Через спробу викрадення дитини у Чернівцях проводять спеціальний урок

0
234
Загрузка...

Резонасна спроба викрадення дитини, яка мала місце днями у Чернівцях, не залишилась без уваги місцевої влади і, зокрема, освіти. У навчальних закладах, згідно із протокольним рішенням міськради, проведуть «спеціальні» уроки з метою запобігання можливих подібних проблем.

На спробу викрадення увагу першим в публічній площині звернув депутат Чернівецької міської ради Анатолій Чесанов:

«Шановні батьки!
Сьогодні у 16.00 на вулиці Гайдара могло статися викрадення учня третього класу – Дякура Михайла.
Біля ресторану “Дельта” зупинився білий джип і молоді люди, звернувшись до Міши, сказали йому, що їх ніби-то попросила його мама відвезти його додому. Міша зрозумів, що це неправда, бо мама знаходилась дома і він почав бігти. “Молодчики” відкрили двері і хотіли силоміць затягнути його у машину. Врятувало те, що Міша встиг добігти до людей. “Молодчики” побачивши це, швидко сіли у машину і втікли.
Батьки написали заяву у поліцію.

Прошу усіх, проведіть бесіду з вашими дітьми, на рахунок поведінки та перебування навулиці, а особливо про спілкування з незнайоми людьми.
Наша спільна справа захистити наших дітей, аби не сталася трагедія!»

Згідно з протокольним рішенням міської ради, як повідомляє прес-служба міськради, у чернівецьких школах проведуть урок, на якому розкажуть учням, як запобігти випадкам викрадення дітей.

Також педагоги допоможуть неповнолітнім школярам сформувати сталу поведінку у складних ситуаціях.

Щоб запобігти таким ситуаціям, потрібно з малечку вчити дітей правил поведінки вдома, на вулиці, в громадських місцях, навчальних та позашкільних установах. Для малюків ці правила мають бути чіткими і лаконічними. Для школярів можна моделювати відповідні ситуації та пояснювати, як діяти у кожному випадку.

Батькам слід постійно тримати на контролі, де і з ким знаходиться дитина, скільки часу там перебуватиме, домовитися про телефонні дзвінки у визначений час.

Основні правила безпечної поведінки:

1.Ніколи не розмовляти із незнайомими людьми. На всі запитання особистого характеру: «Як тебе звати?», «А батьки вдома?» не відповідати і швидко відійти.

2.На запитання загального характеру: «Це вулиця така-то?», «А зараз така-то година?», які передбачають стверджувальну відповідь: «Так»,- відповідати: «не знаю, запитайте у дорослих». Маніпулятивні шахрайські техніки починають діяти із моменту стверджувальної відповіді жертви, а тому невинне «Так» є особливо небезпечним.

3.Коли невідомі наполегливо вступають в розмову, голосно привернути увагу оточуючих фразами типу: «Не чіпайте мене!», «Люди, допоможіть!», кричати.

4.Нікуди не йти із незнайомими і навіть знайомими людьми без дозволу батьків.

5.Ходити лише за попередньо обговореним із батьками маршрутом. У разі зміни маршруту, часу перебування у певному місці – попередити батьків.

6.Звітувати батькам телефоном про прибуття до місця призначення. Якщо впродовж дня кілька місць відвідування, тоді треба звітувати з кожного останнього місця знаходження перед виїздом і звітувати після прибуття.

7.Не ходити малоосвіченими, «глухими» вулицями.

8.Уникати прогулянок у темну пору доби.

9.Не сідати і не наближатися до авто із відкритими дверцятами.

10.Не розмовляти з людьми із авто (справжній водій не стане запитуватися у дитини).

11.Не повідомляти нікому код замка вхідних дверей та не впускати нікого у під’їзд.

12.Нікому не відкривати дверей квартири і не впускати в квартиру без дозволу батьків. Якщо дзвонять у двері, спитати: «Хто там?» і телефонувати батькам.

13.Домовтесь із дітьми про слова паролі (попередження про небезпеку, місце знаходження, присутність підозрілих людей і тд.).

14.Номера телефонів батьків записати в телефоні в контактах з літери «А» (А мама, А тато). Це дасть змогу швидко знайти та набрати потрібний номер. А також номери: 101,102, 103. (Як свідчить статистика не всі діти в екстремальній ситуації їх пам’ятають.)

  1. Не виходити із транспорту за вимогою, чи проханням незнайомців. Привернути увагу оточуючих, водія. Не соромитись закричати при потребі.
  2. Не беріть подарунки від незнайомих людей.

17.Не куштуйте їжу (цукерки, їжу, напої), не вживайте таблетки, ліки, запропоновані незнайомцями.

18.Нікому не повідомляти жодної інформації про свою сім’ю, родичів, сусідів. Відповідь: «Не знаю, спитайте у них самі».

Дорогі чернівчани! Якщо ви помітили бездоглядну дитину, підозрілу поведінку дорослого стосовно дитини, не залишайтеся байдужими, втручайтеся у ситуацію, телефонуйте 102.

Від злагодженості ваших дій може залежати доля та життя дитини.

Оля Манюк, fakty.cv.ua

***

***

Загрузка...

НАПИСАТИ ВІДПОВІДЬ