Мер і депутати не порозумілись щодо персонального складу виконкому (відео)

1
399
Загрузка...

Два дні тому, 26.01.16, мер і депутати знайшли компроміс і, обійшовшись без подолання вето, прийняли рішення щодо кількісного складу виконавчого комітету міської ради.

 

Після тієї позачергової сесії міськради VII скликання була надія, що міський голова і депутати продовжать конструктивний діалог і порозуміються щодо персонального складу виконкому на черговій сесії 28.01.16. Але, як кажуть, «уви і ах»…

160125-sekretariada-stilets-prykol
Карикатура, яку екс-депутат міськради, учасник АТО Олег Громадський розмістив в ФБ з жартівливими підписом: Анонс!!! Незабаром на телеекранах Чернівців!!! Від творців серіалу “Секретаріада” – новий гостросюжетний блокбастер “18 СТІЛЬЦІВ”!

Причина, виглядає, в тому, що мер Олексій Каспрук все-таки не хоче враховувати, що кандидатури, за законом, вносить він, але проголосувати за ці кандидатури мають депутати. Відповідно, варіантів тут не так багато вийти з ситуації. Або мер узгодить свою пропозицію щодо кандидатур, які він хоче вносити, з більшістю депутатів, і тоді це буде хоч і, напевно, не дуже правильним, але, принаймні, «прохідним варіантом», або він знаходить спільну мову зі всіма депутатами (тобто щодо принципу формування виконкому, з врахуванням пропозицій всіх фракцій), дає можливість кожній фракції внести по 2 кандидатури (у т.ч. 1 – з громадського сектору), тоді той персональний склад точно буде проголосований в залі. Зрозуміло, що в другому варіанті можуть бути дискусії щодо кожних 2 кандидатур у форматі «мер – фракція». Але це деталі. Мер, звісно, може в такому разі не погоджуватися з якимись кандидатурами (аргументуючи, звісно, це) і пропонувати повторно пропонувати інших кандидатів, аж поки не знайдуть компромісних.

Але Олексій Павлович, схоже, йде третім шляхом: все має бути саме так, як він скаже, і крапка… Напевно, коли його повноваження вносити кандидатури, а ради – затверджувати, цю позицію мера можна назвати «шляхом в нікуди»…

Поки що вирішили перенести розгляд цього питання на сесію, яка має відбутися наприкінці лютого 2016 р.

Питання, які стосуються поточних моментів життєдіяльності міста, в сесійній залі обговорюються нормально і голосуються. Напевно, тому, що там немає складової політично-партійних амбіцій, як у випадку з секретарем та виконкомом…

Загалом, ситуацію із співпрацею між міським головою і депутатським складом непогано ілюструє сьогоднішня заява керівника фракції «Батьківщина» у Чернівецькій міській раді Олександра Пуршаги:

«У вівторок на погоджувальній раді наша фракція вже вкотре звернулася до Чернівецького міського голови з закликом відкинути будь-які власні амбіції, розпочати діалог з депутатами і забезпечити нарешті через три місяці після виборів роботу міської ради.
Ми нагадуємо, що говорили про це і одразу після виборів, і перед Новим роком, і наша позиція не міняється: ми готові на посаду секретаря міської ради підтримати кандидатуру, яку висуне мер після погодження з фракціями. Ми готові підтримати кандидатури членів міськвиконкому – після їх обговорення і погодження з фракціями. Ми підтримаємо тих, кого мер погодить з депутатським корпусом – адже саме депутатів обрала громада для забезпечення функціонування міста, і саме ми, депутати, нестимемо відповідальність за якість цього функціонування перед громадою.
Минуло вже три місяці від обрання нас усіх – і депутатів, і міського голови. Давайте нарешті сядемо за стіл переговорів, домовимося про обов’язки і почнемо працювати. Ми готові були підтримати кандидатуру Наталії Якимчук, про висунення якої говорили спочатку і мер, і одна з найбільших фракцій у міській раді – фракція БПП. Але подальші події «секретаріади» продемонстрували, що для міського голови і для великих фракцій принципової різниці між кандидатурами немає. Нехай великі фракції домовляються з мером, висувають кандидата і разом з ним несуть відповідальність за місто. Мер і найбільші фракції, домовтеся нарешті. Ми підтримаємо – задля того, аби нарешті розпочати роботу».

fakty.cv.ua

Сесія 28.01.16

***

***

Депутати не долали вето мера, а порозумілись щодо виконкому (відео)

***

Загрузка...

НАПИСАТИ ВІДПОВІДЬ