Про статки багатих і бідних депутатів Чернівецької міської ради VII скликання

0
1925
Загрузка...

Які фракції у Чернівецькій міській раді VII скликання найбагатші на заможних депутатів, чим останні переважно заробляють собі на життя (або на гарне життя), чим займаються родичі місцевих народних обранців – про це та інші цікавинки з життя чернівецьких депутатів читайте у спеціальному аналітичному матеріалі.

Наразі в Чернівецькій міській раді є 42 депутати, які пройшли за списками шести політичних сил: 10 – від “Рідного міста”, 9 – від БПП “Солідарність”, 7 – від “Батьківщини”, 6 – від “Самопомочі” та по 5 – від “Народного контролю” і “Свободи”. Кожен з обранців для того, аби бути зареєстрованим кандидатом в депутати міськради, подавав декларацію про доходи, витрати та майно за 2014 рік.

Ми проаналізували декларації всіх депутатів і виокремили тих, у кого найбільше чи найменше статків, рухомого чи нерухомого майна, внесків до статутних капіталів компаній.

Як виявилося, найзаможнішими є депутати від Блоку Петра Порошенка, “Рідного міста”, “Батьківщини” та “Самопомочі”. Серед них ми знайшли мільйонерів, латифундистів та власників автопарків.

Рада приватних підприємців

Найчастіше новообрані депутати заробляли собі на життя у якості приватних підприємців. У відповідній графі в декларації вказали доходи від такої підприємницької діяльності 12 із 42 депутатів. П’ята частина депутатів вказали, що є директорами підприємств приватної та інших форм власності. Шестеро обранців станом на час заповнення декларацій були працівниками вищих навчальних закладів. Окрім того, серед депутатів є держслужбовці, три голови районних рад у місті, студенти, журналісти та інші.

Підприємцями є половина депутатів, обраних від партії “Рідне місто”, а саме:Володимир Бешлей, Валерій Найдиш, Василь Продан, Юрій Ткачук та Анатолій Чесанов. Ще двоє представників цієї партії у 2014 році були директорами товариств з обмеженою відповідальністю: Максим Тихонович – ТОВ «ТД Укрвторресурс» та Валерій Чинуш – ТОВ «Бізнес центр Буковинський».

Їх однопартієць Віталій Михайлішин на момент висування був головою Наглядової ради Чернівецького обласного благодійного фонду «Вікторія», а Ростислав Білик працював доцентом Чернівецького національного університету. Єдиний безробітній (станом на 2014 рік) депутат у раді цього скликання – це Тетяна Бешлей, яка також представляє політичну партію “Рідне місто”.

Також серед депутатів від “Рідного міста” можна виділити ще одну групу народних обранців.

Василь Продан, голова фракції партії “Рідне місто” у міськраді — чоловік народної депутатки від Блоку Петра Порошенка Оксани Продан. Є приватним підприємцем. У часи правління Віктора Януковича тодішній нардеп Геннадій Москаль називав Василя Продана “смотрящим” у Чернівцях. Василь Продан такі звинувачення відкидає.

Депутата пов’язують з Дмитром Фірташем. Зокрема, у “Дзеркалі тижня” Юлія Мостова писала: “Чоловік Оксани Продан — Василь Продан — це людина, до якої чернівецький бізнес звертається в тому разі, коли потрібно знайти захист від влади. І знаходить його щоразу в голови Об’єднаного руху роботодавців України Дмитра Фірташа” (2012 рік).

Віталій Михайлішин, екс-секретар міської ради та в.о. Чернівецького міського голови протягом 2011-2014 років, наразі є головою наглядової ради обласного благодійного фонду “Вікторія”. Вказаний фонд пов’язують із залученням до агітаційної кампанії під час виборів до парламенту в 2012 році, де в чернівецькому окрузі балотувався Віталій Михайлішин.

Максим Тихонович – директор і власник ТОВ “ТД Укрвторресурс”. На сайті ЦВК йдеться, що Максим Тихонович проживає в Чернівцях. Тим часом у Єдиному державному реєстрі юридичних осіб, фізичних осіб-підприємців та громадських формувань зазначено місце його проживання в Києві (в елітній висотці в Оболонському районі).

Батько Максима Тихоновича, Семен, також зареєстрований за тією ж адресою на Оболоні. Окрім того, він володіє однойменною фірмою ПП “Укрвторресурс”.

