Ангельський керівник Чернівецького національного університету

0
566
Загрузка...

З 2 лютого 2019 р. обов’язки ректора Чернівецького національного університету покладено на директора інституту фізико-технічних та комп’ютерних наук ЧНУ Олега Ангельського.

Це призначення деякі називають «політичним». На початку 2018 р. Олексій Каспрук пропонував включити Олега Ангельського до складу виконкому Чернівецької міської ради, але його кандидатуру не підтримали, як представника «народофронтівців».

Ось що написав про наказ міносвіти щодо призначення Ангельського політолог Михайло Шморгун: «От і підтвердження моїх слів, які викликали бурхливе невдоволення в університетському середовища.
З 2 лютого у Вас новий в.о. ректора ЧНУ ім.Юрія Федьковича . Олег Ангельський.
Писав я ,що буде політичне призначення? Писав!
Писав,що “Народний Фронт” перед виборами, через свого міністра освіти Гриневич нагне весь університет і без обговорень поставить свою людину,щоб та організувала сама собі вибори ? Писав!
Де ті сотні коментаторів, які прибігли до мене в коментарі і кричали про наклеп?
Ще раз скажу свою думку. При всіх заслугах пана Олега переступати через Закон, йти по головах заради посади є аморально і цинічно незважаючи на те хто ти, чи науковець зі світовим визнанням, чи містечковий політик найнижчого колгоспного пошибу
».

Олег Ангельський є авторитетним науковцем, перший українець, який був нагороджений премією імені Галілео Галілея.

Біографічні дані

Оле́г В’ячесла́вович Анге́льський (нар. 5 травня 1957 року в селі Селятин Путильського району Чернівецької області) — український інженер-оптик. Доктор фізико-математичних наук (1991). Професор (1991). Академік АН ВШ України. Заслужений діяч науки і техніки України. Перший українець, що був нагороджений премією імені Галілео Галілея.
Біографічні відомості
1979 року закінчив Чернівецький університет. У 1979–1982 рр. навчався в аспірантурі Чернівецького державного університету за спеціальністю «Оптика». З 1982 працює в Чернівецькому університеті — в 1984–1990 рр. — доцент кафедри кореляційної оптики; з 1987 р. — завідувач кафедри кореляційної оптики; з 1997 р. — декан інженерно-технічного факультету. У 1983 р. захистив кандидатську дисертацію в Інституті фізики Академії наук України. В 1990 р. захистив докторську дисертацію за спеціальністю «Оптика» в Саратовському державному університеті.

Сфера наукових інтересів: голографія, статистична та кореляційна оптика, оптична діагностика шорстких поверхонь. Автор понад 300 статей в рейтингових міжнародних журналах, автор і співавтор 6 монографій, опублікованих в США.

Член редакційних колегій Міжнародних наукових журналів: «Optica Applicata», «Journal of Optics A: Pure and Applied Optics», «Ukrainian Journal of Physical Optics», «Journal of Holography and Speckle», «Open Optics Journal», «SPIE Reviews». Тематичний редактор журналу «Optoelectronics Review». Президент українського товариства «Pure and Applied Optics» («Чистої та прикладної оптики»). Ініціатор і організатор входження України до Європейського оптичного товариства з 2009 р
Звання й нагороди
Заслужений діяч науки і техніки України;
Дійсний член Американського оптичного товариства (OSA);
Дійсний член Європейського оптичного товариства (EOS Fellow)[2];
Дійсний член Міжнародного товариства інженерів-оптиків (SPIE);
Дійсний член Інституту фізики Великої Британії;
Привілейований фізик, вченого інституту фізики Великої Британії;
Нагороджений медаллю ім. Рождественського Російського оптичного товариства;
Нагорода Ярослава Мудрого АН Вищої школи України (1996);
Нагороджений міжнародною премією Галілео Галілея (2007).

(використані дані uk.wikipedia.org)

***

***

***

Загрузка...

НАПИСАТИ ВІДПОВІДЬ