Бізнесмен – про те, як податкова і Ко відбивають охоту інвестувати в Україну

0
205
Загрузка...

«Розвиток економіки», «прозорі  стосунки і партнерство влада – бізнес», «залучення інвестицій у вітчизняну економіку», «покращення інвестиційного клімату» та інші гарні словосполучення можна почути з високих трибун вже з вуст представників нового «антинародного режиму» (який прийшов на крові на зміну попередньому «злочинному режиму»). Але на практиці, на жаль, не лише не покращився «клімат» для роботи бізнесу «по-білому» (виходу з тіні), залучення інвестицій, а навіть навпаки, про що свідчать і такі публічні «сповіді», як трохи емоційний пост одного з ініціаторів створення клубу підприємців Буковини, екс-президента ФСК «Буковина» Сергія Гринюка, який має стійку репутацію порядної і принципової людини з небайдужою громадянською позицією.

На своїй сторінці у Facebook Сергій Гринюк написав: «Довгий час, після Революції Гідності і військових дій на сході нашої Країни, колеги, друзі, партнери, іноземці (багато фірм із якими співпрацюю – іноземні) запитують мене, – «що там у вас із інвестиційним кліматом, як війна, чи можна вже інвестувати та відкривати бізнеси в Україні. Так зацікавленість є, але ж… А тут у самого розуміння того, що коли б лише війна…. Там хоч зрозумілі «правила гри», є – ворог, а тут якийсь «бій із тінню» із собою, своїми принципами і системою, яка змінюватись, певно, не збирається… От, що мені їм відповісти, кого покликати?!
У відповідь, просто наводжу приклад із своєї практики за останній час (менше року!!!).
Двічі «маски шоу», типу випадково, помилково, прийшли шукати контрабандні цигарки, інші планово – продовжують, напевно, робити для себе плани.
Закінчився і почався рік із податковою (з нею ще не закінчився…) яка повинна за всяку ціну щось знайти, вони просто так звикли. І це ж – не лише так звикла податкова…
І потрібно розуміти, що є середовище: повної нестабільності гривні (про економіку – просто пропускаю), кредити під 20 %, масова контрабанда та конкуренція з тіньовим бізнесом, – в який більшість фірм пішла по різним причинам ( в загальному – нерівні умови для чесної конкуренції).
На тих хто залишився в офіційній площині, впало більше навантаження перевіряючих структур. (а у нас же мараторій)
Але до цього була зустріч підприємців з керівником податкової, з яким ми це все обговорювали і здавалося, знайшли порозуміння. Домовились про ВІДКРИТІ СТОСУНКИ ТА СПІВРАЦЮ, і це не якийсь там вигаданий велосипед, це, умовно кажучи, працює в європейських країнах, а у нас?!, а у нас – «наїзди» і перевірки поки це – спростовують.
Вже за попередніми даними перевірки, були знову на зустрічі (відкритій, не підкилимній) у керівника податкової і виклали свої зауваження на рахунок нарахованих штрафів. Керівник запевнив, що розберуться.
Чекаємо тепер розв’язки. Надіємось , що все таки податкова працює по новому – разом з підприємцями, а не проти них і не є каральним органом….
Допоки відбиваємося, у нас немає часу працювати і розвиватися…
Скажіть, ми такі унікальні?! Тільки у нас це відбувається?!
І, що я маю радити, «агов, звісно беріть свої «валізи» інвестицій і вливайте у ці чудові умови роботи….» Звісно, поки – протилежне… і питання не лише у конкретно моїй ситуації і мого «болю», що я не можу заробити, я собі дам раду, у мене, як декого – не стоїть ціль, набити подушки грошима, аби було… питання цивілізаційне, куди рухається Країна….. як розвивається… Тому сьогодні, у недільний вечір, я сиджу за робочим столом в роздумах про наше майбутнє………»

А ось не менш цікава розповідь (з новорічними привітаннями) від бізнесмена-мецената з Київщини Сергія Бочарова:

«Бізнес має привітати та подякувати своїм робітникам і один одному.

