Чому/чи переслідують священиків МП на Герцаївщині? (відео)

0
330
Загрузка...

На священнослужителів Герцаївського благочиння (Чернівецька єпархія) влада здійснює тиск, схиляючи їх агітувати за ПЦУ.

Про це йдеться у заяві на ім’я голови Герцаївської РДА від настоятеля Свято-Вознесенського монастиря Банчени архієпископа Лонгіна та благочинного Герцаївської округи протоієрея Павла Думітру.

«Ми, як громадяни нашої держави України, хочемо повідомити, що з боку органів державної влади здійснюються кримінальні переслідування та репресії на священнослужителів та здійснюється тиск на духовенство та вірних чад УПЦ Герцаївського благочиння», – йдеться у документі.

У листі йдеться про те, що священиків змушують ходити по селу та переконувати людей переходити до ПЦУ, повідомляє raskolam.net.

«Здійснюється тиск на голів сільрад… погрожують священнослужителям розправою, якщо не являться на допити, будуть приводити їх примусово. Ми хочемо спитати наш уряд, чому порушується закон України? Наскільки всім відомо, Церква відділена від держави, така норма закріплена у 35-й статті Конституції. Ми будемо сповідувати ту віру, котру нам залишив Христос. Залишаємося вірні Господу Богу, нашій канонічній УПЦ в особі Блаженнішого Онуфрія, Митрополита Київського і всієї України, і будемо служити, передусім, Богу, істинній православній вірі та українському народу, а в молитовному зв’язку ми будемо з усім канонічним православним світом», – зазначили у Чернівецькій єпархії.

Під листом стоїть підпис архієпископа Банченського Лонгіна (Жара), а також представників духовенства Герцаївського благочиння Чернівецької єпархії.

А чи мав місце насправді тиск та інше, про що йдеться у заяві? Про це говорили у програмі «Тема дня» на UA:Буковина:

***

Реагуючи на резонансне звернення настоятеля Свято-Вознесенського чоловічого монастиря с. Банчени архієпископа Лонгина (Жара) та благочинного Герцаївського району митрофорного протоієрея Павла Думитру з приводу здійснення переслідування та репресій з боку влади на священнослужителів Української Православної Церкви Герцаївського благочиння, яке 13-14 січня п.р. з’явилося в низці ЗМІ, голова Герцаївської районної державної адміністрації Віорел Ястремський зазначив, що «вказане звернення надійшло до Герцаївської РДА 15 січня 2019 року. Також відомо, що в цей же день аналогічне звернення надійшло до Герцаївського відділення поліції Сторожинецького відділу поліції у Чернівецькій області. Дане звернення для мене особисто стало абсолютною несподіванкою. Адже за всі роки існування Герцаївського району у нас склались толерантні та безконфліктні взаємовідносини з усіма релігійними громадами та конфесіями. Районна влада завжди займала принципову позицію щодо безумовного дотримання прав громадян на свободу совісті та віросповідання.

З метою з’ясування всіх обставин та фактів, викладених у зверненні, я зустрівся з благочинним Герцаївського району Павлом Думитру. З його слів, у заявників немає жодних претензій до районної державної адміністрації чи районної ради. Жодних утисків чи переслідувань з боку райдержадміністрації місцеві священнослужителі не зазнавали.

Причиною написання звернення нібито стали дії представників місцевого відділення поліції, які неодноразово висловлювались про необхідність організації зустрічей зі священнослужителями Української Православної Церкви Герцаївського благочиння. В свою чергу, начальник Герцаївського відділення поліції Сторожинецького відділу поліції у Чернівецькій області Олексій Команеску підтвердив, що ним особисто дійсно було ініційовані зустрічі з настоятелями всіх православних церков, що розташовані на території району. Єдиною метою цих зустрічей є встановлення наявності чи відсутності конфліктів на релігійному підгрунті, та в разі виявлення проблем – сприяння врегулюванню ситуації мирним шляхом.

Враховуючи вищевказане, Герцаївська районна державна адміністрація в черговий раз наголошує на важливості подальшого збереження існуючих на Герцаївщині традицій мирного співіснування громадян з різними поглядами та позиціями. Сьогодні, у цей непростий для суспільства час, нам треба усвідомити власну відповідальність, за все, що навколо нас відбувається. Просимо всіх жителів району, священнослужителів, представників місцевого самоврядування, незалежно від переконань, бути мудрими, відповідальними та виваженими у своїх словах та діях. Нині співпраця влади і церкви повинна бути спрямована проти провокацій, насильницьких дій та розпалювання ворожнечі.

Наша Герцаївська земля багата духовно-релігійними традиціями. Тож  будемо продовжувати пошуки шляхів та засобів спільного вирішення проблем з тим, щоб наш край і надалі був землею миру, злагоди, любові, високої духовності, а місцеві релігійні громади були могутнім духовним засобом для консолідації, співпраці, творення миру і любові!

Вірю, що спільними зусиллями ми зможемо подолати всі труднощі».

***

Що робив кримінальний авторитет в компанії Пороха і Ко на підписанні Томосу?..

***

Україна отримала Томос, у Чернівцях – теж важлива релігійна подія

***

Томос є! Але це початок складного шляху (+ повний текст Томосу)

***

Томос для України: що буде далі з «іншими»

***

Богослужіння зможуть вести румунською мовою і після переходу до ПЦУ

***

На Буковині – нові переходи з-під Московського патріархату (відео)

***

Про буковинського предстоятеля Православної церкви України

***

Чернівецький нардеп: Головна подія 2018-го – створення Православної Церкви України

***

Валерій Чинуш: за церкву Порошенкові маємо низько вклонитися (відео)

***

Загрузка...

НАПИСАТИ ВІДПОВІДЬ