Посол Австрії і Ко – на презентації альбому про Чернівці (фото)

0
248
Загрузка...

У художньому музеї відбулась імпреза альбому Чернівці Czernowitz.

Ця презентація відбулась у рамах циклу ювілейних заходів, присвячених 30-літтю створення музею.

На презентації були присутні: Надзвичайний та Повноважний Посол Австрії в Україні Герміне Поппеллер, Олексій Касрпрук – міський голова – художники та шанувальники історії нашого міста та мистецтва.

У виставкові залі представлені картини що увійшли в альбом з фондів музею та наших художників. Звучала чудова скрипка.

Альбом вийшов під редакцією Тетяни Дугаєвої та Сергія Осачука.

Розповідає Сергій Осачук: Художній альбом про Чернівці – це нарис урбанізації нашого простору, містобудування. Саме 200 років тому Чернівці з дерев’яно-глиняного поселення почали перетворюватися в місто.
В альбом увійшло понад 400 робіт 120-ти авторів з України, Німеччини, Росії, Польщі та навіть Японії. Картини охоплюють 200-річний період від початку XIX до початку XXI століття. Книга написана двома мовами – українською та німецькою. Це було моє рішення, тому що саме в цих двох мовах я живу. Власне текст-супровід до альбому написав Раймунд Ланг з Гамбурга – один з кращих дослідників Чернівців.
У Чернівецькому обласному державному архіві ми віднайшли акварельні роботи із зображенням Чернівців невідомого автора. Можливо, художня цінність цих акварелей не дуже висока, але фактологічно дуже цікава: турецька криниця, вулиця Руська, єврейська гімназія, пам`ятник 41-му піхотному полку біля першого корпусу університету.

В альбомі зібрані також картини Ореста Криворучка, Олександра Вайсмана, Олександра Гармидера, Івана Балана. Є навіть робота художниці з Японії — Мідорі Хорада.

На мій погляд, альбом є приклад толерантності митців, які любили та поважали наше місто протягом 200 років. Видання заслуговує поваги та шани до редакторів та видавців.

Підготував Степан Карачко – краєзнавець

ФОТО:

***

Загрузка...

НАПИСАТИ ВІДПОВІДЬ