У Чернівцях відзначили Міжнародний день толерантності (фото)

0
825
Загрузка...

Щороку у листопаді світова спільнота відзначає Міжнародний день толерантності. Особливого значення набуло це слово зараз, у зв’язку з подіями на сході нашої держави.

Проте, Буковина завжди славилася своєю толерантністю, міжетнічною та міжрелігійною єдністю і терпимістю. Це той позитивний досвід, яким буковинці можуть поділитися з іншими.

Кажуть, що Чернівці – місто кав’ярень і книгарень. Хочеться додати, що це ще й місто бібліотек. І саме бібліотеки є тими територіями толерантності, в яких будь-яка людина, незалежно від національності, соціального чи матеріального стану, відчуває себе комфортно.

Днями Чернівецька обласна наукова бібліотека ім. М.Івасюка зініціювала зустріч за круглим столом з головами національних культурних товариств краю, представниками міської та обласної влади «У єдності культур – єдність народу». Сім національних культур були представлені на зустрічі – вірмени, німці та австрійці, румуни, молдовани, поляки, євреї, українці – всі ті, хто завдяки своєму культурному внеску сприяли розквіту нашого міста. Мабуть, феномен буковинської толерантності полягає у тому, що ми всі, незалежно від того, чи ми є українцями, молдованами чи румунами, поляками, євреями, німцями чи вірменами, почуваємо себе на цій землі буковинцями. Усвідомлення цього факту нас насправді об’єднує.

Як зазначив голова обласного Товариства румунської культури ім. М.Емінеску Василь Бику, у цей складний для держави час на Буковині жодна з національних громад не продемонструвала сепаратистських настроїв. І це дуже показово. Таку думку підтримав і голова міжрайонного товариства молдавської культури Буковини Юрій Стаднійчук.

Важливіміркуванняв ході обговорення висловив заступник голови Єврейської громади Буковини Михайло Коренблюм: «На фоні трагічних подій, що відбуваються на кордоні зі східною «сестрою», викристалізовується українська нація. Українці стають УКРАЇНЦЯМИ».

І варто особливо відзначити, що усі національні громади Буковини долучилися до підтримки української армії. Владислав Струтинський, голова обласного товариства польської культури ім.Адама Міцкевича, розповів, як члени товариства організовували благодійний розпродаж книг та інші акції, а обласне вірменське національно-культурне товариство “Аревік” збирає кошти серед членів своєї громадина підтримку солдатів на фронті. Олександр Давидович, який очолює згадане товариство, пояснив, що сьогодні «українці всіх національностей» відчувають себе патріотами України. А голова Чернівецького обласного товариства австрійсько-німецької культури Олександр Шламп сказав, що багато коштів, які товариство планувало витратити на культурні заходи, у цьому році пішло на соціальні програми, у тому числі й на підтримку вимушених переселенців з Криму та Сходу.

Цікаву думку висловив голова товариства «Український народний дім» Володимир Старик, коли сказав, що надмірна толерантність така ж шкідлива, як і її відсутність. До речі, В.Старик є автором книги «Чернівці мультикультурні», в якій наводяться факти з багатонаціональної історії нашого міста. Нещодавно книгу було перекладено на англійську мову, і ознайомитися з перекладом можна на сайті «Буковина толерантна».

А справжньою родзинкою зустрічі став виступ клейзмерського оркестру Чернівецького обласного єврейського благодійного фонду «Хесед-Шушана» під керівництвом Павла Цепілована.

Так, як сплітаються мелодії у вправних руках музикантів, так сплітається вінок єдності культур, єдності сердець, єдності патріотів Буковини, нашої рідної України.

 

Тетяна Микитюк,

Завідувачка відділу документів іноземними мовами

Чернівецької обласної бібліотеки ім. М.Івасюка

 ***

Фото: Микола Гавка, тел.: (066) 213-38-56, 0372 51-61-26

ПЕРЕГЛЯНУТИ ФОТО

***

Загрузка...

НАПИСАТИ ВІДПОВІДЬ