Щодо ТОВ “ТД Укрвторресурс”, то за часів, коли містом управляв Віталій Михайлішин, вказане підприємство отримувало підряди, зокрема, і на тендерах. Воно проводило демонтаж моста через річку Прут, заготівлю солі для посипання доріг, йому передали на обслуговування ЖРЕП 12, а також віддали понад 5 млн грн на ремонт вулиці Богдана Хмельницького у Чернівцях. Однак, починаючи з 2013 року, ремонт так і не завершено.

У серпні 2015 року міський голова Олексій Каспрук заявив про недобросовісність підрядника. За його словами, він звернувся до правоохоронних органів “щодо перевірки фактів недоброякісного виконання ТД «Укрвторресурс» тендерних зобов’язань, внаслідок яких, громаді міста завдано значних збитків, а також з метою притягнення до передбаченої законом відповідальності, встановлення посадових осіб, які не забезпечили належну організацію робіт на цьому об’єкті та контроль за їх якістю”.

Тим часом, як свідчать дані Офіційного порталу публічних фінансів, вказане підприємство постійно отримує бюджетні кошти на виконання робіт та надання послуг. Зокрема, у вересні 2015-го підприємство виграло тендер на 47 млн грн. Кошти мають піти на реконструкцію існуючих та будівництво нових об’єктів інфраструктури пункту пропуску «Ужгород» ІІ черга (пасажирський напрямок) та влаштування стику доріг пункту пропуску «Ужгород» зі Словацькою стороною. Роботи вже почались. Окрім того, від бюджетних установ Чернівецької області підприємство отримало за грудень 2015 року по лютий 2016 року більше 2 млн грн.

Цікавим є факт, що депутат Максим Тихонович за 2014 рік задекларував дохід у розмірі лише 25,8 тис. грн (зарплата 2150 грн щомісяця).

Валерій Чинуш – директор ТОВ “Бізнес центр Буковинський”. Його вже багато років пов’язують з народним депутатом Віктором Королем від БПП «Солідарність». Наразі він є  і протягом попередніх скликань був помічником нардепа на громадських засадах. Із 2002 року бізнесмен є депутатом Чернівецької міськради.

Валерій Чинуш є одним з найбагатших людей міста. Він разом із Софією Павлюк (внесок кожного до статутного капіталу склав по 5 млн грн) є співзасновниками ТОВ «Бізнес центр «Буковинський». У 2008 році це товариство придбало 0,59 га землі під готелем «Буковина», який було приватизовано ще у 1997 році.

Ростислав Білик — викладач Чернівецького національного університету, якого мали звільнити. Наразі він перебуває в розшуці за підозрою в організації підкупу виборців. Спостерігачами Громадянської мережі ОПОРА було зафіксовано, що студенти голосували за вказаного кандидата за обіцяну винагороду в 300-400 грн. Подібну техніку застосовували і в 2010 році, коли вказаний депутат був обраний до Чернівецької міської ради від Партії регіонів.

Ростислав Білик був помічником народного депутата Михайла Папієва (2002-2006 рік). До речі, і Михайла Папієва підозрюють у здійсненні кримінального правопорушення — в перешкоджанні здійснення виборчого права під час парламентських виборів 2012 року в Чернівецькій області. Однак обласна прокуратура  ніяк не може за два роки завершити слідство.

Незважаючи на те, що у 2014 році Ростислав Білик задекларував 50 687 грн зарплати, у виборчу кампанію партії “Рідне місто”, відповідно до даних ОПОРИ, він вклав у понад чотири рази більше – 235 тис. грн.

Найбільшим же спонсором кампанії був Василь Продан (понад 850 тис. грн).

Депутати-мільйонери з кримським слідом

Багато підприємців і у списках БПП “Солідарність” — троє приватних (Віктор Савчук, Володимир Сєхов та Василь Осачук), двоє директорів приватних підприємств (Василь Максимюк – ПП «Агро Бізнес», і Ромео Скрипа – будівельна фірма «Ромтіс Буд», заснована спільно з батьком).

Окрім того, серед депутатів є двоє працівників вищих навчальних закладів (доцент та заступник декана Чернівецького національного університету Сергій Греков і професор Київського національного університету Наталія Якимчук) та колишній голова Шевченківської районної ради Андрій Романчишин.

Головою фракції в міськраді є Наталія Якимчук. Вона ж є дружиною прокурора Чернівецької області Миколи Якимчука.

