Рішення звільнити «Добробут» від сплати мільйонів в бюджет переглянуть

1
312
Загрузка...

Депутати Чернівецької міської ради зобов’язали міського голову Олексія Каспрука винести на найближче засідання виконкому питання щодо перегляду рішення про звільнення ТОВ «Інвест-Альянс» (ринок «Добробут») від сплати 10% у фонд розвитку міста.

 

Резонансне питання щодо недоотриманих громадою мільйонів від ринку «Добробут» за наслідками рішення міськвиконкому про звільнення від сплати 10% на розвиток міста довго обговорювалось на черговій сесії міської ради (відео – нижче).

Як відомо, це питання піднімається не вперше. І, як зазначає ініціатор Ростислав Білик, це стало однією з головних причин політичних переслідувань, під які він потрапив.

Депутати довго намагались розібратися з самим ринком, дорогою, яка фактично стало приватною (про цю схему публічно висловився один з депутатів), іншими «нюансами».

Керівник ТОВ «Інвест-Альянс» Михайло Прозоровський розказав, що у 2008 р., коли ще нічого не dobrobut-vyviskaпобудували було на місці теперішнього ринку «Добробут» і не ясно було, що збудують, «Інвест-Альянс» сплатив на розвиток міста 200 тис. грн. І тоді, мовляв, всіх все влаштовувало. Прозоровський попросив пояснити, звідки взялась сума 400 млн. Бо в такому разі, мовляв, це означає, що комплекс «Добробут» коштує 4 млрд. грн.: «Ви розказуєте про якісь 2000 торгових місць… Я ось для інтересу депутатам скажу. Саме по тому рішенню виконавчого комітету підприємством було збудовано 463 магазини… У 2008 р. не було дозволу на будівництво, а було рішення виконавчого комітету. Це перше. Якщо взяти 463 магазини середньою площею нехай 42 кв. м у 2 поверхи, за вашими розрахунками, п. Василю (звертаючись до депутата Василя Продана – прим. fakty.cv.ua), квадратний метр буде коштувати порядку 33 тис. доларів. Ви мені скажіть, де таке будівництво в світі так коштує?»

За інформацією п. Михайла, на «Добробуті» було збудовано 463 магазини загальною площею 15680 кв. м. Але це інформація про збудовані тоді магазини. Цікаво було б знати, скільки тепер там магазинів, якою є ринкова вартість розбудованого комплексу в цілому і скільки ще справді мали би сплатити на розвиток міста, крім тих 200 тис. грн. «вартості 2008 р.», якби справді треба було тих 10% віддати?..

У першому проекті рішення було передбачено: «Скасувати пункт 3.4.1 рішення виконавчого комітету міської ради від 10.06.2008 р. №438/11 стосовно внесення змін в пункт 9.2 рішення виконавчого комітету міської ради від 12.12.2006 р. №628/15, а саме: вилучити посилання на пункт 2.17 щодо перерахування товариством з обмеженою відповідальністю «Інвест альянс» 10% вартості будівництва об’єкта на рахунок Чернівецької міської ради (цільовий фонд соціально-економічного розвитку міста)».

Мер Олексій Каспрук зазначив, що не можна скасовувати прийняті раніше рішення, крім як у судовому порядку. Але йому, у свою чергу, нагадали, як вже за його мерства та управління виконкомом були внесені кардинальні зміни у рішення 2006 р.

Богдан Ковалюк запропонував рекомендувати виконкому міської ради скасувати пункт 3.4.1 і далі за текстом. Василь Продан запропонував зобов’язати міського голову винести це рішення на розгляд виконкому. Василь Сафронович нагадав про прецедент, коли у 2011 р. виконком вже скасовував своє рішення, після чого заплатили 10%. Прозоровський уточнив, що тоді вони платили за невиконання рішення – 118500 грн. за автостанцію. І більше, мовляв, підстав сплачувати ще якісь гроші у прокуратури не було. І нагадав також про рішення Конституційного суду України про те, що органи місцевого самоврядування не можуть скасовувати і змінювати свої рішення, якщо суб’єкти цих змін виступають проти. Михайло Прозоровський зазначив, що «поїзд пішов», і якщо таке рішення буде прийнято, воно буде скасовано в суді.

