Дилема, як увіковічнити пам’ять чернівецьких героїв, що загинули в АТО?

0
539
Загрузка...

Днями головний архітектор Ченівців – Наталія Хілько повідомила, що розробляється ескізний проект уніфікованої меморіальної дошки, щоб встановлювати їх на будинках, де мешкали чернівчани, що героїчно загинули захищаючи нашу Батьківщину на сході країни. Як зазначила пані Наталія, одна з ескізних пропозицій щодо зовнішнього вигляду меморіальних дощок запропонована студентом кафедри архітектури Олександром Волгушевим.  Подібний ескіз виставили на обговорення в одній із соцмереж, де думки городян розійшлися. В основному люди підтримують таку ідею, але існує і альтернативна думка. Так активіст і власник “Льодового майданчика”, Павло Польовий у коментарях висловився проти вшанування героїв саме меморіальними дошками, що природно викликало шквал критики на його адресу, мол “почув би тебе зараз хоча б один десантник”, чи “скажи це вдовам і матерям”. Та все ж ідея у пана Павла досить конкретна, чому б не створити “Меморіальний комплекс”, із іменами військових, що віддали своє життя захищаючи наше мирне життя, щоб кожен бажаючий міг в любий момент покласти квіти, лампадку… І зважаючи на заяву головного архітектора: “Загиблих в Чернівцях 22. Прагнемо єдиного рішення щоб і через 10, 100 років трагедія не забулася б…. Ці дошки не зіпсують зовнішнього вигляду міста (воно й так зіпсуте….) Перш ніж коментувати подумайте про вдов, дітей та батьків….”, – “Меморіальний комплекс” і був би тим самим єдиним рішенням.

І зважаючи, на досить суперечливу ситуацію, ми також від редакції ми вирішили поцікавитись, а який же порядок встановлення  меморіальних дощок.

Так, згідно “ПОЛОЖЕННЯ про найменування (перейменування) вулиць, провулків, проспектів, площ, парків, мостів, встановлення пам’ятних знаків і меморіальних дошок в м. Чернівцях”, затвердженого Рішенням Чернівецької міської ради VI скликання від 29.08.2013 № 950 – є певні нюанси у цій справі.

Згідно рішення, мають бути підготовлені: Біографічна довідка про особу або історичний опис подій, які пропонуються для увічнення, архівні документи, письмова згода родичів у випадку їх наявності (діти, вдова, вдівець, а якщо їх немає – батьки, рідні брати та сестри) на присвоєння імені (у разі присвоєння імені фізичної особи), розрахунки та кошторис витрат, пов’язаних з присвоєнням імені, тощо.

3.2. Протокол засідання зборів, керівних органів підприємств, організацій, установ, навчальних закладів, громадських утворень щодо прийняття рішення про встановлення пам’ятних знаків, меморіальних дошок.

3.3. Протокол художньої ради щодо пропозицій встановлення пам’ятних знаків і меморіальних дошок.

Також має відбутися Громадське обговорення з метою залучення мешканців міста до розгляду пропозицій щодо встановлення пам’ятних знаків і меморіальних дошок в м. Чернівцях.

Тим самим Громадське обговорення передбачає Громадське обговорення передбачає:

Оприлюднення інформаційного повідомлення про проведення громадського обговорення на офіційному веб-порталі Чернівецької міської ради та у місцевих засобах масової інформації, що містить відомості про:  Найменування організатора громадського обговорення, ім’я та біографічну, історичну довідку фізичної особи, ювілейної чи святкової дати, назви або дати історичної події, що пропонується присвоїти юридичній особі, та обґрунтування такої пропозиції, строк, місце, час проведення заходів з громадського обговорення, акредитації представників засобів масової інформації, реєстрації учасників, поштову адресу та (або) адресу електронної пошти, номер телефону, строк і форму для подання пропозицій (зауважень), місцезнаходження та (або) адресу електронної пошти, номер телефону організатора громадського обговорення, за якими можна отримати консультації з питання, що винесено на громадське обговорення, прізвище та ім’я особи, визначеної відповідальною за проведення громадського обговорення, строк і спосіб оприлюднення результатів громадського обговорення, опрацювання організаторами громадського обговорення висловлених пропозицій (зауважень), узагальнення та оприлюднення результатів громадського обговорення.

І якщо, вже зовсім керуватись Рішенням міської ради і не порушувати законодавство, то у пункті 4 зазначається: “Встановлення пам’ятних знаків і меморіальних дошок визначним діячам, присвоєння їхніх імен вулицям, провулкам, іншим об’єктам здійснюється не раніше як через 10 років з дня смерті особи, пам’ять якої увічнюється. Ця норма не стосується встановлення меморіальних дошок у приміщеннях підприємств, організацій та установ.”

То до чого ж такий поспіх?! Може знайти зважене, більш раціональне рішення, щоб дійсно вшанувати пам’ять героїв на віки.

Fakty.cv.ua

Загрузка...

НАПИСАТИ ВІДПОВІДЬ