Як у Чернівцях 31 травня знімали/підтримували мера О. Каспрука (відео, фото)

0
422
Загрузка...

У зв’язку з анонсованим раніше розглядом на сесії Чернівецької міської ради 31.05.2018 р. питання щодо дострокового припинення повноважень мера Олексія Каспрука останній активно запрошував чернівчан завітати до Ратуші «реалізувати своє право на пряму демократію».

Попри те, що цей заклик активно тиражували підконтрольні і прихильні до міської влади ЗМІ, плюс сам мер на платній основі поширював свій відповідний пост на правах реклами у Facebook, прихильників Олексія Павловича зібралось біля міської ради зранку 31 травня малувато. На фото- і відеоматеріалах можна нарахувати під Ратушею приблизно сотню «з хвостиком» учасників цієї акції. Це разом з підлеглими мера (які взагалі-то в цей час мали би бути на роботі, а не політикою займатися), партійними соратниками «фронтовиками»… Для порівняння, на акцію на підтримку чотирьох депутатів від «Самопомочі», яких Бурбак і Ко намагаються позбавити депутатських повноважень, 24.03.2018 р. біля Ратуші зібралось незрівняно більше людей. Тож теза «бурбаківців» про те, що у мера набагато більша підтримка, ніж у депутатів, бо за нього голосувало набагато більше чернівчан, на практиці не дуже працює. Тим більше, що кількість виборців у Чернівцях однакова на виборах мера та депутатів. І зовсім не факт, що всі, хто голосував за мера Олексія Каспрука, і тепер підтримують його, а не депутатів, за яких вони голосували…

Аби чернівчани могли бачити події в сесійній залі, біля Ратуші встановили великий екран (цікаво, за чиї гроші це робилось).

Ще до початку сесії з присутніми поспілкувались нардепи Максим Бурбак та Микола Федорук (якого, нагадаємо, у 2011 р. достроково усунули з посади мера), а також секретар міської ради Василь Продан.

Спершу в сесійній залі не вистачало депутатів для кворуму. Але кворум все ж назбирали і розпочали офіційно сесію.

В залі були присутні і найактивніші прихильники мера, які зайняли вільні місця (навіть в президії), плюс в проході стояли. Тобто знову мав місце певний тиск на депутатських корпус, що не дуже сумісно з демократичними стандартами, на які мали би орієнтуватися і Каспрук і Ко…

Вже на початку сесії керівник фракції БПП «Солідарність» Василь Максимюк запропонував зняти з порядку денного питання щодо дострокового припинення повноважень мера Олексія Каспрука. Пропозиція набрала необхідний мінімум голосів і питання було виключено з порядку денного. Хоча й так було зрозуміло, що це питання не буде розглядатися, інакше в залі було б набагато більше депутатів (для позитивного голосування з цього питання необхідно мінімум 2/3 голосів депутатів, тобто 28 і більше). Власне, про це (що не будуть розглядати найбільш резонансне» питання) напередодні повідомив секретар міськради Василь Продан, який є автором проекту відповідного рішення.

Василь Максимюк заявив, що, на його думку, приводу для відправки мера у відставку немає, тому він запропонував взагалі не повертатися до такого питання. На що представник «Народного контролю» Іван Гончарюк нагадав Василю Сидоровичу, що він брав участь в усуненні з посади мера Миколи Федорука, і поцікавився, які ж тоді були підстави для такого рішення?..

Було ще декілька «перепалок» між мером і депутатами, між самими депутатами, а також за участі присутніх активістів.

Екс-депутат від «Самопомочі» Олександр Ставчанський (який входить до групи впливу Максима Бурбака) запропонував зареєструвати проект рішення щодо дострокового припинення повноважень секретаря міськради Василя Продана (і хто йому заважає підготувати такий проект рішення?)…

Із заявою виступив і депутат вже четвертого скликання Валерій Чинуш, який таким чином відреагував на брехню з боку мера Олексія Каспрука – про те, що він нібито не сплачує податки у Чернівцях. Валерій Миколайович поінформував, що в його бізнесових проектах працює приблизно 650 людей і він сплачує мільйонні податки. Так само офіційно підприємницькою діяльністю займаються дружина та дві доньки. І 80% податків сплачується саме в бюджет міста Чернівців (і лише 20% в Іванківцях Кіцманського району, звідки він родом). Тому, резюмував Валерій Чинуш, мер Олексій Каспрук – брехун, оскільки зводить наклепи і розповсюджує недостовірні відомості…

Дали можливість на сесії виступити всім бажаючим з числа найактивніших прихильників Каспрука. Хоча були і виступи з критикою на його адресу. Таких виступаючих прихильники мера швидко перебивали, «перекрикували» і т.п. Тобто на думку останніх, вони мають виключне право на «правильну позицію», «істину», а всі, хто думають інакше, – автоматично «неправильні» і не мають права висловлювати свої думки, позицію… «Демократично», нічого не скажеш…

Цікаво, що й виступаючі на підтримку Каспрука «давали штангу», звинувачуючи «неправильних депутатів» за те, що взагалі-то є відповідальністю самого мера. А одна жіночка дорікала депутатам, що вони не на своїх робочих місцях, за що отримують зарплату:) І навіть не хотіла чути уточнення, що депутатською роботою на платній основі займаються лише у Верховній Раді, а для депутатів місцевих рад це громадська діяльність, без зарплати.

Також мали місце алогічні ситуації, коли «фани Каспрука» перекрикували і не давали виступати «неправильним депутатам», які в цей час оголошували цілком позитивні для міста пропозиції, що ніяк не було пов’язано з акцією на підтримку Каспрука, на яку вони зібрались (або когось і «зібрали», судячи з в т.ч. владно-партійного контингенту).

Все це можна побачити і почути на відео нижче.

Після перерви сесія продовжила свою роботу, але після 17 год. знову виникли проблеми з кворумом і мер оголосив перерву до четверга.

fakty.cv.ua

***

***

***

***

***

***

ФОТО (для перегляду натиснути на фото):

***

***

***

А ось як мітингували на підтримку тодішнього мера Миколи Федорука у 2011 р. Також набагато масовіше, ніж на підтримку Олексія Каспрука 31.05.2018 р. Правда, це тоді Миколі Трохимовичу не допомогло – його таки відправили у відставку, а на наступних виборах до Верховної Ради він став нардепом.

***

***

Загрузка...

НАПИСАТИ ВІДПОВІДЬ