Дід Мороз, Санта Клаус, Святий Миколай: цікавинки, паралелі, розбіжності

0
1691
Загрузка...

Казкові улюбленці дітей з різних куточок планети Земля відомі загалу, як правило, доволі поверхнево. В їх образах і долях є і схожості, і відмінності.

 

Останнім часом в Україні стало модно «відрікатися» від Діда Мороза, вважаючи його «радянським персонажем». Наскільки ж це відповідає дійсності?..

Образ Діда Мороза своїми коріннями сягає слов’янської міфології. Мороз, як природна стихія, східними слов’янами персоніфікувався у вигляді невисокого старця з довгою сивою бородою. Сніжна морозна зима в уявленні слов’янських землеробів пов’язувалась з майбутнім добрим урожаєм. Про це судили за наявністю різдвяних або хрещенських морозів. Тому в Святки і Чистий четвер здійснювали обряд «кликання Мороза» – його закликали на трапезу і пригощали ритуальними млинцями і кутею. Їжу для Мороза залишали на вікні або на крильці.

В літературі одним з перших прототипів Діда Мороза можна вважати Мороза Івановича з однойменної казки В. Ф. Одоєвського (збірних казок «Казки дідуся Ірінея», 1840 р.). Але то був весняний герой, який жив у льодовій країні з входом через криницю.. Він щедро нагороджував за добру роботу.

Більш відомий образ Діда Мороза склався на початку ХХ століття. Казка про Морозка відома була навіть англомовній аудиторії – під назвою «Король Мороз».

Після Жовтневої революції Дід Мороз зі всіма різдвяними традиціями піддались гонінням. У 1929 р. Різдво було оголошено звичайним робочим днем, а спеціальні патрулі ходили вулицями і заглядали у вікна, аби виявити святкові приготування.

Повернувся Дід Мороз в СРСР напередодні 1936 року. Після відповідного заклику члена Президії ЦВК СРСР П. Постишева через газету «Правда» (від 28.12.1935) по всій країні почали організовувати для дітей святкування Нового року. До слова, перша після «реабілітації» офіційна новорічна ялинка відбулась у Харківському Будинку піонерів 31 грудня 1935 р. А в січні 1937 р. Дід Мороз зі Снігуронькою вітали гостей на святі у московському Домі Союзів.

У наш час в суспільстві тривають дискусії – чи варто повністю «викреслювати з пам’яті» Діда Мороза, чи, може, зберегти і цього героя, який тішитиме малечу у новорічні свята, а Святий Миколай традиційно залишатиме малечі подарунки («миколайчики») в ніч з 18 на 19 грудня (тобто на Святого Миколая за старим календарем).

Найбільш помірковані учасники дискусій висловлюють думку, що таки варто зберегти і Діда Мороза, попутно і Святого Миколая популяризовуючи, плюс «розкручувати» Санта Клауса, який дарував би діткам подарунки на Різдво. Такий підхід, безумовно, найкращий для діток, які зможуть отримувати подарунки у новорічний святковий період аж три рази.

А ви що думаєте з цього приводу?

fakty.cv.ua
(використані дані wikipedia.org)

Ваше ставлення до «проблеми Діда Мороза»

Результати

Loading ... Loading ...

***

А тепер до вашої уваги трохи цікавинок про Санта Клауса, який фактично і є Святим Миколаєм, лише у західному варіанті.

  1. Санта-Клаус є громадянином Канади

У 2008 році міністр з питань громадянства, імміграції та мультикультуралізму Канади Джейсон Кенні (Jason Kenney), зробив заяву про те, що Санта-Клаус є громадянином цієї країни. Це сталося через кілька тижнів після того, як уряд Канади запропонував законодавство по розширенню свого суверенітету над арктичними водами. Кенні навіть запросив Санта-Клауса назад у свою країну, після роздачі подарунків, сказавши, що «… будучи громадянином Канади, він має автоматичне право повторно потрапити на територію Канади, як тільки завершитися його кругосвітню подорож». Згідно з міжнародним правом, Північний полюс не є частиною якої-небудь країни, хоча такі країни, як США, Канада, Норвегія, Росія і Данія намагалися на нього претендувати.

  1. Колись Санта був заборонений в АмериціSantaKlaus-2-zaborona

У якийсь момент в Америці, насправді, була «Війна з Різдвом» і пуритани в англійському уряді виключили Різдво як національне свято в 1655 році. Коли першопрохідці оселилися в Новій Англії, вони вирішили повністю заборонити святкування Різдва в 1659 році. Американським громадянам загрожував штраф за будь-яке святкування Різдва, в тому числі згадки Санта-Клауса. Насправді Різдво навіть не було визнано в якості офіційного американського свята до тих пір, поки президент Улісс Грант (Ulysses Grant) не зробив його таким в 1870 році. Незважаючи ні на що, Санта-Клаус не сидів без роботи протягом цього періоду, оскільки йому все ж треба було доставляти подарунки в інші куточки світу.

  1. Санта був холостяком

Протягом якогось періоду часу Санта був холостяком і часу на побачення у нього було не надто багато, враховуючи постійну необхідність виконувати завдання з підготовки до Різдва. Його дружина, місіс Клаус була вперше згадана в короткому оповіданні «Легенда Різдва» (A Christmas Legend), написаному Джеймсом Різом (James Rees) в 1849 році. Цю ідею підхопили такі видавництва як «Harper’s Magazine» і «Yale Literary Magazine», тим не менш, найбільшого поширення набула поема 1889 під назвою «Хороший Санта-Клаус на санях» (Goody Santa Claus on a Sleigh Ride), написана Кетрін Лі Бейтс (Katherine Lee Bates). Санта-Клаус відповідальний за те, щоб всі хлопчики і дівчатка були слухняними, а місіс Клаус відповідальна за те, щоб не пустував сам Санта.

