Як працює «Чернівціводоканал» і як вивести його на самоокупність (відео)

0
836
Загрузка...

Останнім часом користувачі інтернету все частіше можуть бачити відео з місця ліквідації проривів та інших непростих робіт у виконанні працівників КП «Чернівціводоканал».

Зокрема, такі відеоматеріали розміщує у Facebook новий перший заступник начальника КП «Чернівціводоканал» Ярослав Цуркан. Він зазначив, що протягом останнього часу ремонтним бригадам доводиться працювати не лише над поточними проблемами (ліквідація проривів тощо), а й підтягувати заявки, які залишились без реакції (навіть з січня 2018 року). Але, зазначає Ярослав Васильович, наразі практично зі всіма старими заявками вдалося розібратися. Роботи багато, і аварійним бригадам доводиться працювати у дуже складних умовах.

Про непрості будні КП «Чернівціводоканал» та перспективи виходу з боргів (а надалі – і на самоокупність) говорили згаданий перший заступник начальника цього комунального підприємства Ярослав Цуркан, депутат міської ради Богдан Ковалюк та викладач кафедри фінансів і кредиту (кандидат економічних наук) ЧНУ, член ГО «Центр реформ та розвитку» Віталій Семенюк.

***

Як відомо, з 1.11.2018 р. до роботи на посаді начальника КП «Чернівціводоканал» приступив Борис Максимюк. Борис Григорович раніше на водоканалі не працював, про це управлінський досвід має. Він, за даними fakty.cv.ua, є людиною наближченою до впливового і авторитетного депутата міської ради Валерія Чинуша. Валерій Миколайович має репутацію і славу успішного господарника. Тож є надія, що його ймовірний «патронат» над цим КП теж дасть позитивні результати.

Ось який шлях пройшов до цієї посади Борис Максимюк:
04.1986 – 05.1989 – служба в Збройних Силах
08.1989 – 11.1993 – майстер виробничого навчання СПТУ № 5, м. Чернівці
11.1993 – 07.1997 – комерційний агент ВКПК «Черес» ЛТД
08.1997 – 09.1997 – завідувач м’ясним павільйоном ДП «Мікроринок Буковинський» ТзОВ, м. Чернівці
10.1997 – 02.1998 – завідувач м’ясним павільйоном СП «Ринок Буковинський», м. Чернівці
03.1998 – 04.1998 – оператор АЗС «Маршинці» МКП «Ритм»
08.1999 – 08.2001 – завідувач м’ясним павільйоном СП «Ринок Буковинський», м. Чернівці
08.2001 – 02.2002 – директор СФГ «Іванківське»
03.2002 – 11.2004 – менеджер мебельного виробництва ТОВ «БЦ Буковинський»
12.2004 – 12.2004 – менеджер мебельного виробництва ТОВ “Бізнес центр Буковина”
01.2005 – 01.2007 – менеджер мебельного виробництва ТОВ «Бізнес центр Буковинський»
02.2007 – 05.2013 – менеджер меблевого виробництва ТОВ «Бізнес центр Буковина»
05.2013 – 10.2018 – заступник керуючого – головний інженер Чернівецького комунального виробничого треста зеленого господарства та протизсувних робіт
з 1.11.2018 р. – начальник КП «Чернівціводоканал».

Звісно, опозиційні до теперішнього керівництва міста політики і активісти критично сприйняли цей кадровий крок. Зокрема, підконтрольні «бурбаківцям» ЗМІ розхвалювали вже колишнього начальника Анатолія Чабана, який раніше працював головним інженером «Рівневодоканалу» і нібито витягнув те підприємство із збиткового у прибуткове. Проте за час його роботи на чернівецькому водоканалі (а це трохи більше року) щось не дуже помітно було, щоби це підприємство виходило з боргів і проблем. На час зміни керівництва, як зазначив новий начальник Борис Максимюк, «Чернівціводоканал» мав понад 80 млн. боргів…

Цікаво, що під критичним кутом про відсутність досвіду у Бориса Максимюка розказує і один із засновників Партії регіонів у Чернівцях Ярослав Кушнірик, який працював секретарем міської ради вже при мері Олексій Каспруку, але який сам, свого часу, на посади начальника управління комунального господарства, заступника директора департаменту житлово-комунального господарства міської ради без відповідного досвіду – до того роки працював директором обласного центру соціальних служб для сім’ї та молоді. Але це не завадило йому працювати добре, раз його тепер визнають достатньо авторитетним і компетентним, аби експертно оцінювати кадрові питання та перспективи водоканалу…

Нового начальник Бориса Максимюка, нагадаємо, представив директор департаменту ЖКГ Володимир Бешлей.