Вітання працівників з Новим роком зазвичай справа приватна. Але цього разу я хочу подякувати за працю у році що минув колективу ТОВ «Металобаза Бочаров» публічно, і не тільки своїм робітникам, але й всім підприємцям за їх працю в умовах, які я покажу на прикладі своєї фірми.
На початку 2017р масово з’явились об’яви, з пропозиціями працевлаштування українців за кордоном. І от коли навесні більшість моїх робітників сповістили, що вже оформили робочі візи та їдуть на заробітки до Німеччини, я зрозумів що вона працює. Чесно кажучи, я був не готов до цього. Адже наш будівельний сезон також починався, а з ним і об’єм нашої роботи значно збільшувався. Для повноцінної же заміни робітника потрібен час на навчання. А тут одразу замінити більшість колективу… Конкурувати за робітників з Польщею ще можливо українському бізнесу, але з Німеччиною, Фінляндією – досить складно. А всі ці держави, здається, задоволені якістю робочої сили з України і спрощують всі процедури, необхідні для їх залучення. Українці, які виїжджають працювати за кордон, заслуговують поваги, бо вони піклуються за свої родини, або родини піклуються за них, відправляючи молодь «подалі від гріха» у вигляді війни, якої не називають. Але я дійсно вдячний українцям, які ще працюють в своїй державі, бо кудись мають повертатись всі інші. Дякую моїм робітникам і всім робітникам інших підприємств Білої Церкви і України. Саме на Вас тримається наша держава!
Літо та осінь моє підприємство відпрацювало зразково. Ми були і залишились самим великим, і сподіваюсь, кращим метало-торгівельним підприємством регіону, з дилерською мережею до 100 км навколо Білої Церкви. Як справні платники податків раділи не тільки за себе, але й за державу, проте отримали повідомлення про комплексну перевірку Київської обласної податкової тільки-но здали звіт за 3 квартал. Два тижні перевірки минуло , її подовжили ще на тиждень. Суттєвих порушень податкова так і не виявила. Тому Акт перевірки із претензією на загальну суму штрафу в декілька мільйонів, який ми отримали поштою, став неприємною несподіванкою. Це така відома ще з часів Клименка-Януковича була фішка, коли тобі «малюють» величезні штрафи, а далі ти стаєш перед вибором: «домовлятися» з податківцями на менші суми штрафів (які до цього ще сам би вважав неадекватними), або «відбиватись» через суди, а це також затратна річ … Ми вибрали інший шлях – звернулись до ЗМІ, і не тільки місцеві, заручились їх підтримкою у висвітленні ходу розгляду заперечення на акт перевірки (є така процедура розгляду незгоди з висновками ревізорів податкової в самій податковій). До самого розгляду заперечення представників ЗМІ спробували не допустити. Але ті, кому ми завчасно оформили довіреності як на представників інтересів фірми, змогли бути присутніми на розгляді. Правда далі нічого цікавого вже не відбувалось. Розгляд заперечення з боку комісії податкової був зразковим, по спірним питанням була призначена додаткова перевірка, в результаті якої претензії з примарних мільйонів перетворились на 125 грн 32коп. Не вважаю, що такий стиль «підтримки» бізнесу є нормальним для країни, в якій люди й досі віддають значно більше ніж просто гроші за зміни в державі. Тому ми звернулись до поліції з заявою про вчинений злочин інспекторами податкової, які вирішили «попрацювати» за старою схемою, і було відкрито кримінальне впровадження. Можливо так співпало, але за останні 3 місяця ми пройшли п’ять різних податкових перевірок, розблокували більше 200 податкових накладних наших покупців (до цього не було жодного блокування). Для розблокування по кожній податковій накладній треба було вибрати, відсканувати та відправити до 100 документів. Рахуйте самі. Дякую бухгалтерам підприємства, які працюючи в умовах додаткового навантаження, чудово роблять свою справу. Дякую всім підприємцям України, які витримують експерименти Міністерства фінансів та податкової що без зупинки змінюють правила гри, особливо в електронному адмініструванні ПДВ.
Дякую всім партнерам нашого підприємства за плідну співпрацю у 2017 році.
З Новим Роком та з новими здобутками!»

***

***

***

Правоохоронці «наїхали» на фірму президента ФК «Буковина»

***

Загрузка...

НАПИСАТИ ВІДПОВІДЬ