МОН уточнює: школярів вже не опитуватимуть, чи бути Україні в союзі з Росією

0
140
Загрузка...

Міністерство освіти і науки України відкликало лист щодо сприяння в проведенні опитування школярів, до якого входили і «дивні» питання.

 

На те, що «шедевральні документи МОНУ вже дійшли і до шкіл Буковини», звернула увагу у Facebook 161114-abramuk-opytuvannya-mon-ukraina-rosia-fbГалина Абрам’юк:
«І що цікаво – ці анкети ПРОЙШЛИ ЕКСПЕРТИЗУ в УКРАЇНСЬКОМУ НМЦ ПРАКТИЧНОЇ ПСИХОЛОГІЇ І СОЦІАЛЬНОЇ РОБОТИ НАПН України (сертифікат СЕ №2640154). СЕРТИФІКАТ НА РУЙНАЦІЮ УКРАЇНИ?
Ось, наприклад, лист уже розписаний на київські управління (дивись фото)
Анкети для частини шкіл розроблено російською.
Мені скинули Одеський варіант. Я виставила російську версію. Наче Одеса – це не Україна. Та мова – це півбіди. Проблема у самих формулюваннях:
«Я бы не голосовал (ла) за кандидата-женщину на пост президента» Дайте відповідь “так” – і що вийде? Дайте відповідь “Ні” – і що вийде? Вийде, що як не крути, а жінка-президент – це погано. ГЕНДЕРНА РІВНІСТЬ – ДЕ?
Те саме з питань російсько-українських.
Чому запитують «Украинская и русская культуры совершенно одинаковы», а не “совершенно разные” ?
Та ось Вам лист минулорічний такого опитування, виявляється, що воно вже проводилося».

А 14.11.16 на сайті МОНУ (mon.gov.ua) повідомили, що опитування на тему “Медіаграмотність, демократичні цінності  та громадська активність школярів” серед школярів-підлітків не проводитиметься, адже 3 листопада лист-рекомендація був відкликаний. На посадовця МОН, який рекомендував проведення опитування в школах, накладено догану.

 Наголошуємо, що лист МОН щодо ідентичного опитування вже надсилався місцевим органам управління освітою у 17 листопада 2015 року і пізніше був проведений українським центром вивчення громадської думки «Соціоінформ».

 Дослідження проводилося  для міжнародної мультидисциплінарної консультаційної компанії НІРАС, в рамках програми формування медіаграмотності серед школярів, що фінансується Міністерством закордонних справ Данії.

Тоді ж анкеті з ідентичними питаннями було надано сертифікат Українського науково-методичного центру практичної психології і соціальної роботи НАПН України, дія якого закінчилась 30 червня 2016 року.

 Ще раз підкреслюємо, МОН відкликав лист-рекомендацію про проведення опитування ще до виникнення публічного обговорення, однак через численні перекручення і виривання даних з контексту додатково інформуємо:

 Під час минулого опитування 90% дітей опитувалися українською мовою. Рішення про наявність російськомовної анкети було прийнято соціологами, адже під час соціологічних опитувань,  з метою отримання максимально правдивих та відвертих відповідей, інструментарій пропонується мовою, зручною для респондента. Російськомовна анкета надавалась за бажанням людини, яка проходила опитування, щоб вона відповідала тією мовою, якою їй комфортніше.

 В анкеті подавався перелік ціннісних тверджень різного спектру, а не лише ті, що представлені в медіа та соцмережах. Зокрема, дописувачі не згадували про твердження з анкети:

 – “Я б хотів(ла), щоб Україна увійшла в ЄС”

– “Школярі повинні брати участь в самоуправлінні школою”

  – “Демократія неможлива без хорошої, вільної журналістики”

– “Я вірю, що окремо взята людина може впливати на суспільство, в якому живе”

– “Демократія неможлива без вільної журналістики”

 Тут можна ознайомитись із повним текстом анкет для 7-9 класів та 10-11 класів.

 Важливо зазначити, що попереднє опитування показало переважаючу патріотичну і демократичну налаштованість української молоді: – 47% опитаних підлітків бачать Україну частиною Європейського Союзу. З повними результатами проведеного опитування можна ознайомитись тут.

 Вищезазначене опитування проводилося в рамках проекту MYMEDIA. Його мета – розвиток незалежних ЗМІ та підвищення професійного рівня журналістів. Заходи з медіограмотності серед учнів старших класів розпочалися в січні 2014 роки шляхом проведення всеукраїнського конкурсу. Переможці конкурсів мали змогу прийняти участь в тренінгах з медіаграмотності в м. Києві та у Львівському Медіа Форумі.