Василь Продан нагадав п. Михайлу, що у 2008 р. він, як директор ТОВ, звертався «до себе ж», як члена виконкому, де запропоновано було сплатити на святкування 600-річчя Чернівців 200 тис. грн. І що це «корупційна схема». І це рішення не на 400 магазинів, а на 11 гектарів. Все що побудовано на цих 11 гектарах, скасовано рішення про сплату 10% у фонд розвитку міста. п. Василь нагадав також, хто були директорами того «Букотрейдінга» (аби підтвердити, що причетні «фронтовики»), який не передає дорогу на баланс МіскШЕПу. Директорами цього підприємства були п. Бурбак, п. Обшанський Сергій Валерійович, п. Лазарєв Сергій Юрійович, всі, хто потім отримували посади в підрозділах міської влади, вони всі мали відношення до «Добробуту».

«Ви з бізнесу перейшли в партію для того… ви ж не прийшли для того, щоби чернівчанам робити життя краще. Ви покращили виключно свій добробут. Я просто хочу, щоби це знали і депутатський корпус, і всі чернівчани, як приймаються ці рішення… Якби податки сплачували, як всі нормальні звичайні чернівчани, то не було б ніяких питань. А якщо ви приходити до влади виключно для того, щоби собі встановлювати пільги, то це ненормально, неправильно, несправедливо. І зараз міська рада хоче просто відновити справедливість. І щоби ви сплатили ці 10% в фонд розвитку інфраструктури. Це ж не для депутатського корпусу, не «Рідному місту» чи «Самопомочі», чи «Свободі» чи ще комусь. Це у фонд розвитку інфраструктури міста. Це з цих грошей будуються дороги, освітлення, садочки, школи, лікарні. А якщо ви не сплачуєте, а всі інші сплачують, то це якісь тепличні умови виключно для вашої бізнес-структури», – зазначив Василь Продан.

І запропонував поставити на голосування пропозицію Ковалюка, але у зміненому варіанті – зобов’язати міського голову винести це питання на розгляд міськвиконкому. Бо так вже робили у 2011 р. – виконком скасував своє рішення і прокуратура зобов’язала сплатити тих 10%.

Каспрук ще раз нагадав, що рада не може скасовувати попередньо прийняті рішення, крім як у судовому порядку.

Прозоровський ще раз поцікавився, чи є якісь матеріали про ті збитки, які нанесло ТОв «Інвест-Альянс» громаді.

Ростислав Білик зауважив, що магазинів є не 463, а біля 3000, і що, мовляв, якою буде сума тих 10%, розберуться потім – 400 млн., більше чи менше. За інформацією Білика, магазини продавали людям по 70 тис. доларів, а показували по 5 тис. грн. і другі поверхи не вказували. І звернув увагу також на те, що власники «Добробуту» взяли дорогу в оренду на 10 років, а потім замість того, аби передати МіськШЕП, як домовлялись, перепродали іншій своїй структурі і посміхаються. Ростислав Білик зазначив також, що 7 років не сплачували ринковий збір. Бо «корупційним рішенням міськвиконкому» визнали «Добробут» не ринком, а торговим комплексом.

Прозоровський просив обґрунтування суми 400 млн. грн. Білик розказав, що це 3000 магазинів по 70 тис. доларів (по курсу 25 грн. це 5 млрд., 250 млн. грн. – прим. fakty.cv.ua).

Богдан Ковалюк запропонував винести повторно на голосування рішення про скасування виконкомом того рішення щодо звільнення від сплати 10%, і другим пунктом зобов’язати міського голову винести це питання на розгляд найближчого засідання виконкому.

Каспрук попередив, що на таке рішення отримають лист про те, що, згідно висновків юруправління, незаконно скасовувати попередньо прийняті рішення.

Але за цей проект рішення проголосував 31 депутат.

