Хакатон енергетичної свободи почав дивувати зі старту (фото, відео)

3
859
Загрузка...

У п’ятницю, 19.06.15, стартував прем’єрний у Чернівцях хакатон енергетичної свободи, в якому заочно проектами енергозбереження змагається десяток міст України.

 

У відкритті заходу, який базується на 2 поверсі над пабом «Наше пиво» по вул. Героїв Майдану, 29, взяв участь і мер Чернівців Олексій Каспрук. Міська влада продемонструвала присутнім цікаву презентацію енергозберігаючого напрямку роботи. А конкретним завдання-побажанням учасникам «мозкової атаки» від міськради стало освітлення пішохідних переходів, яке можна і варто поєднати з енергозберігаючими технологіями.

Дуже цікавим був виступ почесного гостя Hack4energy – академика Міжнародної термоелектричної академії, професора Чернівецького національного університету ім. Ю. Федьковича Олега Яновича Лусте. Він поділився цікавою інформацією і попутно «спровокував» (в доброму розумінні цього слова) молодих людей на певний напрямок «атаки».

«Екзотичним» гостем став епатажний художник Анатолій Федірко, який буде творити другого дня хакатону, а на відкритті поділився своїми міркуваннями щодо економії та розповів свою свіжу історію про утечку води і його особисту участь у виправленні ситуації.

У ролі спітчерів (ведучих) працюють ініціатор і головний організатор прем’єрного в Чернівцях хакатону енергетичної свободи – керівник громадської організації «Альтернатива-Є» Віктор Гищук та співорганізатор і партнер заходу – директор готелю «Буковина» і засновник Асоціації готельєрів Чернівців Андрій Брязкало.

На етапі презентації своїх ідей (на що, за регламентом, давалось по одній хвилині) дещо сюрпризно до розряду безпосередніх учасників хакатону перейшли і деякі присутні в іншій якості. Приміром, активно в роботу «змагань з енергозбереження» включився мер Заставни Ярослав Цуркан, а також деякі журналісти. Зокрема, репортер телеканалу «Чернівці» Надія Величко експромтом «видала на гора» одразу декілька тем для можливих конкурсних проектів. А директор обласного центру «Спорт для всіх» Георгій Мазурашу, який був присутній як представник порталів fakty.cv.ua та sportbuk.com, активно «лобіював» проекти велотренажера з генератором тока та енергозберігаючого панно на стіні за пам’ятником Т. Шевченка Центральній площі (з цим проектом в публічних дискусіях «засвітилися» Віктор Гищук та Павло Польовий). Але перший не набрав учасників на команду (проект розробляється в хакатоні, якщо над ним готові працювати від 4-х до 7-ми учасників різного фаху), а другий самі співавтори вирішили поки що «залишити в запасі». До слова, велотренажер з генератором для зарядки мобільних телефонів винайшли свого часу бельгійські студенти. Такий велогенератор торік встановили у Львові. І хоч на хакатоні чернівецький варіант подібного велотренажера з генератором не взялися зробити, найближчим часом велогенератор у нас таки має з’явитися, адже це чудове поєднання подвійної корисності (оздоровлення та енергозбереження). Де і у кого він «в планах», – окрема тема.

Після аналізу зафіксованих на папері ідей, об’єднання схожих за тематикою та «відсіву зайвих» (які не отримали необхідної підтримки серед присутніх, у т.ч., приміром, через відсутність відповідних фахівців або реальних можливостей їх реалізувати), учасники розбились на 3 команди. Нагадаємо, що на фініші чернівецького етапу хакатону журі має визначити два кращі проекти, які будуть презентовані у всеукраїнському фіналі. А вже серед всеукраїнських фіналістів оберуть трійку призерів, які отримають і приємні грошові винагороди – 30 тис., 6 тис. і 4 тис. грн., відповідно, за перші 3 місця.

Цікаво, що деякі учасники хакатону залишились ночувати на місці проведення заходу (організатори передбачили таку можливість для охочих).

Завтра до однієї з команд має приєднатися «особливий» учасник, який, як повідомив Віктор Гищук, їде… аж з Одеси.

Завершити свою роботу хакатон має у неділю бизько 18:00. І теж із сюрпризами. Тож завітайте;) І не лише на фінал в неділю, а й в будь-який час, адже там ви можете побачити щось нове і цікаве для себе. І, зрештою, зарядитися позитивною енергетикою та насолодитися чудовою атмосферою, яка панує на хакатоні. Та й по вболівати за наші команди можна, або навіть долучитися до роботи над проектом, який сподобається!;)

fakty.cv.ua

ПЕРЕГЛЯНУТИ ФОТО

Хакатон енергетичної свободи (1 день, 19.06.15)

***

***

На хакатоні 19-21 червня будуть вирішувати проблеми міста і… «тусити» (фото)

***

Hack4energy Чернівці запрошує 19-21 червня на «змагання з енергозбереження»

***

Відсутність Яценюка «перевернула» конференцію з енергозбереження у Чернівцях

***

Загрузка...

НАПИСАТИ ВІДПОВІДЬ