Оприлюднили рейтинг голів ОДА: буковинський губернатор не серед кращих…

0
220
Загрузка...

Комітет виборців України склав «Рейтинг діяльності голів ОДА за 2016 рік». Серед антилідерів рейтингу – голова Чернівецької ОДА Олександр Фищук.
Проблемною для Чернівецької області експерти назвати протидію корупції в регіону. Зокрема, відзначили,
що не було подолано питання контрабанди товарів (в основному цигарок) до Румунії. За зростанням промисловості та сільського господарства – область одна з останніх в Україні.

Фищук Олександр Георгійович у 2012-2014 роках був народним депутатом України від ВО«Батьківщина», обраний за округом №202.
З березня 2005 року по грудень 2011 року обіймав посаду голови Державної податкової адміністрації в Чернівецькій області.
З серпня 1998 року по березень 2005 року очолював Кіцманську РДА Чернівецької області.
Призначений на посаду голови Чернівецької ОДА в лютому 2015 року.

Чернівецька область є вотчиною колишнього прем’єр-міністра України Арсенія Яценюка та його найближчого соратника – екс-міністра інфраструктури, голови фракції «Народний фронт» у Верховній Раді України Максима Бурбака. Окрім того, певний вплив на регіон зберігає Дмитро Фірташ, який походить звідси.
Хоча область межує з Молдовою та Румунією, проте економічні зв’язки більш міцні з останньою, яка є членом ЄС. Через українсько-румунський кордон йдуть значні потоки контрабанди, переважно спирту та цигарок, з подальшою реалізацією у країнах Євросоюзу.
Чернівецька область є одним із «аутсайдерів» серед областей України за показниками соціально-економічного розвитку. Найкращі позиції Буковина займає за темпами зростання доходів бюджетів та збільшення реальної заробітної плати. Сільське господарство розвивається низькими темпами. Також область пасе задніх у будівельній галузі та за темпами залучення інвестицій.
Експерти дали негативну оцінку тому, як голова Чернівецької ОДА Олександр Фищук здійснює децентралізацію та бореться з корупцією. Більше того, один з експертів звинуватив очільника регіону у контрабанді цигарок до Румунії. Йому також закидають нехтування громадською думкою у кадрових призначеннях.
Область продемонструвала хороші темпи збільшення індексу реальної заробітної плати та зростання доходів місцевих бюджетів.
Водночас за зростанням індексу будівельної продукції регіон один із найгірших, при тому що має середні показники по прийняттю в експлуатацію житла.
Експерти переважно незадовільно оцінили роботу голови ОДА в частині підтримки реформи децентралізації, боротьби з корупцією та залучення інвестицій в регіон.
Кадрова політика також була низько оцінена фахівцями. Зазначалося, що ОДА не було враховано думку громадської ради під час призначення низки керівників підрозділів та заступників.
На думку експертів, головними здобутками керівника Чернівецької ОДА є проведення декомунізації в регіоні. Добре налагоджену комунікацію з обласною радою експерти пояснюють приналежністю керівництва цих органів до однієї політичної сили – ВО «Батьківщина».

Євгеній МАРУСИК («Карандаш») на ФБ,
за матеріалами сайту Комітету виборців України http://cvu.org.ua/

Загрузка...

НАПИСАТИ ВІДПОВІДЬ