають проблеми при ввезенні автомобілів з Європи в Україну «Як я вже сказав, є велика потреба в машинах. І ці машини не розмитнюють. Тобто давно треба було виробити якийсь чіткий, прозорий механізм того, як волонтерським групам ці машини слід завозити і як ставити на баланс частин … Військова частина не може поставити машину на баланс, оскільки вона нерозмитнена. А вартість розмитнення дорівнює вартості ще двох машин. І ми їх постійно завозимо … якось так, дуже криво», – розповідає Синіцин. Він також розповів, як їм вдавалося домагатися цього. «Пояснювали, на когось виходили, хтось давав добро, якісь папірці писали … Але завжди це робиться незрозуміло. Були випадки, коли митники говорили: «Та яке там АТО, ваше АТО не гумова, скільки можна вже це везти?». Причому це стосується не тільки авто, а й спорядження », – зазначив волонтер. За його словами, проблеми виникали на кордоні з Польщею та Угорщиною. «Були випадки, коли ми везли в Україну каски, і з нас вимагали по 10 євро за каску. Розрулили. З іншого волонтерською групою був випадок: везли машини – так їх добу маринували на митниці. Начальник зміни митників сказав: «Ось, є тариф (неофіційний розмір хабарів прийнятий на митниці)  450-500$. Я вам роблю знижку, давайте по $200 за машину … Ну, і йому прямо там зламали щелепу. Бувало й таке, що батальйони заїжджали прямо на митницю і говорили: це наші машини!», – розповів Синіцин в інтерв’ю “Цензор НЕТ”. Він також зазначив, що прикордонники, які вже воювали, завжди йдуть назустріч волонтерам. «Погранці вже повоювали, розуміють що до чого, і з ними ніколи ніяких питань не виникало. Я ось думаю, може, пора створити і від правити в зону АТО батальйон митників (сміється)? », – запропонував волонтер.

141127-nimtsi-avto-ATO-fakty-12Ми вирішили поцікавитись, чи щось змінилось зараз на митниці у Олександра Онуфрійчука, українця, який в даний момент проживає в Німеччині і нещодавно завозив мікроавтобус для Добровольчого українського корпусу. “Коли завозили авто для військових, то ніби все було домовлено, але перед самим заїздом на митницю виникло питання, куди саме їхати, бо не всюди пропустять. Вже коли погодили пункт пропуску (Львіська область ), то безпосередньо на кордоні стояли і чекали вказівки “згори”. Відверто про хабар ніхто не казав, але ніби знаючи, що і до чого, почали казати, що ми так не можемо. Знаю одне, в той момент, як українські митники дізнались, що на виїзді вже під’їхали і чекають бійці добровольчого корпусу… 10 хвилин і все швиденько вирішилось!” – повідомив пан Олександр.

Fakty.cv.ua

Загрузка...

НАПИСАТИ ВІДПОВІДЬ