Чому не виконана Інвестиційна програма Чернівціводоканалу на 2018 рік?

0
338
Загрузка...

На це запитання, яке задали публічно, аналогічно відповідає перший заступник керівника КП «Чернівціводоканал» Ярослав Цуркан.

«Керівництво КП”Чернівціводоканал ” не заперечує що несе відповідальність за функціонування та розвиток підприємства, в тому числі за реалізацію Інвестаційної програми , також не треба бути великим експертом щоб розуміти що:
“Сьогодні мережі водопостачання та водовідведення в м. Чернівці знаходяться в критичному стані .” , тож роз’яснюємо “Центру реформ та розвитку” наступне.
Відповідно до Постанови НКРЕКП від 14.09.2017 р. про затвердження «Порядку розроблення, погодження та затвердження інвестиційних програм суб’єктів господарювання у сфері централізованого водопостачання та водовідведення», Комунальним підприємством «Чернівціводоканал» було розроблено інвестиційну програму на 2018 рік, Проект фінансового плану Інвестиційної програми було оприлюднено на офіційному сайті підприємства та на сайті Чернівецької міської ради для отримання пропозицій та зауважень , цікавим є той факт ,що пропозиції та зауваження до проекту Інвестиційної програми ні від кого не надходило !
Також, відповідно до Постанови НКРЕКП від 30.06.2017 року №866., були проведені відкриті обговорення, знову ж заявки про участь в таких обговореннях ніким не подавались.
Постановою НКРЕКП № 1995 було схвалено Інвестиційну програму КП«Чернівціводоканал» на 2018 рік загальною сумою 8431,51 тис.грн. (без урахування ПДВ), джерела її фінансування – амортизаційні відрахування, відповідно по водопостачанню – 3926,28 тис.грн., по водовідведенню – 4505,23 тис.грн., відбулося це -18.12.2018 р.,з щого зрозуміло , що на іі виконання в нас залишилося м’яко кажучи мало часу !?!
Тепер на завершення повідомляємо що згідно Інвестиційної програми на 2018 рік виконано заходів на суму 7574,12 тис.грн., з них по водопостачанню на суму 4074,73 тис.грн., по водовідведенню на 3499,39 тис.грн.
Загальний відсоток виконання заходів складає 89,8 % і вважаємо це успіхом !
Крім того, у 2018 році було профінансовано заходи Інвестиційних програм на 2016 та 2017 роки на суму 1130,06 тис.грн (без урахування ПДВ).
Вважаю що інформація Центру реформ та розвитку є правдивою ,але нажаль подана штучно-негативно тому вважаю іі необ’єктивною !
Робота буде продовжуватися !
З повагою!
»

Ярослав Цуркан

А ось текст публічного запиту на цю тему:

ЧОМУ НЕ ВИКОНАНА ІНВЕСТИЦІЙНА ПРОГРАМА ЧЕРНІВЦІВОДОКАНАЛ НА 2018 РІК?

Сьогодні мережі водопостачання та водовідведення в м.Чернівці заходяться в критичному стані. Однією з причин є систематичне недовиконання інвестиційних програм. Не став виключенням і 2018 рік, попри обіцянки нового керівництва підприємства інвестиційна програма не була виконана в повному обсязі, особливо щодо заходів у сфері водовідведення, хоча підприємство мало для цього достатній обсяг грошей. Що саме не зроблено та які це матиме наслідки для підприємства у деталях нижче…

ЩО Ж ПЕРЕДБАЧАЛА ІНВЕСТИЦІЙНА ПРОГРАМА?
20.11.2018р. НКРЕКП затвердила інвестиційну програму КП «Чернівціводоканал» на 2018 рік обсягом 8,4 млн.грн. https://youtu.be/B8_D1BSRl28. У 2018 році КП Чернівціводоканал в частині водопостачання мав реалізувати заходів на 3926,28 тис.грн., в тому числі: закупити та встановити на ст. Митків частотний перетворювач, засувки, регулятори тиску, хлораторну установку. В частині водовідведення передбачено заходів на 4505,23 тис.грн., зокрема технічне переоснащення РКНС1 та ОСК Магала, капітальний ремонт каналізаційного колектора по вул.Руська 240, купівля мулососного автомобіля та комп’ютерної техніки. Нажаль заміна водопровідних та каналізаційних мереж інвестиційною програмою взагалі не передбачена.

ЧОМУ НЕ ВИКОНАНАНА ІНВЕСТИЦІЙНА ПРОГРАМА?
Формально інвестиційна програма КП «Чернівціводоканал» на 2018 рік виконана на 89,8%. При запланованому обсязі інвестицій в 8432 тис.грн. було профінансовано заходів на 7574 тис.грн., проте за рахунок чого досягнуто виконання інвестиційної програми?
Близько 60% виконання інвестиційної програми складає придбання частотного перетворювача за 2125 тис.грн. та мулососного автомобіля вартістю 2415 тис.грн. (доречі на 256 тис.грн. дорожче від планової вартості). Проте частотний перетворювач треба не лише придбати, але й встановити, що може дати річну економію 1135 тис.грн. Цікаво зараз це зроблено?
Найбільше невиконання інвестиційної програми в частині заходів по модернізації системи водовідведення. Не виконаний запланований капітальний ремонт каналізаційного колектора по вул. Руська 240, на його ремонт зробили лише проектну документацію. Також не було проведено технічне переоснащення РКНС 1, яке передбачало придбання частотного перетворювача, заміну насосного обладнання та ділянки трубопроводу) не було проведено. Які фінансові наслідки для підприємства? Заміна одного насоса вартістю 166,81 тис.грн. дає річну економію електроенергії в розмірі 271 тис.грн., тобто інвестиція окупається за 7 місяців. Тому лише на одному вчасно не заміненому насосі підприємство щороку втрачає 271 тис.грн. А ЯКИМИ Є ЗАГАЛЬНІ ВТРАТИ?

ЧИ БУЛО ДОСТАТНЬО ФІНАНСУВАННЯ ДЛЯ РЕАЛІЗАЦІЇ ІНВЕСТИЦІЙНОЇ ПРОГРАМИ?
Інвестиційна програма КП Чернівціводоканал фінансується за рахунок амортизаційних відрахувань, які включаються до складу тарифу на послуги з водопостачання та водовідведення. Всього за 2018 рік на спеціальному рахунку було накопичено 6389 тис.грн., проте у 2018 році використано на реалізацію інвестиційної програми лише 4890 тис.грн. З цієї суми за 4 квартал з приходом нового керівництва використано на виконання інвестиційної програми лише 356 тис.грн.

ЧОМУ 1,5 МЛН.ГРН. ЗАЛИШИЛИСЬ НА РАХУНКУ, А НЕ СПРЯМОВАНІ НА МОДЕРНІЗАЦІЮ ПІДПРИЄМСТВА?

ХТО ПОНЕСЕ ВІДПОВІДАЛЬНІСТЬ ЗА НЕВИКОНАННЯ ІНВЕСТИЦІЙНОЇ ПРОГРАМИ?

Центр реформ та розвитку – Чернівці

***

***

Загрузка...

НАПИСАТИ ВІДПОВІДЬ