Вимоги учасників блокування митниці пообіцяли виконати. Конфлікт вичерпано?

0
1610
Загрузка...

Перекриття дороги біля КПП «Порубне» завершилось тим, що учасникам акції пообіцяли виконати їх вимоги.

 

Про це повідомив один з організаторів перекриття – голова ГО «Патріотична Громада Буковини» Ігор Жижиян (нижче).

Наскільки реально виконати ці обіцянки, – складно сказати. У т.ч. враховуючи «законодавчі нюанси». Та й обіцяти у нас офіційні особи часом вміють значно краще, ніж виконувати обіцяне…

За великим рахунком, основні причини протесту по суті (а не «переслідування румуномовних», бо цього, схоже, таки немає, слава Богу) можна зняти, узаконивши подвійне громадянство. Настрої в суспільстві (і відповідні опитування) свідчать, що представники «основного джерела влади» в Україні за дозвіл мати і громадянства інших країн, але при цьому висловлюються за заборону власникам кількох паспортів бути депутатами та обіймати посади в органах державної влади. Виглядає цілком логічно і компромісно, зважаючи на напругу навколо цього питання. Плюс, звісно, як кажуть, «легким движением руки» можна прибрати ще один стимул оформляти інше громадянство, – якщо зробити адекватними митні ставки, плюс дозволити їздити у нас на ввезених авто тимчасово, сплачуючи якусь невелику суму в рік (таке практикується в деяких країна, зокрема, в Молдові). Це реально дозволить збільшити надходження до бюджету, хоча маніпулятивно противники таких змін стверджують зворотнє, ніби не помічаючи, що більшість таки знаходять як уникнути неадекватних митних поборів (у т.ч. контрабандними та корупційними методами, що для казни і країни набагато гірше)…

До слова, подібні проблеми навколо подвійного громадянства є і в інших областях, де наші громадяни оформляють паспорти інших країн з «економічно-побутових» міркувань – аби легше було виїжджати за кордон на заробітки, займатися дрібним «бізнес-туризмом» або зробити доступнішим придбання того ж авто. Тож краще не закривати очі на ці проблеми, не чекати, коли подібні акції, не виключено, почнуть організовувати і в інших регіонах, а зняти привід для напруги.

Тим, хто трактує наше неоднозначне законодавство як все-таки заборону подвійного громадянства, нагадуємо, що навіть у владній верхівці є особи з двома і більше громадянствами. То невже Президент і Ко роблять призначення з порушенням Конституції і законів?

Зеленим зафарбовані країни, в яких дозволене подвійне громадянство, червоним – де заборонене, принаймні умовно)
Зеленим зафарбовані країни, в яких дозволене подвійне громадянство, червоним – де заборонене, принаймні умовно)

А ще можна зауважити, що багато українців з подвійним громадянством живуть за кордоном. На це звернув увагу колишній керівник буковинської «Громадянської позиції» Микола Малярчук, який виїхав з сім’єю до Канади. За його словами, більшість колишніх жителів України, виїжджаючи в інші країни і приймаючи тамтешнє громадянство, від українського вони не відмовляються. Нагадаємо, що позбавити громадянства України може лише Президент своїм Указом – або за клопотанням самих охочих відмовитися від українського громадянства, або якщо є на це інші вагомі причини. Реально у нас дуже рідко кого позбавляють громадянства. То навіщо 160203-zhyzhyjan-uhvala-sud-povernuty-areshtробити з цього таку проблему, тим більше, що дуже багато цивілізованих країн офіційно дозволяють біпатридство.

У середу, 3.02.16, Ігор Жижиян повідомляв протягом дня про початок виконання обіцяного протестувальникам:
«Початок виконання домовленості між людьми і владою є. Прокуратура відкликала клопотання про обрання мені запобіжного заходу».
«Відбулася зустріч із першим заступником начальника обласної митниці Ігорем Добровольським. Шукаємо юридичного вирішення проблеми людей. Ідемо в гості до губернатора».

