Скільки ж коштує підсвітити Резиденцію Буковинських Митрополитів (+альтернативні розрахунки)

0
510
Загрузка...
Нещодавно мерія почала процес обрахунку вартості підсвітки центрального корпусу ЧНУ, тобто колишньої Резиденції, пам’ятки ЮНЕСКО. Залучивши до цього спеціалізованої організації  ES-SYSTEM.
«Міська рада підтримує пропозицію і готова взяти дольову участь у вирішенні порушеного питання.
Зокрема, після виконання робіт із підсвітлення центрального корпусу університету буде підключено зазначений об’єкт до мережі МКП «Міськсвітло» та щорічно з міського бюджету будуть виділятися кошти на затрати по використанню енергії на ці цілі.
Попередньо проводяться архітектурно-містобудівні дослідження території пам’ятки за участю спеціалізованої в галузі освітлення організації ES-SYSTEM, за наслідками яких буде запропоновано відповідний ескізний проект та обраховано вартість зазначених робіт», – ідеться у відповіді.
Днями раніше, ректор ЧНУ Степан Мельничук зазначив, що освітлення будівлі це дороге задоволення, бо електроенергія дуже дорога. Fakty.cv.ua вирішили поцікавитись у компаній які також займаються виробництвом та встановлення подібного роду освітлення і дізнатись альтернативні цифри обладнання, монтажу та подальших витрат на електроенергію за репрезентативний вигляд архітектурної перлини Чернівців! В мережі інтернет довго не шукаючи потрапили на на сайт компанії ТОВ “ПромАвтоматика Вінниця”, зконтактувавши, ми оперативно отримали відповідь від менеджерів із роздрібною комерційною пропозицією, підкреслюю – роздрібною! Також менеджери висловили готовність виїзду на місце їхніх спеціалістів із детальним обрахунком і підготовкою кошториса всіх робіт! Ну це я так, до слова, що може залучати до такого розмаху робіт декілька компаній, а не лише ES-SYSTEM.
 Ми не будемо лізти у високі матерії монтажу, проектування та інше, а лише зупинимось на двох речах – вартість обладнання, що прошу відмітити – українське і дається гарантія 5 років!, та подальшої вартості сплати за електроенергію, одразу зазначаю це  – LED світильники!, хто в темі зрозуміє))))))
1. Вартість обладнання: Від 936 грн до 3546 грн в залежності від потужності.  На хлопський розум візьмемо середній світильник за 1400 грн., який споживає 25w. Припустимо, що треба встановити 100 світильників – 140 тисяч гривень. Так сума ніби велика, але не в масштабах університету, тим паче міста, чи взагалі мецената, пригадаємо скільки коштує штучний майданчик у моїй рідній 4 гімназії, де успішні випускники подарували його своїй alma mater!)))
2. Вартість оплати за електроенергію: Знову ж таки беремо середні 6 годин підсвітки на день з 18.00 до 00.00 і це теж теорія, бо літом пізніше темніє. Так  от за 6 годин роботи 1 LED лампа бере 25w, відповідно за шість годин – 150w. Цей показник ми множимо на 100 умовних світильників – 15кВт! Продовжумо далі рахувати складні схеми))))): 15кВт треба помножити на приблизно 2 гривні, а це теперішня вартість електроенергії для юридичних осіб, виходить – Евріка 30 гривень на день! А вже це перемножуємо на місяців у році – 11 тисяч гривень!!!!!!!!  О так, це ж шалені гроші для університету….. Так, заради порівняння, вартість навчання на рік одного студента історичного факультету (ну близький він мені) на платній основі – 12 тисяч гривень…. зараз може і дорожче…. і мовчимо про юрфак та економфак)))))) То може справа у бажанні керівництва університету до змін і конструктиву.
Олександр Білоус, Fakty.cv.ua
P.S. так, може знадобиться, контакти компанії виробника, що люб’язно надала інформацію по обладнанню і можливостям.!, За що їм велике дякую.!
Загрузка...

НАПИСАТИ ВІДПОВІДЬ