«Ми мали із ним розмову, він розповів про своє бачення розвитку підприємства, надіюсь усе буде добре», – повідомив у коментарі «Шпальті» Володимир Бешлей.

У коментарі «Шпальті» новопризначений керівник водоканалу розповів, що він готовий багато працювати, аби зробити підприємство прибутковим. Також залучатиме інвесторів та шукатиме способи виходу із критичної ситуації, яка склалася на підприємстві.

«МЕНІ НЕ ВИСТАЧИЛО ВИХІДНИХ, АБИ ОГЛЯНУТИ УСЕ ГОСПОДАРСТВО ВОДОКАНАЛУ. ПЕРЕВІРИВ НАШІ ОБ’ЄКТИ У МЕЖАХ МІСТА, ЧАСТИНУ ВОДОГОНІВ, ПОБАЧИВ БАГАТО НЕДОЛІКІВ. Я ВЖЕ ГОВОРИВ, ЩО ТРЕБА ЗАКОТИТИ РУКАВА Й ПРАЦЮВАТИ, ЗАБУВШИ ЗА ВИХІДНІ ТА НОЧІ. ПОВІРТЕ, ПРАЦЮВАТИ Є НАД ЧИМ».

За словами Бориса Максимюка, водоканалу не вистачає працівників робітничих професій: слюсарів, зварників, будівельників. Бригади мають бути укомплектовані по 30 людей, а наразі у кожній є тільки по 6-7 робітників.

«Говорити, що за два робочих дні я виведу підприємство із боргів – занадто гучна заява. Наразі заборгованість Чернівціводоканалу складає понад 80 мільйонів. Якби мені раніше сказали, що у підприємства стільки боргів, я б не повірив. Тому тут треба працювати і працювати, вникнути і роботу, а вже тоді говорити про майбутнє. Будемо шукати інвесторів, шляхи виходу із ситуації, в якій опинилося підприємство», – зазначив новопризначений керівник.

Також Борис Максимюк зауважив, що не має права шкодувати через таке призначення.

«Я не маю ніякого морального права шкодувати, що очолив це підприємство. Я прийшов не один, прийшла команда. Хто в команді? Це я і мої однодумці. Раз ми взялися за це, треба довести до кінця».

«Порівняйте трудовий досвід Анатолія Чабана (він працював головним інженером на Рівневодоканал) та досвід і компетенцію Бориса Максимюка. Можна бути хорошою людиною і фахівцем своєї справи. А для того, щоб керувати водоканалом, треба бути фахівцем у сфері водоканалу і мати управлінський та фаховий досвід.

Вважаю, що Чабан був хорошим керівником. Адже раніше на посаді головного інженера у Рівному він був один із тих, хто виводив збиткове підприємство з боргової ями і воно стало прибутковим. Якщо є фахівець із серйозним досвідом роботи, готовий працювати у нашому місті, навіщо брати людину, яка буде тренуватися на нашому підприємстві? 

Таких фахівців з відповідним досвідом роботи у системі водоканалу, як Анатолій Чабан, дуже мало в Україні, зокрема, і у Чернівцях», – прокоментував Ярослав Кушнірик.

А ось що в коментарі shpalta.media сказав кандидат економічних наук ЧНУ імені Юрія Федьковча, викладач кафедри фінансів і кредиту, член ГО Центр реформ та розвитку Віталій Семенюк:

«КП «Чернівціводоканал» –  технологічно складне підприємство, на якому працює понад 700 людей. У нього є безліч проблем, вирішення яких потребує не точкового, а системного підходу та кардинальних структурних змін. За песимістичного прогнозу розвитку подій частота та кількість аварійних ситуацій буде й надалі зростати, а чернівчани все частіше залишатимуться без води. Як на мене, ще більшою потенційною проблемою є аварійні ситуації на каналізаційних мережах, 65% з яких (за даними підприємства) перебувають в аварійному стані. Про хронічну збитковість підприємства вже й не варто нагадувати.

Важливо, яким чином нове керівництво збирається реалізовувати складний міжнародний інвестиційний проект з модернізації системи централізованого водопостачання Чернівців. Цей проект фінансується Німецьким банком розвитку KfW на основі міжурядової угоди між Україною та Німеччиною. Саме в реалізації такого складного і важливого міжнародного інвестиційного проекту «по-справжньому» проявляться всі організаційні та професійні якості нового керівника. Сподіваємось на краще та продовжуємо і надалі досліджувати роботу підприємства».

***

***

***

***

Загрузка...

НАПИСАТИ ВІДПОВІДЬ