Василь Продан нагадав меру і депутатам, звертаючись до Олексія Павловича: «Ви зараз так розказуєте, як не можна вносити зміни у рішення. А коли йшло питання по Хотинській, і ваш друг Урсулян вносив зміни у рішення, ви не тільки винесли це на сесію, проголосували, ви ще й в суді відстоювали позицію п. Урсуляна, хоча це були внесені зміни в рішення 2006 р., де суттєво мінялись рішення взагалі. Я кажу, ви не тільки прийняли, не наклали вето, хоча на це звертали увагу, ви ще відстоювали це рішення в суді. Тобто тоді ви не знали про це рішення 2009 року?Тоді вас все влаштовувало? Тоді можна було вносити, бо це було у ваших інтересах? І дуже прикро, Олексій Павлович, що ви зараз, коли йде питання громада і «Народний фронт», стаєте не на бік громади, а на біг Бурбаків і «Народного фронту»…»

***

Журналіст і громадський діяч Василь Забродський цим «розбіркам» навколо «Добробуту» присвятив окремий різкий пост у Facebook, де звернув увагу на тих, які не підтримали рішення щодо здійснення кроків в напрямку можливого отримання на розвиток міста несплачених «Добробутом» коштів. Це:

Сергій Греков – «Солідарність», “Народний фронт” (не голосував)
Каспрук Олексій – позафракційний, “Народний фронт” (утримався)
Віталій Матвієнко – “Самопоміч” (утримався)
Осачук Василь – «Солідарність», “Народний фронт” (утримався)
Романчишин Андрій – «Солідарність», “Народний фронт” (не голосував)
Ставчанський Олександр – “Самопоміч” (утримався)
Пуршага Олександр – «Батьківщина» (не голосував)
Моклович Назар – «Свобода» (не голосував)

Олександр Ставчанський пояснив, чому він утримався: «У нас було рішення фракції і дорадчої ради утриматись від цього питання.Було прохання з Києва утриматись по цьому питанні. Я голосував по протоколу зборів фракції і дорадчої ради. Колеги не дотриматись протоколу».

fakty.cv.ua

***

***

З історії:

Тітка Яценюка відстояла три гектари біля Калинівського ринку у Чернівцях

Суд залишив ділянку площею 2,88 га по вул. Калинівській, 13-В у Чернівцях у власності ТОВ «Інвест Альянс». Про це свідчить постанова Вищого господарського суду України від 9 жовтня.

Повернути ділянку державі вимагала чернівецька прокуратура, яка представляла інтереси Кабміну. Підставою для такого рішення вона вказувала те, що в межах цієї ділянки протікає річка Шубранець (місцева назва Потіт), яка належить до водних об’єктів загальнодержавного значення. А оскільки розпоряджатися такими землями водного фонду вправі лише Кабмін, то Чернівецька міськрада перевищила свої повноваження, продавши ділянку у грудні 2007 році фірмі «Інвест Альянс».

З доводами прокуратури погодився госпсуд Чернівецької області. При цьому строк позовної давності він рахував з листопада 2011 року, коли прокуратура провела перевірку законності рішень міськради за зверненням депутата Чернівецької міськради від Партії регіонів Ростислава Білика.

Однак апеляційний суд це рішення скасував. Він вказав, що спірна ділянка належить до категорії земель житлової та громадської забудови, які знаходяться в межах міста. Таким чином міськрада правомірно розпорядилася ділянкою, а права Кабміну ніяким чином не порушені.

Крім того, суд встановив, що прокурор був присутній на засіданнях міськради у грудні 2007 року. Таким чином трирічний строк позовної давності пропущено.

Нагадаємо, у липні цього року суд задовольнив позов прокуратури і повернув Чернівецькій міськраді ділянку площею 7,46 га по вул. Калинівській, 13-Б, яка була продана у листопаді 2006 року ТОВ «Інвест Альянс».

Власницею ТОВ «Інвест Альянс» є тітка голови парламентської фракції «Батьківщина» Арсенія ЯценюкаЛідія Лещова.

17 жовтня 2013

***

Загрузка...

НАПИСАТИ ВІДПОВІДЬ