Каспрук: «РМ» намалювало схему, як приватизує систему теплопостачання (відео)

2
211
Загрузка...

Під час позачергової сесії Чернівецької міської ради 15.12.16 мер Олексій Каспрук фактично звинуватив опозиційну фракцію у намірі через «схему» приватизувати систему теплопостачання Чернівців.

 

Ця позачергова сесія була скликана, нагадаємо, для спроби подолання депутатами вето міського голови на рішення щодо затвердження тарифу на тепло для компанії «Чернівецькі теплові мережі».

Отож, мер порахував, що рада перевищила свої повноваження, бо не може затверджувати тарифи на тепло. Плюс скористався процедурною «зачіпкою», щоби заметувати те рішення. Хоча всі чудово розуміють, що насправді це просто боротьба проти компанії, чия діяльність відкриває чернівчанам очі на невигідність того багатомільйонного єврокредиту для Теплокомуненерго, який міська влада хоче повісити на всіх мешканців Чернівців…

Після виступу депутата Валерія Чинуша («Рідне місто»), який підтримав тезу попереднього виступаючого Юрія Буреги («Батьківщина») щодо боротьби старого (Теплокомуненерго) і нового («Чернівецькі теплові мережі»), мер Олексій Каспрук фактично звинуватив опозиційну фракцію в намірі через «схему» приватизувати систему теплопостачання Чернівців: «С этого надо было начинать. Чего ви валите комунальное предприятие, чому нема кредитів, не потрібно, бо ви вже собі намалювали схему, «Рідне місто», як приватизує систему теплопостачання міста Чернівців. Всьо. Тепер все зрозуміло і стало на свої місця».

Виникають прості запитання до мера. Якщо він бачить у запровадженні компанією «Чернівецькі теплові мережі» таку мега прибуткову «схему», яка дозволить і відійти від залежності від газу країни агресора, і вітчизняне виробництво підтримати (обладнання, альтернативні джерела енергії тощо), і питання модернізації системи теплопостачання вирішити, і ще й при цьому збагатити цілу найчисельнішу фракцію міської ради, тоді ЧОМУ очільник міста не ініціює і не реалізує проект реформування «Чернівцітеплокомуненерго» на ряд комунальних підрозділів, які за «схемою» компанії «Чернівецькі теплові мережі» займались би відповідною модернізацією системи теплопостачання Чернівців без тих західних єврокредитів, та ще й заробляли би кошти для міського бюджету, а не «висмоктували» з нього постійно фінансову допомогу, як це відбувається з Теплокомуненерго?.. (тим більше, що Тепокомуненерго має вже чималу матеріально-технічну базу та інші ресурси) Чи мер вважає, що заробляти вміють виключно депутати від цієї фракції? Або в чому логіка? На даний час ми маємо комунальне підприємство «Чернівцітеплокомуненерго», яке постачає тепло більшості чернівчанам і установам у місті за достатньо високими тарифами, які люди справедливо критикують. При цьому в тарифі не враховані ті мільйонні вливання з міського бюджету, а це теж з кишень всіх чернівчан. А нова компанія пропонує тепло на альтернативних джерелах енергії за майже таким же тарифом (в який включено інвестиційну/кредитну складову на придбання сучасного обладнання, яке потім передається балансоутримувачу), мер бачить у цьому можливість для збагачення, але взяти на озброєння це для комунального господарства не хоче?.. А хоче виключно величезний єврокредит за рахунок чернівчан… М’яко кажучи, дивно… Хто ж тут за інтереси чернівчан, а хто проти?.. На словах і на ділі…

І в продовження цієї теми варто звернути увагу, як невдало деякі депутати намагались підтримати мера у боротьбі за «старе» проти «нового».

Наприклад, коли мер запитав керівника Теплокомуненерго, як вплине відключення установ від централізованого опалення (у зв’язку з переходом на тепло від «Чернівецьких теплових мереж»), Олександр Меленчук повідомив, що відбудеться збільшення тарифу на тепло від Теплокомуненерго – мовляв, чим більше абонентів – тим менше тариф, чим менше абонентів – тим більше тариф. У цей же час один із захисників позиції мера Сергій Греков чомусь не міг зрозуміти, чому тариф нової компанії, яка обслуговує лише декілька установ, вищий за тариф Теплокомуненерго, який обслуговує майже все місто… (Хоча тут варто акцентувати увагу на тому, що насправді тариф Теплокомуненерго значно більший, бо «прихованими» залишаються дотації від міського бюджету, плюс там немає інвестиційної складової і т.п.).

Зрештою, подолати вето депутати таки не змогли. Тобто у боротьбі нового проти старого останнє перемогло поки що… За рішення подолати вето проголосували 26 з 39 присутніх депутатів (для подолання треба 28 голосів), проти – 3, утримались – 7, не голосувало – 3.

Але навряд чи це допоможе міській владі таки повісити на чернівчан той багатомільйонний єврокредит для Теплокомуненерго… Адже очевидно, що йому є набагато кращі альтернативи. Про які не хочуть повідомляти населенню підконтрольні владі ЗМІ, але про які зобов’язані активно і якісно інформувати населення ті депутати, які реально, а не на словах, на стороні інтересів громади. Тим більше, що в Україні вже є позитивні приклади інших міст, які не влізли у божевільні борги, а пішли шляхом модернізації системи теплопостачання в поєднанні з підтримкою вітчизняного виробництва, що й лежить в основі діяльності таких компаній як «Чернівецькі теплові мережі»…

fakty.cv.ua

Позачергова сесія 15.12.16

***

***

Мер трохи недоговорив, щоби обґрунтувати своє вето проти «донецької фірми»

Чи доцільно Чернівцям брати 10-мільйонний єврокредит для Теплокомуненерго?..

ЄС: собі – енергонезалежні будинки, нам – кредити для теплокомуненерго…

«Прощання з ЖЕКом» (або як перейти до утримання будинку шляхом самозабезпечення)

Чому і у кого треба вчитись енергоефективності

Термомодернізація на прикладі конкретного будинку

У Нікополі влада розраховує на енергопроекти, проти яких у Чернівцях борються…

Енергоефективність: Історія громади, яка об’єдналася і змінила місто

Міфи і факти про «донецьку фірму», яка постачає тепло у Чернівцях і області

Загрузка...

НАПИСАТИ ВІДПОВІДЬ