В судах зйомку портативними засобами можна проводити без дозволу суду

0
358
Загрузка...

23. Приймаючи до уваги окремі застереження про можливе порушення особистих немайнових прав учасників судової справи в зв’язку фотозйомкою, відео- та аудіозаписом в ході судового засідання, слід додатково звернути увагу на наступне.

Частиною 3 ст. 11 Закону України «Про судоустрій і статус суддів» передбачено, що учасники судового процесу, інші особи, присутні у залі судового засідання, представники засобів масової інформації можуть проводити в залі судового засідання фотозйомку, відео- та аудіозапис з використанням портативних відео- та аудіотехнічних засобів без отримання окремого дозволу суду.

В розрізі окреслених норм права, закон регламентує порядок здійснення відео фіксації судового процесу, як процесу відправлення правосуддя, а не окремої фізичної особи. Цим самим будь – які посилання фізичної особи на порушення її особистих немайнових прав виключаються.

24. Приймаючи до уваги окремі застереження про можливе порушення в ході судового засідання особистих немайнових прав судді, прокурора або іншого суб’єкта владних повноважень в зв’язку фотозйомкою, відео- та аудіозаписом, слід надати роз’яснення, що зазначені особи в ході судового засідання здійснюють повноваження на виконання функцій та в інтересах держави, однак не реалізують особисті немайнові чи майнові права та інтереси. Посилання судді, прокурора або іншого суб’єкта владних повноважень на порушення особистих прав за таких умов є безпідставним, а з огляду на те, що вчиняється особою, яка наділена владними повноваженнями, – і тягне за собою відповідальність, передбачену законодавством з обов’язковим врахуванням того, що така поведінка вчиняється всупереч ст. 19 Конституції України та порушує принцип гласності судового процесу.

*Умовні скорочення:

ЦПК – Цивільний процесуальний кодекс України;

ГПК – Господарський процесуальний кодекс України;

КАС – Кодекс адміністративного судочинства;

КПК – Кримінальний процесуальний кодекс України.

Станіслав Батрин, кандидат юридичних наук,

керівник проекту «Відкритий Суд»

затверджено до використання

Дякуємо всім кваліфікованим експертам, які долучилися до процесу підготовки даного документу, а особливо – партнерам з Проекту Європейського Союзу “Підтримка реформ у сфері юстиції в Україні”, Марку Сегалу та Оксані Цимбрівській.

Джерело: Проект “Відкритий суд”

Загрузка...

НАПИСАТИ ВІДПОВІДЬ