На Путильщині блискавка спалила будинок…

0
245
Фото: ednist.info
Загрузка...

Місцеві жителі помітили пожежу, коли полум’я охопило майже всю будівлю…

Надзвичайна подія сталася в селі Довгопілля Путильського району. Під час грози блискавка спалила дерев’яний будинок на краю села.

“Увечері, 19 вересня, в покинутому житловому будинку виникла пожежа після удару блискавки. Оскільки будинок знаходився на околиці села, пожежу місцеві жителі помітили, коли вогнем було охоплено практично всю будівлю”, – повідомляють в ДСНС.

На місце події було направлено черговий караул рятувальників, які ліквідували полум’я, – повідомляє segodnya.ua. Вогонь повністю знищив житловий будинок…

***

Як зробити громовідвід

З давніх часів удари блискавок завжди вселяли в людей страх, і вони з допомогою молитви намагалися відвести від себе ці «нищівний стріли». Завдяки Бенджамену Франкліну, що відкрив у 18 столітті електричну природу блискавки і розробив громовідвід, з’явилася надійний захист будівель від руйнівного впливу блискавок. Якщо вчасно не прийняти заходів по захисту від блискавки вашого будинку, то в будь-який момент під час буйства грози можуть виникнути такі неприємні наслідки:
пожежа;
поразка електричним струмом;
руйнування будівель і конструкцій;
виникнення електромагнітної і електростатичної індукції може викликати пожежу, короткі замикання або привести до поломки побутової техніки.

Щоб захистити свій будинок і всіх членів своєї сім’ї, слід завчасно подбати про захист від блискавки. А для цього вам необхідно отримати основу знань про те, як зробити громовідвід, щоб потім, у відповідності з рекомендаціями, грамотно виконати його монтаж.

Конструкція блискавкозахисту

Згідно сучасному чинного стандарту, який визначає вимоги до громовідводів, їх конструкція складається з наступних основних частин:
блискавкоприймача, що приймає удар блискавки;
струмовідводу, що проводить струм до заземлення;
заземлення, відвідного електричний потенціал в землю.

Блискавкоприймач

В залежності від конструкції, блискавкоприймач буває:
Стрижневий. Є металевим стрижнем (трубкою, куточком, прямокутником) довжиною від півметра до 2-х метрів і перетином понад 100 мм2.
Лінійний. Являє собою трос з перерізом більш як 5 мм, натягнутий вздовж гребеня будинку на висоті не менше півметра, що кріпиться на дерев’яних стрижнях. Кожен кінець троса необхідно з’єднати з заземлювачем. Така конструкція підходить для захисту будівель з шиферним або дерев’яним дахом.
Сітчастий. Являє собою сітку, виготовлену з арматури або дроту, завтовшки 6 мм і з осередком 3-12 м. Монтаж сітки також виробляють на півметровій висоті над рівнем покрівлі. З’єднання з токоотводом, що йдуть до заземлювача, необхідно виконувати в декількох точках.

Струмовідвід

Найбільш поширений варіант виготовлення струмовідводу з товстого дроту діаметром не менше шести міліметрів. При ударі блискавки дріт такого діаметру не буде нагріватися.

Заземлення

В якості заземлювачів найчастіше використовуються стрижні, виготовлені з гладкої арматури, вбиваемые в землю на глибину приблизно до двох метрів, на відстані п’яти метрів від входу в будинок. Стрижні з’єднують (зварюють між собою прутами з того ж матеріалу. Вершини стрижнів повинні бути заглиблені на півметра від рівня грунту. Використовуючи зварювання або болтові з’єднання, необхідно надійно з’єднати струмовідвід з заземленням.

Пропонуємо вам переглянути сюжет про різновиди блискавковідводів:

***

Джерело: bud-porada.in.ua

***

 

Загрузка...

НАПИСАТИ ВІДПОВІДЬ