Виставка «А сорочка мамина – нетлінне тіло» у Чернівцях (фото)

0
302
Загрузка...

У художньому музеї 27.03.18 відкрилась виставка відомих буковинських вишивальниць – Дарії Стасюк та Діани Новак.

Вони є багаторічними учасниками та переможцями «Вишиваного дивотвору»
Навернути майстринь до стародавньої вишивки, її неповторної краси, багатого змісту й взялася Дарія Стасюк та Діана Новак багато років тому.

На виставці представлено 175 предметів робіт вишивальниць.

Уже десятки років жінки вишукують тутешні давні узори та відтворює їх на нових ужиткових речах, обережно додаючи щось своє, намагаючись знайти цікаве композиційне вирішення.

Сотням буковинців прищепили любов до рукомесництва своїми роботами дві вишивальниці з Кіцманя, мати та донька Дарія Стасюк та Діана Новак.
Щоразу рушники,сорочки, серветки виходять оригінальними й водночас справді буковинськими. Те й приваблює людей різних поколінь.

А використовувати декілька вишивальних технік – лічильну гладь, хрестик, мережки, ретязь, «солов’їні вічка», «курячий брід», та багато інших – для майстринь не складно: чомусь з дитинства від матері навчилася, дещо освоїла згодом самотужки.

Своє уміння та захоплення Дарія передала й доньці Діані. Тепер разом чи не щодень «мудрують» над новими витворами, які б своєю красою навертали усе більше сучасних майстрів до глибинних джерел буковинської вишивки. Для цього мати з дочкою зібрали вже чималу колекцію старовинного народного одягу, постійно вивчають рідкісні зразки вишивок у музейних фондах та приватних збірнях. Так створені Дарією Стасюк та Діаною Новак сорочки, рушники, серветки нині стали добрим прикладом перенесення кращих стародавніх взірців у сучасний світ народного мистецтва.

Діана Новак за фахом економіст, її мати Дарія Стасюк – донедавна викладач музики, спільно взялися за добру справу, якою колись щиро захопились, а тепер стали відомими майстринями не тільки на Буковині але і у світі.

Згідно з Указом Президента України майстрині Діана Новак присвоєно почесне звання «Заслужений майстер народної творчості України». 8 березня 2017 року.
За значний особистий внесок у соціально-економічний, науково- технічний, культурно-освітній розвиток Української держави, зразкове виконання службового обов’язку та багаторічну сумлінну працю.

Діана Новак – заступник голови Чернівецького обласного осередку НСМНМУ, член НСХУ, лауреат обласної літературно-мистецької премії ім.О.Кобилянської, учасниця багатьох всеукраїнських, обласних, районних культурно-мистецьких заходів, фестивалів, виставок, акцій, ярмарків.

Родина постійно презентує буковинські орнаментики в Європі та створюючи там свої виставки.

Степан Карачко – краєзнавець

***

ФОТО:

***

Загрузка...

НАПИСАТИ ВІДПОВІДЬ