Кобевко прогнозує «шахові ходи» Продана у «мерській грі» (Хто на мера піде?)

3
930
Загрузка...

Хто буде головним суперником чинного мера Олексія Каспрука на наступних виборах? Михайлішин, Якимчук, Бешлей? Чи, може, навіть Оксана Продан? Ситуацію аналізує і намагається робити прогнози редактор газети «Час» Петро Кобевко.

Буде ще раз пробувати Олексій Каспрук від «Народного Фронту». Його вірогідним суперником (вірніше, суперницею) стане Наталія Якимчук від партії «Солідарність» (це та, що була Блоком Петра Порошенка). А лайнометом цієї виборчої кампанії уже призначили Володимира Бешлея.

Всі інші кандидати і кандидатки відіграватимуть роль слухняних служок та статистів. Навряд чи ризикнуть фірташівці вкладати черговий раз гроші у вже остаточно непрохідного у Чернівцях Віталія Михайлішина.

Але Василь Продан не був би Василем Проданом, якби чогось не придумав. Він ж-бо – шахіст. А що тут придумаєш? Можна би було Інгу Маковецьку від Олега Ляшка відірвати і до мерських перегонів спрямувати. Та мером вона не стане, і тоді вже депутатом не зможе бути. Від Ляшка є можливість не одного козака на мера запустити. Наприклад, Назара Горука. Він уже пробував від цієї сили і з цими хлопцями йти на вибори. Нічого з того не було, а пихи – по самі вінця. Та й Бешлей все ж таки ближче до Ляшка тулиться, ніж до будь-якої іншої політичної сили. Його риторика, поведінка, навіть зовнішній вигляд повністю відповідають Радикальній партії.

Отож Інгу Маковецьку на мера не пошлють. Ймовірно, вона може стати депутатом і очолити нечисленну фракцію Радикальної партії у міській чи обласній раді. Тим паче, пані Інга зауважила, що її похід на мера ніким не обговорювався і, швидше за все, таке питання ставитися не буде.

З іншого боку, Василь Сафронович Продан міг би використати й новітню успішну політичну силу «Самопоміч». Але Садовий, її лідер, передбачив подібні рухи не тільки у Чернівцях, а й у інших містах України. Тому поки що різних політичних пройдисвітів тримає на віддалі від «Самопомочі». Хоча, слід зазначити, це йому не завжди вдається. Навіть на Буковині вже добрий десяток засланих Проданом козачків стали активістами та керівниками «Самопомочі».

Визнаний у нас лідер цієї сили Ярослав Цуркан офіційно заявив, що на посаду мера Чернівців у них не розглядали і не розглядають жодної кандидатури. Поки що. Бо хтозна, які ходи у мітельшпілі придумає шахіст Василь Продан. З його головою, фірташевими грошима можна й турка (туру – шахова фігура) мером Чернівців обрати. Ось такий, можливо, в кінці «туровий ендшпіль» буде розіграний у місті.

А поки що Ярослав Цуркан від «Самопомочі» піде підкорювати крісло мера Заставни, залишивши Василю Сафроновичу головний біль і поки що безпорадне становище – цугцванг. Бо йому таки треба буде кудись примкнути: або до розумних, або до красивих. А там тільки дві партії та дві фігури – НФ та БПП — Каспрук та Якимчук.

Хоча у прикупі Василя Продана знаходиться найсильніша фігура, яка може змінити розклади на чернівецькій шахівниці. Це – дружина Оксана Продан.

Її участь у виборах мера Чернівців встане вирішальною у кінцевому результаті. Це може стати справжнім ферзевим ендшпілем у грі Василя Сафроновича Продана з Максимом Юрійовичем Бурбаком за контроль над Чернівцями. У цій великій політичній шахівниці нам хочуть виділити роль пішаків.

Петро Кобевкоchas.cv.ua

А тим часом у відповідному опитуванні впевнено лідирує Олексій Каспрук:

Як чернівчани оцінюють рік мерства Каспрука (опитування)

Загрузка...

3 КОМЕНТАРІ

  1. Спасибі Кобевку за глибоку аналітичну статтю. Наперед сказано і все ще може змінитися. Зате правдиво. Хоч будемо знати, чи варто йти на вибори, якщо до влади знову йдуть політичні гравці, а не законотворці. Про “велику політику” – не може бути й мови.

НАПИСАТИ ВІДПОВІДЬ