 Планувалось, що повторне опитування проводитиметься як серед учнів, що пройшли тренінг, так й  на всеукраїнському рівні, щоб виявити дієві механізми для формування критичного мислення у середовищі української молоді. Однак, на думку МОН подібна анкета має бути суттєво доопрацьована.

 На разі Міністерство освіти і науки України планує  скоротити кількість листів, що надсилаються школам та місцевим органам управління освітою. Це відбуватиметься в рамках проекту “Діти та папери: як досягти балансу в школі?”, що спрямований на системну дебюроратизацію освітнього процесу.

 Зокрема, після підбиття підсумків проекту, планується повністю змінити логіку спілкування між місцевими департаментами та МОН, що дасть змогу значно зменшити паперообіг в системі освіти.

***

А ось що на цю тему написала на своїй сторінці у Facebook Лариса Ніцой:
Слідство вели колобки. І так, маленька історія про проХВесійність нашого Міністерства освіти. 12 листопада на одеському сайті з’являється інформація (як потім з’ясується така інформація «висітиме» на сайтах багатьох відділів освіти), що в Україні в школах проведуть опитування, яке розіслав по всіх управліннях освіти департамент середньої освіти профільного міністерства з дивними антипедагогічними питаннями, які залишають у підсвідомості учнів установки «Украинская и русская культуры совершенно одинаковы», «Украина и Россия должны быть одним государством», «Украина становится частью большого союза, который включает Россию», «Украина распадается на несколько отдельных государств», на фоні яких питання «Я бы не голосовал (ла) за кандидата-женщину на пост президента» та російська мова викладу анкети для частини шкіл України (наче ті школи не Україна) виглядають як «дєтскій лєпєт».

У ході активного обговорення небайдужих українців з’ясувалося, що цей опитувальник точна копія такого самого, але минулорічного. І що дане опитування вже неодноразово проводилося в школах серед українських дітей. Хтось згадав це опитування і трирічної давнини. Мабуть його неодноразовість проводилася з метою «засвоєння матеріалу» українськими дітьми, що російська і українська культура однакові, що Україна розпадеться… «Повторєніє – мать учєнія», – глаголєт руская мудрость.

Хитрі питання до анкетки підготувала така собі MYMEDIA, яка має гасло: «Семь стран – одна идея», і яка навіть не потрудилася перекласти сайт українською мовою – хахлам і так сайдьот (па рускі) (http://mymedia.org.ua/about.html) Фірмочка фінансується з Данії і має на свою анкетку з неприпустимими питаннями сертифікат. Хто ж цю анкету сертифікував? Хто їй присвоїв знак якості і благословив у добру путь по українських школах? Таким «святителем» виступила Національна академія педагогічних наук України.

Департамент середньої освіти Міністерства нє глядя, чи може й «глядя» – «смотрю в кнігу – віжу фігу» (ну не бачать деякі члєни педагогічної колегії міністерства в анкеті антипедагогічності), озброївшись сертифікатом самої академії педагогічних наук, розіслало по всіх обласних управліннях освіти опитувальник, підстрахувавшись реченням, мовляв, справа добровільна. Обласні управління розіслали по міських і районних відділах освіти, ті по школах. Справа хоч і добровільна, а як запитають про результат?

Так от, підняли активісти листи міністерства за минулий рік, підписаний директором департаменту середньої освіти Юрієм Кононенком про сприяння проведення в школах даного опитування (17 листопада 2015 року), підняли тотожний цьогорічний лист (24 жовтня 2016 року) про сприяння даного опитування в школах, підписаний директором департаменту тим самим Юрієм Кононенком, а підписи то не сходяться! Та що ж таке?

Виявляється, Юрія Кононенка (ще з попереднього скандалу про запровадження в школах суцільних преференцій мовам меншин і суцільних обмеженнь батькам-українцям, які не хочуть вивчати російську) МОН насварило і з 20 жовтня відправило у відпустку. І що, може ситуація помінялася? 24 листопада лист гарненько розлітається по школах. Тобто, Кононенка немає, він уже й не винуватий, а справа продовжується. Клонують там працівників чи що? Цікаво, з ким ця анкета узгоджувалася за відсутності начальника? Це що, узгоджені анкетки розлітатимуться по школах і ще роками наші діти відповідатимуть на питання «росія і Украіна єдіная страна»?