Цікавою є постать Володимира Сєхова. Саме його кандидатура (неочікувано навіть для нього самого) була запропонована на посаду секретаря Чернівецької міської ради. Безрезультатно. Але не обійшлось без скандалів. Зокрема, навколо бізнесу депутата. Його звинуватили у тому, що він все ще має бізнес в окупованому Криму. Проте він всі звинувачення спростував, зауваживши, що в 2014 році весь бізнес продав, а “у 2015 році вже не вів підприємницької діяльності”.

Мова йшла про ТОВ «СВ–Компані» (пмт. Миколаївка, Сімферопольського району АР Крим, Україна). Володимир Сєхов разом із Костянтином Вовком заснували товариство. Однак, якщо подивитись дані Єдиного бізнес-реєстру, то він і далі значиться співзасновником. І, згідно з інформацією з реєстрів Російської Федерації, фірма пройшла реєстрацію за російськими законами, навіть розширивши сферу діяльності.

Депутат Василь Максимюк є директором ПП “Арго-Бізнес”. Фірма заснована ним, дружиною та Павлом Данчецьким, якому належить ресторан “Синій папуга” на вулиці Небесної Сотні в Чернівцях.

Андрій Кавуля є сином власника ринку “Центральний” в Чернівцях. На сайті Центральної виборчої комісії сказано, що він працює у відділі аналітичного забезпечення Міністерства інфраструктури України та є помічником міністра. В 2014 році посаду міністра інфраструктури займав нинішній народний депутат Максим Бурбак.

Троє держслужбовців було в списках “Батьківщини”. Зокрема, мова йде про тодішніх голів районних рад Тараса Бабуха та Юрія Бурегу, а також про начальника управління капітального будівництва у Чернівецькій ОДА Олександра Пуршагу. Приватними підприємцями є Роман Гаїна та Любов Сорохан, а директорами – Казімірович Валерій (Чернівецька контора матеріально-технічного постачання «Облкооппостач») та Артур Мунтян (ТОВ «Чернівецькі хлібобулочні вироби»).

Артур Мунтян є сином голови Чернівецької облради Івана Мунтяна, голови обласного осередку “Батьківщини”.

Будучи держслужбовцем, начальник управління капітального будівництва Чернівецької ОДА, а також голова фракції “Батьківщина” Олександр Пуршага в 2014 році задекларував сукупного доходу майже 55,7 тис. грн (з них 23,9 тис. грн – зарплата, 80 грн – дарунки, призи, 1,5 тис. грн – дохід від передачі в оренду майна, інші види доходів – 30,2 тис. грн).

Тим часом у членів його сім’ї, а саме у дружини, яка є приватним підприємцем і займається будівництвом, минулого року було понад 3,6 млн грн доходу, причому1,65 млн грн – це дарунки, призи, виграші, 1,93 млн грн – дохід від підприємницької діяльності, 52,8 тис. грн – дохід від передачі в оренду майна, решта – інші доходи).

Самопоміч” у “Рідному місті”

Ще один держслужбовець із Чернівецької ОДА був обраний депутатом від партії “Самопоміч”. Це Віталій Матвієнко – головний спеціаліст управління з надзвичайних ситуацій та цивільного захисту населення. Серед депутатів також є доцент Богдан Ковалюк. Головою фракції в міській раді є Віталій Гавриш, який зареєстрований приватним підприємцем.

Мільйонером у чернівецькій “Самопомочі” є учасник бойових дій Олександр Ставчанський. Він в 2014 році отримав більше 2 млн грн доходу від підприємницької діяльності.

Цікавою є постать Андрія Брязкала — директора ТОВ “Бізнес центр Буковина”, який належить депутату від партії “Рідне місто” Валерію Чинушу. Останній Андрію Брязкалу є не лише роботодавцем, а й тестем.

Андрій Брязкало задекларував зарплату в 2014 році в розмірі 26,6 тис. грн і ніяких доходів у дружини (тобто 2200 грн на місяць). Водночас депутат у декларації вказав, що має джип Mersedes G500, а його дружина автомобіль Mazda cx7.

Депутаткою також є Аліна Олевич — журналістка телеканалу “Чернівецький промінь”, директором якого є Роман Скигар. Цей же Роман Скигар, відповідно до даних Головного територіального управління юстиції, є керівником Чернівецької обласної організації політичної партії “Рідне місто”.