  1. Персонаж Санта-Клауса оснований на Святому Миколаї (St. Nicholas)

Наше уявлення про Санта-Клауса в якомусь плані базується на історичному Святому Миколаї, який, безумовно був щедрим, якщо не веселим. Святий Миколай був християнським священиком, що жив у четвертому столітті. Він віддав своє майно потребуючим. Святий Миколай став «Sinter Klaas» в Голландії і згодом був перейменований в Санта-Клауса. Справжній Санта-Клаус був покровителем ув’язнених, незаміжніх жінок, ломбардів і злодіїв. Ідея про те, що Санта доставляв подарунки, також бере початок від голландського святкування Дня Святого Миколая, коли він клав маленькі подарунки в черевики дітей. Взамін діти давали йому молоко та печиво.

  1. Санта-Клаус в супермаркеті був маркетинговим ходом

Першим Санта-Клаусом в супермаркеті був бізнесмен з штату Массачусетс на ім’я Джеймс Едгар (James Edgar) ще в 1890 році. Саме він придумав ідею вбиратися Санта-Клаусом в якості маркетингової кампанії. Ця стратегія спрацювала просто відмінно, так як діти з усього штату кинулися в його магазин сушених продуктів у місті Броктон (Brockton). З тих пір в супермаркетах по всій країні можна побачити Санта-Клаусів. Вони добряче збільшують продажі, так як батьки, які купують подарунки для дітей на Різдво, хочуть, щоб подарунки їх дітям подарував сам «Санта». До речі, створення оленя Рудольфа приписують супермаркету під назвою «Montgomery Ward», якому потрібна була успішна маркетингова компанія для продажу книжок-розмальовок.

  1. Санта-Клаус замінив… козлаSanta-kozel-Finland-6

Задовго до того, як сучасний Санта-Клаус розносив подарунки дітям, фінський Різдвяний козел (Yule Goat), відомий як Йоулупуккі (Joulupukki), робив зовсім протилежне. Замість того, щоб доставляти подарунки, цей козел вимагав подарунки від батьків і стежив за тим, щоб вони як слід готувалися до Різдва, дотримуючи всіх традицій. Тим не менш, різдвяний козел вирішив докорінно змінитися й почати розносити подарунки дітям незадовго до того, як ця робота перейшла містеру Клаусу. Після цього йому не залишалося більше нічого, окрім як бродити по фінської сільській місцевості.

  1. Колись він працював в Іспанії

Всі ми знаємо, що Санта-Клаус працює у своїй майстерні на Північному Полюсі, однак це не завжди було так. За легендами Бельгії і Нідерландів, Санта-Клаус раніше жив в Іспанії, де він був відомий як «Sinterklaas». До того, як він переїхав на Північний Полюс і почав використовувати сани і північних оленів для доставки подарунків, він віддавав перевагу більш класичним способам пересування, таким як пароплав. Цей радісний дідок є першим варіантом Санта-Клауса, який вів список слухняних і неслухняних діточок. З тих пір Санта і «Sinterklaas» стали двома різними персонажами.

  1. У Санта-Клауса є власний поштовий індекс

Хто знав, що Санта настільки крутий? Він є єдиною людиною на Землі, що володіє персональним поштовим індексом «H0H 0H0». Незважаючи на те, що пошта перевантажена в сезон зимових свят, їм все ж доводиться доставляти листи дітей Санта-Клаусу. Поштове відділення в Канаді вирішило відкрити «Програму написання листів Санта-Клаусу», яка допомагає дітям швидше освоїти читання і письмо. Тим не менш, сумна реальність полягає в тому, що ці листи, швидше за все, відправляються в сміття і ніколи не потрапляють на Північний Полюс. У США є місто Санта-Клаус (Santa Claus) в штаті Індіана з поштовим індексом 47579, тому дивиться не переплутайте.

  1. Створення саней для Санта-Клауса приписують творцеві «Вершника без Голови»

У Санта-Клауса повинен був бути ефективний метод доставки подарунків усім хорошим хлопчикам і дівчаткам по всьому світу. Наскільки нам відомо, його сани були створені Вашингтоном Ірвінгом (Washington Irving), який відомий за своїм оповіданням «Легенда про Сонну Долину». Санта-Клаус вперше з’явився в колекції коротких оповідань Ірвінга в 1819 році. Ірвінгу також приписують поширення ідеї про те, що Санта-Клаус спускається в будинку по димоходу для доставки подарунків. Крім цього, Ірвінг описав його як «тучного» бородатого чоловіка, який курить трубку. До речі, саме Ірвінг надихнув Чарльза Діккенса написати «Різдвяну пісню в прозі: святкова розповідь з привидами».

  1. Його червоний костюм був придуманий «Coca-Cola»Santa-Klaus-CcaCola-10

Біла борода і червоний костюм стали легендарними символами Санта-Клауса. Однак ви могли не знати, що червоний костюм з’явився в його арсеналі лише в 1930-их роках. До цього часу Санта-Клаус носив костюми різних кольорів, блакитні, зелені, фіолетові і так далі. Червоний костюм з’явився у нього завдяки зйомкам у рекламі «Coca-Cola». Образ Санта-Клауса в його червоному класичному костюмі був намальований художником Хаддон Санбломом (Haddon Sundblom) для гіганта солодкої газованої води в 1931 році. Образ для сучасного Санта в цілому з’явився в 1804 році під час зустрічі представників Історичного Товариства Нью-Йорка (New York Historical Society).

interesnosti.com

***

Загрузка...

НАПИСАТИ ВІДПОВІДЬ