«Дива» навколо звернення міськради щодо недовіри Уряду Яценюка (відео)

2
513
Загрузка...

У четвер, 4.02.16, нарешті, завершили другу сесію Чернівецької міської ради VII скликання, яку розпочали ще до нового року.

 

Помітно, що в сесійній залі, на жаль, продовжується протистояння між міським головою та більшістю депутатів, які насправді мали би шукати і знаходити компроміси для плідної спільної роботи в інтересах громади…

Цікава історія відбулась навколо рішення Чернівецької міської ради від 19.12.15 щодо звернення до Президента і Верховної Ради про недовіру Уряду та відставку прем’єр-міністра Арсенія Яценюка. За те рішення проголосував 31 депутат.

Мер Олексій Каспрук тоді публічно роздумував, чи ветувати. Звісно, став на захист свого партійного керівника і товариша. Але найцікавішою тоді була паралель, яку провів Олексій Павлович: «Може, я накладу вето. Може, буде звернення прокуратури. Такі речі у нас вже були. Коли Шевченківська районна рада прийняла таке ж звернення по відставці Уряду Азарова, районна прокуратура того ж дня звернулася до суду». Це порівняння виглядає доволі логічним. Тим більше, якщо врахувати, що свого часу Арсеній Петрович дуже компліментарно висловлювався про Миколу Яновича, і це відео (нижче) конкурує за інтересом із знаменитим «Юля! Юля!».

Але вернемось до дивного подальшого розвитку подій. Як виявилось, екс-депутат «фронтовик» Сергій Лазарєв, як приватна особа, оскаржив це рішення в суді. І наш суд («самый гуманный в мире», за відомим фільмом) прийняв вирішив скасувати це рішення. Дивно, якщо зважити на те, що звернення було суто висловлюванням позиції депутатського корпусу. Виходить, що депутати не можуть навіть висловити своє ставлення до Уряду? Чому? За логікою, тому що не мають повноважень відправити його у відставку. Проте найцікавіше те, що весь цей час юридичне управління «по-партизанські» відмовчувалось, попри те, що депутати неодноразово цікавились, що з тим рішенням.

Ще й з записом про відправку рішення адресатам у журналі реєстрації кореспонденції теж якісь «непонятки», на які звернув увагу депутат Анатолій Чесанов, вбачаючи у тих незрозумілих моментах навколо журналу реєстрації кореспонденції навіть ознаки злочину. Як би там не було, депутати дізнались про те, що їх рішення було оскаржене в суді, аж після того, як суд його скасував… «Дива та й годі». Але подивіться, як «класично відморожувався» начальник юридичного управління Олександр Шиба. Прямо як у жартівливому вислові: «и я не я, и лошадь не моя»:

Зрештою, як бачимо, зобов’язали юру правління подати апеляцію. Хоча чи буде вона якісно аргументованою, – сумнівно, враховуючи, що мер, звісно, зацікавлений, аби рішення про висловлену недовіра Уряду і Яценюку залишилось скасованим.

На фініші рекордно довгої другої сесії депутати спробували повернутися до питання Регламенту, в якому, зокрема, пункт щодо затвердження керівників дошкільних і загальноосвітніх навчальних закладів міським головою суперечить 20 статті Закону про освіту, де у п. 4 визначено, що «Керівники навчальних закладів, що є комунальною власністю, призначаються органом виконавчої влади Автономної Республіки Крим у сфері освіти, відповідними обласними, міськими, районними органами управління освітою за попереднім погодженням з місцевими органами виконавчої влади та органами місцевого самоврядування». Законом про місцеве самоврядування, у свою чергу, визначено, що сільські, селищні, міські ради є органами місцевого самоврядування. Тобто очевидно, що рада має погоджувати ці призначення.

Мер зауважив, що ще не отримали роз’яснення з Міносвіти (що мають роз’яснювати, якщо вище зрозуміла цитата з Закону?..). Але зв’язалися з іншими містами, і, за його словами, затвердження міським головою відбувається у Києві, Харкові, Львові, Івано-Франківську, Тернополі, Хмельницькому, Вінниці та Сумах. Депутати не проголосували за таку поправку. А Олексій Павлович запропонував повернутися до цього питання, коли будуть розробляти і затверджувати положення про конкурс на керівні посади у цих закладах. Тобто привести цю процедуру погодження у відповідність із законом ще буде можливість.

fakty.cv.ua

***

***

Каспрук про недовіру міськради Уряду: з цим рішенням можна погодитися, … (відео)

***

Цікаво згадати, правда?

***

І про “послідовність”:

***

Загрузка...

2 КОМЕНТАРІ

  1. Да скільки вже можна займатися політичними інтригами у цій міській раді! Дивлюсь запис, відчувається що мер несамостійний, а це проблема

НАПИСАТИ ВІДПОВІДЬ