У фракції “Народний контроль” присутні журналісти (Іван Гончарюк та голова фракції Юлія Сафтенко), завкафедрою університету Ігор Наконечний, директор ТОВ «Цифро Трейд» Ярослав Петришин, заступник головного лікаря Буковинського медичного центру “Моя Сім’я” Михайло Яринич.
Ярослав Петришин — син проректора Чернівецького національного університетуРомана Петришина. У фірми Ярослава Петришина університет закуповував комп’ютери, оргтехніку. Спроби дізнатись, чи не було в цих закупівлях конфлікту інтересів, зазнали невдачі, оскільки бухгалтерські документи були знищені.

Єдині студенти, які потрапили до міської ради через список “Свободи” – Андрій Ілюк та Юлія Цуркан. Серед інших депутатів від цієї партії – приватний підприємець Андрій Кандиба, директор ДЗОВ «Доктор Заубер» та лаборант-препаратор БДМУ Назар Моклович і перший заступник начальника Державної екологічної інспекції в Чернівецькій області Микола Собко.

Держслужбовець і колишній підприємець Микола Собко задекларував у 2014 році понад 5,2 тис. грн зарплати та 215 тис. грн доходу від підприємницької діяльності. В той самий час члени сім’ї — 679 тис. грн доходу від підприємницької діяльності.

Пропрезидентські багатії

Загалом за 2014 рік депутати Чернівецької міської ради задекларували більше 13,3 млн грн. власних 160301-deklaratsii-material-1доходів. Найбагатшими є обранці від БПП “Солідарність” – доходи на одного депутата в середньому склали 655,6 тис. грн, а також “Самопомочі” – 409,4 тис. грн.

У депутатів від партії “Рідне місто” в середньому дохід за 2014 рік склав 310,9 тис. грн, “Батьківщини” – майже 139,8 тис. грн, “Народного контролю” – 107,7 тис. грн. Найменша сума середнього доходу на депутатів-свободівців – 75 тис. грн.

Найбільше у 2014 році задекларував Ромео Скрипа з БПП “Солідарність” – понад 3 млн грн та Олександр Ставчанський із “Самопомочі” – майже 2,2 млн грнсукупного доходу.

Близько мільйона заробили двоє депутатів від “Рідного міста” Василь Продан(994,7 тис. грн) та Валерій Найдиш (989,7 тис. грн). Депутат від БПП “Солідарність”Василь Осачук задекларував 894,3 тис. грн доходу, його колега по фракціїВолодимир Сєхов – 789,9 тис. грн. Роман Гаїна з “Батьківщини” заробив 580,7 тис. грн.

Серед інших 35 депутатів міської ради суми доходів у діапазоні 100-500 тис. грнвнесли у декларацію 12 осіб. Найбільше таких депутатів у БПП “Солідарність” та “Рідному місті”. Більшість же депутатів задекларувала суму меншу за 100 тис. грн.

Менше прожиткового мінімуму, який за 2014 рік склав 14 112 грн (дані з офіційного порталу ДФСУ) отримали троє: Любов Сорохан із “Батьківщини” (9078 грн), Аліна Олевич із “Самопомочі” (8104 грн) та Тетяна Бешлей (7200 грн) з “Рідного міста”. Не задекларувала ніяких доходів тільки один депутат – Юлія Цуркан зі “Свободи”.

Більшість задекларованих депутатами доходів у 2014 році (58,42%) були отримані від підприємницької та незалежної професійної діяльності.

Більше чверті доходів (27,18%) склали гроші від відчуження рухомого та нерухомого майна.

Заробітні плати, нараховані декларантам відповідно до умов трудового чи цивільно-правового договорів, склали тільки 10,68% загального заробітку.

Інші доходи декларантів (3,72%) були отримані ними як дивіденди; доходи від викладацької, наукової та творчої діяльності; страхові виплати; матеріальна допомога; аліменти; доходи від передачі в оренду тощо.

Матеріальну допомогу задекларували четверо депутатів, із яких один доцент кафедри Чернівецького національного університету Богдан Ковалюк із “Самопомочі” (2914 грн) та троє голів районних у місті рад, які загалом отримали майже 40 тис. грн допомоги: Тарас Бабух із “Батьківщини” – понад 15 тис. грн, Андрій Романчишин із БПП “Солідарність” – 12,8 тис. грн та Юрій Бурега з “Батьківщини” – 11,85 тис. грн.