– А що, треба знати настрої учнів! – сказав члєн колегії МОНу. – Кругом Ви «зраду» бачите.

Шкода, що члени колегії знають тільки слово «зрада» і тулять його де треба й де не треба. А те, що тут задіяні «психологічні прийоми» і «вплив на підсвідомість учнів – це не зрозуміло, бо це мабуть вищі матерії для деяких проХВесіоналів від колегії МОНу.

Адже можна було замість питання «Украинская и русская культуры совершенно одинаковы» написати «Украинская и русская культуры совершенно разные» – так чи ні. Замість запитання «Украина и Россия должны быть одним государством» запитати «Украина и Россия – разные государства»- так чи ні. Замість формулювання «Украина распадется на несколько отдельных государств» – подати «Украина будет самостоятельным сильным государством» – так чи ні. Але ж такі питання не цікаві для експерименту, правда?
Так діти ж матимуть сепарські установки! Нічого, “баби ще нарожають”.

Поки активісти обурювалися шкідливими, навмисно антиукраїнськими формулюваннями, прийшла радісна звістка. Виявляється, дану анкету кілька днів тому відмінили! Невже МОН підійшло професійно до питання?! Невже побачили, що даний опитувальник антидержавницький та антипедагогічний?! Невже зрозуміли, що українські діти не піддослідні кролики, яких можна зомбувати, а тоді опитувати з року в рік чи діє?! Увага, анкетування не проводитиметься, бо в анкети ще влітку закінчилася ліцензія! Отака причина. А якби ліцензія була довшою – то? Додумуйте самі. Отакі ми маємо глибокомислячі професійні, патріотичні кадри.

А що ж MYMEDIA? Я б на місці СБУ порадила поважній фірмі з Данії, провести дане опитування в школах Данії серед данських учнів, і щоб анкетка для данських діток була сусідньою шведською мовою: «Датская и Немецкая культуры совершенно одинаковы», «Дания и Швеция должны быть одним государством», найближчим часом «Дания распадается на несколько отдельных государств».

На місці СБУ я б сказала: «Нехай ДАНСЬКІ діти будуть піддослідними кроликами для Ваших опитувань, а НАШИХ дітей залиште в спокої. Досить з нас експериментів. І да, Ми вже «відкланяли» своє перед росією і перед Вами не будемо».
Ну може не прямо так сказати, а дипломатичніше, однак навіть для лагідної версії треба мати міцні горішки…

А що ж НАПНУ? Ну, може СБУ вистачить наснаги хоча б академію педагогічних наук «потрясти» і з’ясувати, хто освятив і дав сертифікат сепарським експериментам над українськими дітьми?

А що ж активісти? Якщо хтось із зачинщиків думає, що ліцензія закінчилася – і кінці у воду, той помиляється. Прошу Вас усіх звернутися до СБУ з вимогою дослідити справу на причетність до сепаратизму та порушення територіальної цілісності України, працівників академії, які видавали сертифікат, та MYMEDIA яка, прикриваючись демократичними цілями, розробляла та запроваджувала даний експеримент, поширюючи антидержавні, маніпулятивні матеріали.

А що ж МОН? А міністерству треба глибше вникати в подібні анкетки, перевірити свої кадри на профпридатність і володіння ними темою “дитяча психологія та педагогіка”, та не поклони бити тепер уже Європі, бо й вони можуть свиню підкласти, а в першу чергу стояти на захисті освітніх інтересів НАШИХ дітей. Бо подібні «косяки» підлеглих кидають тінь на всі реформи, які намагаються запровадити Ліля Гриневич, Володимир Ковтунець, Максим Стріха, Павло Хобзей.

p.s. Та не забудьте всі управління освіти повідомити про скасування листа, бо на сайті МОНу цієї інформації немає, і відділи освіти мене вже питають у ФБ: “Точно скасувало? Бо в нас на столі ще розпорядження про сприяння!”.

р.р.s. А Миколаїв пише, що вже провели…

***

А взагалі, яка різниця, що запитують, важливіше, напевно, що відповідають школярі;) Краще знати реальні настрої підлітків і враховувати це у виховному процесі, який, можливо, потребує корегування. А так це щось на кшталт «позиції страуса» – «голову в пісок» і будемо робити вигляд, що у нас немає ніяких проблем і в нашій країні ніхто не вважає російську та українську культури схожими і т.п. Чи краще, може, спиратися на реальність?..

fakty.cv.ua

***

Загрузка...

НАПИСАТИ ВІДПОВІДЬ