Фігурант скандальної статті про автокав’ярні: Тема «тіньових схем» не розкрита…

0
121
Загрузка...

Журналіст-власник автокав’ярні не розуміє, чому його згадали в скандальній статті про цей бізнес у Чернівцях.

 

У матеріалі «Тіньові автокав’ярні в Чернівцях і хто за цим стоїть?», передрукованому з сайту газети «Буковинська правда», фігурує і знаний радіожурналіст та гравець аматорської футбольної команди «Преса-ТБ» Андрій Стрембіцький. На прохання fakty.cv.ua Андрій висловив свою думку щодо викладеного у згаданому матеріалі:

«З самого початку стаття викликала посмішку. Знаючи цей бізнес зсередини, маю право зауважити, що цифри вартості кавоавтомобіля, рентабельності цього бізнесу, щомісячного прибутку у Чернівцях не те, що відрізняються від реальних, а відрізняються набагато. Автор, напевно, взяв їх з типової рекламної статті в інтернеті про продаж дешевого і надприбуткового кавового бізнесу. Кому не лінька може перевірити, там саме ці цифри і фігурують. Тут у мене виникло перше питання. Чому журналіст не дослідив суто чернівецькі цифри, щоб у буковинського читача була правдива і реальна картина? Навіщо спекулювати цифрами?

Далі. Вважаю, абсолютно некоректними постійні порівняння з ситуацією у Києві. Там більше тисячі кавоавтомобілів і вони дійсно ніким не контролюються (хіба що конкурентами, які, до речі і влаштовують підпали один одному). У Чернівцях же функціонує якийсь неповний десяток автокав’ярень, про які усім все відомо. Подивіться де хто стоїть і все стане ясно. Проте, є група чесних підприємців, яким Чернівецькою міською радою надане законне право здійснювати торгівлю у певному місці, яке, до речі, затверджує міжвідомча комісія, при умові сплати до міського бюджету суми, яка нараховується залежно від, так би мовити, привабливості місця торгівлі. Особисто у мене вийшло майже 6 тисяч гривень на рік. До слова, всю бюрократичну процедуру отримання паспорту-прив’язки, я проходив самостійно, без лівих варіантів, також сумлінно сплачував усі податки і збори (маю документальне підтвердження). Саме тому я дуже здивувався, коли побачив своє фото у статті під назвою: «Журналістське розслідування: Тіньові автокав’ярні в Чернівцях і хто за цим стоїть?» Це приблизно якби я в умовній статті: «Замовні матеріали у буковинських газетах», крім іншого, згадав «Буковинську правду», не підкріпивши це відповідними фактами. Як на мене, то якось негарно би виглядало.

Повертаючись до теми чесних і нечесних, то дійсно у Чернівцях є й інший шлях ведення цього бізнесу – з «кришуваннями» і т.п. І саме тут і потрібне, мабуть, розслідування. Хто? Кого? Скільки коштує? Але і на ці запитання у статті особисто я відповіді так і не знайшов.

Все розслідування закінчилося на журналістських запитах, фотографуванні машин і витязі з інтернету нікому не потрібної інформації про власників кавоавтомобілів.

І, наостанок, у цьому бізнесі, як і в багатьох інших, є купа нюансів і підводних течій. Одні роблять якось так, інші – шукають певні шляхи. Проте факт залишається фактом – у Чернівцях цей бізнес зовсім не надприбутковий, тому і якихось серйозних схем, я впевнений, тут немає, бо вони просто фінансово необґрунтовані. А тут прямо розслідування розгорнули…»

 

Загрузка...

НАПИСАТИ ВІДПОВІДЬ