Бідні” і “багаті” родичі

Членами сімей депутатів було задекларовано понад 10 млн грн доходу. Дві третини з цієї суми належать членам сімей трьох депутатів.

Найбільші доходи у родин Олександра Пуршага з “Батьківщини” (3,64 млн грн),Валерія Найдиша з 160301-deklaratsii-material-2Рідного міста” (1,57 млн грн) та Ярослава Петришина з “Народного контролю” (понад 1 млн грн). Найменші суми загального сукупного доходу задекларовані у родин Богдана Ковалюка із “Самопомочі” (1040 грн) та Андрія Романчишина з БПП “Солідарність” (2192 грн).

Як і депутати міської ради, абсолютну більшість задекларованих грошей члени їхніх сімей отримали як дохід від  підприємницької та незалежної професійної діяльності – 6,15 млн грн.

Третина депутатів (13 із 42) задекларувала дохід менший, ніж дохід членів їхніх сімей. Різниця більш ніж у десять разів зафіксована у чотирьох деклараціях: чиновника Олександра Пуршаги з “Батьківщини” (власний дохід 55,7 тис. грн і дохід членів сім’ї 3,64 млн грн), Юрія Ткачука з “Рідного міста” (майже 15 тис. грн та 288,5 тис. грн відповідно), Любові Сорохан із “Батьківщини” (9078 грн та 141 тис. грн), Ярослава Петришина з “Народного контролю” (92,16 тис. грн та понад 1 млн грн).

Чернівецькі латифундисти

Не мають земельних ділянок та нерухомості (як власних, так і членів сімей) троє представників “Рідного міста” (Володимир БешлейТетяна Бешлей та Максим Тихонович), двоє представників “Самопомочі” (Аліна Олевич та Олександр Ставчанський) і по одному представнику від БПП “Солідарність” (Володимир Сєхов), Свободи (Юлія Цуркан) та Народного контролю (Юлія Сафтенко). Цікаво, що в цьому переліку опинилися поруч як безробітні та студенти, так і ті, хто задекларував доходи в розмірі більше мільйона гривень.

Найбільшу кількість земельних ділянок (з правом власності чи іншим правом користування) задекларували Андрій Романчишин та Ромео Скрипа з БПП “Солідарність” – по три (загальними площами 3517 м² і 1576 м² відповідно). Втім, найбільше землі у 2014 році задекларовано доцентом кафедри економіки підприємства та управління персоналом Богданом Ковалюком із “Самопомочі”(19474 м²) та головою  Першотравневої райради у Чернівцях Тарасом Бабухом з “Батьківщини” (4453 м²).

Найменші задекларовані ділянки землі у Віталія Матвієнка з “Самопомочі” (480 м²) та Валерія Найдиша з “Рідного міста” (495 м²).

Серед членів сімей депутатів найбільше земельних ділянок використовують родичі представників “Батьківщини”. Якщо за кількістю їх найбільше у користуванні рідних Олександра Пуршаги – дев’ять (8295 м²), то за розміром найбільші земельні ділянки у родин Артура Мунтяна (10 тис. м²) та Любові Сорохан (майже 19,4 тис. м²)

Найбільша кількість квартир у декларації Василя Продана з “Рідного міста” – три, загальною площею 375 м². Дві з них –  у Києві. Ще дві задекларовані членами сім’їдепутата (117 м²).

По дві квартири також задекларували одразу четверо депутатів: Андрій Романчишин (143,1 м²) і Ромео Скрипа з БПП “Солідарність” (208 м²), Роман Гаїна з “Батьківщини” (127,9 м²) та Валерій Чинуш з “Рідного міста” (87,7 м²).

Найменші квартири задекларовані Віталієм Михайлішиним з “Рідного міста” ( ¼ від 47 м², але члени сім’ї мають ще квартиру розміром 114,9 м²), Ігорем Наконечним з “Народного контролю” (12 м², але у членів сім’ї ще є квартира розміром 41 м²). По дві квартири задекларувано у родини Тараса Бабуха з “Батьківщини” (178 м²) та Андрія Ілюка з “Свободи” (74 м² в Чернівцях та 75 м² у Київській області).

Найбільші будинки серед депутатів протягом 2014 року були у користуванні чи у приватній власності у Олександра Пуршаги з “Батьківщини” (360 м²), члени сім’ї якого також задекларували будинок розміром 300 м², та Миколи Собка з “Свободи”(350,6 м²).