А ось основний пост Ігоря Жижияна після розблокування дороги:
«Кулявлоб – це діагноз. Такий висновок можна зробити, якщо об’єктивно подивитись у минуле цього збіговиська мародерів, на чолі із Яценюком. Близько 23.00 год. на КПП “Порубне” приїхали силовики: обласний прокурор, начальник обласної поліції та УСБУ в Чернівецькій області. Вони пообіцяли мітингувальникам, що всі переслідування, які стали причиною протесту будуть припинені. Рішення судів про мільйонні штрафи будуть скасовані, нових протоколів про так зване “порушення митних правил не буде”, працівники ДАІ припинять упереджене ставлення до автомобілів, які тимчасово заїхали на територію України. Припинять мої кримінальні переслідування. Після цього дійшли згоди про розблокування роботи митниці. Вважаю це нашою спільною перемогою. Так, ми не домоглися відставки кулявлобів із посад. Ціна втрати посад Салагора та Фищука для Яценюка-Бурбака надто висока. Вони ж являються основним джерелом фінансування організованого злочинного угрупування під назвою “Народний фронт” на Буковині. Одна із причин, чому пішли на поступки, це те, що ми глибоко переконані про неминучий кінець цієї антинародної влади у найближчий час. А тепер, щодо персони пана Салагора. У ефірі кулявлобівського2014-Salagor-prosyv-sud-Zhyzhyjana телеканалу ТВА, Микола Михайлович, назвав мене шахраєм. Оприлюднюю депутатське звернення цього не шановного пана, де він звертається до Садгірського суду, який розглядав мою сфабриковану справу, називає мене Героєм Майдану та просить суд “сприяти в поверненні мені доброго імені та, по можливості зупинити мої переслідування з різних мотивів, в тому числі і політичних”. Висновки про адекватність Миколи Салагора робіть самі. Щодо роздмухування між національного конфлікту. Коли я дав згоду допомогти організувати дану акцію, я усвідомлював, що критика патріотично налаштованого населення Буковини на мою адресу неминуча. Також, я усвідомлював, що відмовивши румунам Буковини у проведенні акції, наслідки її можуть бути не передбачувані. Я точно знаю, що готувався сценарій про голубу мрію Володимира Путіна, а знаючи гарячу кров румунів (бо сам такий) це було цілком ймовірно. Усвідомлюючи про це, я погодився допомогти провести акцію. І не шкодую. Як і після кожної акції, люди зрозуміли “хто є хто”. Так звані, лідери румун Буковини, відвернулися від свого народу, коли у них сталася біда. Іван Мунтян, Георгій Тіміш та Іван Семенюк дозволили собі критику на адресу румун, чим їх принизили та образили. У цьому році будуть дострокові вибори і румунський народ Буковини дасть вам належну оцінку. Мене, черговий раз, вразила згуртованість та дружність нашого народу. Повірте, що якби українці були такі дружні, як румуни, то ніякі шоколадники і кулявлоби не протримались би біля корита більше тижня. Сьогодні о 12.00 год. Шевченківський суд м.Чернівці буде обирати мені запобіжний захід у сфабрикованій кримінальній справі. Частина людей обіцяла прийти перевірити, чи має слово обласний прокурор, керівник УСБУ та поліції. Далі буде. Слава Україні!!!»

fakty.cv.ua

***

У Румунії спроби надати етнічний характер блокуванню митниці назвали провокацією

***

Протести: Дорогу до митного посту в Порубному таки перекрили

***

Демократія по-чернівецькі: оголосив про акцію протесту – під домашній арешт

***

Через «переслідування румуномовних» збираються перекрити міжнародну трасу

***

Інформація про подвійне громадянство в облраді не стосується Гливко-депутата

***

«Інформаційна бомба» про подвійне громадянство в обласній раді

***

Москаль взявся за подвійне громадянство, яке в Україні взагалі-то не заборонене

***

Загрузка...

НАПИСАТИ ВІДПОВІДЬ