Мер трохи недоговорив, щоби обґрунтувати своє вето проти «донецької фірми»

0
258
Загрузка...

У четвер, 15.12.16, о 16:00 має відбутися позачергова сесія Чернівецької міської ради, на якій депутати спробують подолати вето мера Олексія Каспрука на рішення про надання згоди на встановлення тарифу на тепло, що виробляється ТОВ «Чернівецькі теплові мережі».
Обгрунтовуючи своє вето на це рішення, Олексій Павлович, на жаль, вдався до певних маніпуляцій. Він процитував норму закону, але трохи недоговорив – якраз в тій частині, яка підтверджує, що депутати мали право прийняти рішення, яке мер заветував.

Отож, ось як прес-служба міської ради пояснила рішення мера зупинити своїм розпорядженням дію рішення міської ради про надання згоди на встановлення тарифу на теплову енергію для бюджетних установ, що виробляється, транспортується та постачається ТОВ «Чернівецькі теплові мережі». Олексій Каспрук вважає, що зазначене рішення прийнято з порушенням вимог Конституції України, Закону України «Про місцеве самоврядування в Україні» та Регламенту Чернівецької міської ради УІІ скликання. Зокрема, міський голова звертає увагу, що при прийнятті зазначеного рішення міська рада перевищила свої повноваження, оскільки статті 25, 26 Закону України «Про місцеве самоврядування в Україні», де визначена компетенція сільських, селищних, міських рад, не містить повноважень щодо встановлення тарифів на комунальні послуги. Повноваження на встановлення тарифів на комунальні послуги, в тому числі і на виробництво, транспортування та постачання теплової енергії, належить до компетенції виконавчих органів сільських, селищних, міських рад, яким є виконавчий комітет міської ради. Окрім того, на даний час відповідно до ст.28 Закону України «Про місцеве самоврядування в Україні» виконавчі органи міської ради встановлюють в порядку і межах, визначених законом, тарифи на побутові, комунальні, транспортні та інші послуги, окрім тарифів на теплову енергію, централізоване водопостачання та водовідведення, перероблення та захоронення побутових відходів, послуги з централізованого опалення, послуги з централізованого постачання холодної води, послуги з централізованого постачання гарячої води, послуги з водовідведення (з використанням внутрішньобудинкових систем), які встановлюються національною комісією, що здійснює державне регулювання у сферах енергетики та комунальних послуг. Міський голова також зазначає, що проект рішення «Про надання згоди на встановлення тарифу на теплову енергію для бюджетних установ, що виробляється, транспортується та постачається ТОВ «Чернівецькі теплові мережі» було внесено на розгляд сесії з порушенням вимог Регламенту міської ради: без попереднього оприлюднення, він не розглядався постійними комісіями міської ради, не був поданий на юридичну експертизу. До проекту зазначеного рішення в порушення вимог Регламенту міської ради не було додано первинні документи, як підставу для підготовки зазначеного рішення, він не пройшло передбачену Регламентом процедуру погодження.

Тобто Олексій Павлович процитував лише те, що ніби підтверджує привід для ветування. Але чомусь не повідомив громаді, що, як сказано в офіційному листі від Національної комісії, що здійснює державне регулювання у сферах енергетики та комунальних послуг (НКРЕКП), якщо суб’єкт господарювання здійснює (або має намір здійснювати) діяльність з виробництва теплової енергії в обсягах, що менше 20 тис. Гкал на рік або діяльність з транспортування та постачання теплової енергії в обсягах, що менше ніж 18 тисяч Гкал на рік, ліцензування такої діяльності належить до компетенції Ради міністрів Автономної Республіки Крим, обласних, Київської та Севастопольської міських державних адміністрацій, а встановлення тарифів – до компетенції органів місцевого самоврядування.

А компанія «Чернівецькі теплові мережі» виробляє в рік лише 2,6 тис. Гкал. Мер цього не знає? Чи це чергові маніпуляції, як було із «випадковим» скороченням назви компанії, з якої Олексій Павлович «губив» слово «Чернівецькі» і брехливо називав її «донецькою фірмою»?..

Не складно здогадатися, чому міський голова веде таку відчайдушну боротьбу проти компанії «Чернівецькі теплові мережі» – тому що вона може завадити міській владі взяти, під бюджетні гарантії, європейський кредит у розмірі 10 млн. євро для «Чернівцітеплокомуненерго», адже приклад «Чернівецьких теплових мереж» демонструє невигідність і навіть, певною мірою, антиукраїнськість того кредиту

Побачимо, як поведуться у цій ситуації депутати під час позачергової сесії і чи вистачить голосів для подолання вето, що може стати серйозним кроком на шляху до порятунку Чернівців від того «дивного» і «таємничого» єврокредиту…

fakty.cv.ua

***

Чи доцільно Чернівцям брати 10-мільйонний єврокредит для Теплокомуненерго?..

ЄС: собі – енергонезалежні будинки, нам – кредити для теплокомуненерго…

«Прощання з ЖЕКом» (або як перейти до утримання будинку шляхом самозабезпечення)

Чому і у кого треба вчитись енергоефективності

Термомодернізація на прикладі конкретного будинку

У Нікополі влада розраховує на енергопроекти, проти яких у Чернівцях борються…

Енергоефективність: Історія громади, яка об’єдналася і змінила місто

Міфи і факти про «донецьку фірму», яка постачає тепло у Чернівцях і області

Загрузка...

НАПИСАТИ ВІДПОВІДЬ