Одразу по два будинки задекларували Василь Осачук з БПП “Солідарність”(загальна площа 350,4 м²) та члени сім’ї Валерія Найдиша з “Рідного міста”(загальна площа 505,4 м²). Найменший за площею задекларований будинок у депутата від “Самопомочі ” Богдана Ковалюка (32,3 м²).

Квартири і автопарки депутатів

Протягом 2014 року у власності 26 депутатів Чернівецької області перебували 54 автомобілі (38 легкових та 16 вантажних). 15 із них належали депутатам БПП “Солідарність”, 14 – “Рідного міста”, 12 – “Батьківщини”, 5 – “Свободи” та по 4 – “Народного контролю” і “Самопомочі”Найпопулярнішими автомобільними марками серед них виявились Mercedes, яким було кожне четверте авто, іToyota – кожне десяте.

Найбільший автопарк серед депутатів у 2014-му був у користуванні Валерія Найдиша з “Рідного міста” – 5 легкових та 3 вантажніОкрім того, члени його сім’ї тоді володіли ще трьома легковими автомобілями.

П’ять авто записав до декларації Микола Собко зі “Свободи”, члени сім’ї якого володіють ще двома автомобілями. На одне вантажне авто менше задекларувавОсачук Василь з БПП “Солідарність” (2 легкові та 2 вантажні).

Найновіші моделі у Віктора Савчука з БПП “Солідарність” (Toyota 2014 року),Віталія Гавриша з “Самопомочі” (Volkswagen 2013 року) та Ромео Скрипи з БПП “Солідарність” (Toyota 2013 року).

Також, відповідно до даних реєстру МВС, Володимир Сєхов з БПП “Солідарність” у листопаді 2015 року зареєстрував Lexus LS460 2008 року випуску.

Ромео Скрипа також у 2015 році зареєстрував вантажівку Вольво FH12, а також Тойоту Ланд Крузер 2013 року випуску.

Автомобілями володіли протягом 2014 року і члени сімей 17 депутатів, загальна кількість яких склала 24 авто (22 легкові та 2 вантажні) і 2 причепи.

Найбільше транспортних засобів було у власності членів сімей депутатів із “Батьківщини” (7), “Рідного міста” (6) та “Свободи” (4). Найновіші автівки мали члени сім’ї Олександра Пуршаги з “Батьківщини” (Toyota 2014 року) та Андрія Ілюка зі “Свободи” (Opel 2013 року).

Загальна сума власних фінансових зобов’язань і витрат 15 депутатів Чернівецької міської ради за 2014 рік склала майже 9 млн грн.

У статутних капіталах товариств, підприємств і організацій депутати мають майже 8,4 млн грн. Окрім того, вони віддали на погашення кредитів/позик і їх відсотків майже 448,7 тис. грн.

Більше 90% внесків до статутних капіталів, які задекларували 10 депутатів, склали кошти Валерія Чинуша з “Рідного міста” (7,61 млн грн).

Загальна сума фінансових зобов’язань та витрат членів сімей депутатів склала у 2014 році 3,95 млн грн. Як і в депутатів, майже усі вони були внесками до статутних капіталів. При цьому, найбільша сума у статутних капіталах товариств, підприємств та організацій –  у родичів Валерія Чинуша (2,37 млн грн) та Продана Василя (1,5 млн грн) з “Рідного міста”.

Найбільше грошей на рахунку у Василя Максимюка  500 тис. грн. Що стосується членів сімей, то найбільше коштів були на рахунках членів сімейРостислава Білика (200 тис. грн) та Тараса Бабуха (60 тис. грн).

Таким чином, Чернівецька міська рада — це підприємці або родичі підприємців. Зв’язки між депутатами є не тільки фракційні, а й родинні, бізнесові. Тому затяжна політична криза досить прогнозована.

Владислав Баранський, Надія Вірна

Всі копії декларацій міських депутатів, що згадані у цьому тексті, можна переглянути на сайті declarations.com.ua

Розслідування підготоване у рамках українсько-молдовського проекту MUTE@Corruption, який реалізовує ІМІ за підтримки Freedom House та Уряду Канади.

fakty.cv.ua

Джерело: nikorupciji.org

***

Загрузка...

НАПИСАТИ ВІДПОВІДЬ