Сім років тому театральний світ побачив «Солодку Дарусю»(+анонс)

0
714
Загрузка...

14 березня рівно 7 років тому Чернівецький музично-драматичний театр ім. О.Кобилянської вперше поставив на театральній сцені «Солодку Дарусю» за однойменним романом М. Матіос (автор інсценізації та режисер – худ. керівник театру, засл. арт. України Людмила Скрипка).

За сім років виставу зіграли 70 разів, її побачили десятки тисяч глядачів. Щоразу стоячи аплодували не тільки у Чернівцях, але й у Львові, Києві, Черкасах, Вінниці, Луцьку, Рівному…

Ющенко відвідав виставу у Києві
Ющенко відвідав виставу у Києві

Нагадаємо,  що у виставі задіяний увесь акторський склад.

Цікаво, що за 7 років актори, які виконують головні ролі у виставі залишилися незмінними. Так, Дарусю незмінно грає Наталія Гунда (нині уже заслужена артистка України, звання отримала саме після цієї ролі), Цвичок викликає шквал емоцій у виконанні Миколи Гоменюка. Матронка – у виконанні засл. арт. Уркаїни Валентини Головко та Крістіни Зборлюкової також незмінні. Михайла незмінно втілює Віктор Барановський, щоправда раніше на цій ролі було двоє акторів. Також цікаві і незабутні образи створені нар. арт. України Тамарою Кільчицькою (сусідка Дарусі – Марія), Оксаною Коновей (Васюта), засл. арт. України Лариса Попенко, яка виконує роль Параски

Найчастіше змінюються у виставі виконавиці роль маленької Дарусі (дівчатка швидко виростають).11063003_931303653570595_642333104_n

Нині їх грають дівчатка театральної студії – Юлія Гомзяк (відома чернівчанам за роллю Енні у однойменній виставі та Софійка Василів (Моллі у цій же виставі).

Прем’єра відбулася 14 березня 2008 року і стала справжньою сенсацією у театральному житті не тільки Чернівців, але й України.

Це був дебют Людмили Скрипки як режисера та драматурга. Тим самим художній керівник театру продовжила театральну традицію вистав за буковинськими авторами, яких дотримувалися легенди українського театру Василь Василько та Анатолій Литвинчук.

Примітно, що тоді, 7 років тому, був багато хто проти постановки цієї вистави. хтось не вірив у те, що можна перенести твір на сцену, хтось просто вважав, що ця вистава не матиме успіху. Цієї суботи, якраз в день прем’єри можна буде насолодитися “Солодкою Дарусею”  на сцені Чернівецького Театру.

 Режисерські роботи та інсценізації Людмили Скрипки на сцені Чернівецького театру:

 «Солодка Даруся» за М. Матіос (2008)

«Ольга» за листами О. Кобилянської (2008)

«Туга за майбутнім» за В. Китайгородською (2009)

«Калинова сопілка» за О. Забужко (2009)

«Тустеп і різний мотлох» Р. Байєр (2010)

 «Ілюзії вальсу» за О. Кобилянською (2011)

 «Тисяча снопів вітру» вистава про І. Миколайчука (2011)

«Лавина» Т. Джудженолу (2012)

«Інцидент» за Л. Лунарі (2013)

«Срібний павук» за В. Кожелянком (2014)

 «Енні» за мотивам однойменного фільму (2015)

Театралізовані дійства:

 «Театр – це життя» (Святкування 80-річчя колективу театру)

«Вогні рампи» (Святкування 75-річчя нар. арт. України О. Ільїної)

«Тарас і Доля» (до 200-річчя від дня народження Т. Шевченка)

«Молюсь за тебе, Україно!» (патріотичний концерт)

 Зараз Людмила Скрипка вперше спробує себе у постановці дитячої казки. Це буде не проста казка, скоріше дещо філософська, адже її автор – Сергій Козлов (автор відомої казки «Їжак у тумані».  Прем’єра казки «Пригоди морського вовка» відбудеться 8 квітня.

Наталія Федорович, Fakty.cv.ua

Загрузка...

НАПИСАТИ ВІДПОВІДЬ