У селах Новоселиччини встановлюють вуличне освітлення LED-лампами

0
353
Загрузка...

З метою забезпечення умов безпечного пересування населення та учасників дорожнього руху в темну пору доби, надійності функціонування і сталого розвитку об’єктів зовнішнього освітлення шляхом їх модернізації та зменшення обсягів енергоспоживання Мамалигівською об’єднаною територіальною громадою було прийнято рішення розпочати роботу у напрямку заміни ламп розжарювання на лампи на основі LED-технологій. Це також надасть можливість суттєво зменшити витрати місцевого бюджету на оплату електроенергії.

Оскільки загальна кількість точок освітлення населених пунктів Мамалигівської об’єднаної територіальної громади становить 1765 одиниць, одночасна заміна всіх ламп розжарювання стало непід’ємною ношею для бюджету громади. Тому було прийнято рішення здійснювати заміну поетапно. На першому етапі – замінити лампи на вулиці Головній, яка проходить через село Мамалига і є дорогою національного значення Н10 Стрий – Івано-Франківськ – Чернівці – Мамалига (на Кишинів). В результаті було встановлено 132 одиниці ламп на основі LED-технологій, 122 з яких на 50 Вт і 10 – на 100 Вт (1 лампа на 50 Вт – 75% економії, 1 лампа 100 Вт – 50% економії електроенергії). На ІІ етапі заплановано замінити лампи біля комунальних установ, адміністративних приміщень та на центральних вулицях сіл, які входять до складу Мамалигівської ОТГ. Серед переваг даних ламп – тривалий термін експлуатації (до 100000 годин, 7 років безперервного світіння, у порівнянні з лампою розжарювання – в 88 разів довше), дуже низький рівень енергоспоживання, висока світловіддача, екологічна безпека.

Кошторисна вартість проекту складає 222,16686. При реалізації проектів на 2016 рік з субвенції державного бюджету на розвиток інфраструктури були зекономлені кошти у сумі 147,387 тис.грн. та з місцевого бюджету – кошти у сумі 74,77986 тис. грн.

Завдання проекту «Капітальний ремонт вуличного освітлення із заміною світильників на основі ламп розжарювання на світильники на основі LED-технологій в селі Мамалига Мамалигівської сільської ради об’єднаної територіальної громади» є удосконалення мережі зовнішнього освітлення с.Мамалига та с.Кошуляни, зменшення експлуатаційних витрат при використанні мережі вуличного освітлення, приведення норм зовнішнього освітлення до державних стандартів, зменшення антропогенного навантаження та покращення екологічного стану в селі.

Джерело: mamalyha.com.ua

***

Загрузка...

НАПИСАТИ ВІДПОВІДЬ