Арешт в Кабміні у прямому ефірі – «піар» чи боротьба з корупцією (відео)

0
388
Загрузка...

Публічне затримання голови Державної служби надзвичайних ситуацій Сергія Бочковського та його заступника Василя Стоєцького прямо під час засідання Кабміну, безумовно, стало подією дня, як мінімум.

 

Що ж за цим стоїть – реальна боротьба з корупцією чи «показова демонстрація»? Враховуючи те, що прем’єр-міністра Арсенія Яценюка днями також публічно звинуватили в тому, що він очолює корупцію в країні, не виключено, що «арешт на камеру» є своєрідним «ходом на відповідь» і спробою відволікти увагу суспільства від гучних заяв відстороненого керівника Державної фінансової інспекції України Миколи Гордієнка.

Міністр внутрішніх справ Арсен Аваков на своїй сторінці в соціальній мережі так прокоментував те, що сталось на засіданні уряду:

Сьогоднішній публічний арешт глави і 1-го заступника ДСНС України – прямо на засіданні Уряду – не показуха і не вистава.

Це ПРИВИВКА. Важлива для суспільства, для всіх. У тому числі і для активних і латентних корупціонерів.

Уви – такі викриття ще будуть. На жаль і на щастя, як казав мій вчитель вищої математики. Підтримайте!

 

Давайте подивимось, що пишуть про це публічне затримання…

Арешт у Кабміні: гра на камеру чи боротьба з корупцією?

Публічне затримання керівників Державної служби надзвичайних ситуацій під час засідання уряду – “демонстрація” боротьби з корупцією, вважають політологи.

Голову ДСНС Сергія Бочковського та його заступника Василя Стоєцького підозрюють в організації злочинних схем закупівлі пального у приватних компаній за завищеними цінами.

Політологи, з якими спілкувалась ВВС Україна, сходяться на думці, що це не останній публічний арешт. Однак не вважають такі дії докорінною боротьбою із корупцією.

“Так буде з кожним, хто порушує закон і хто знущається з української держави”, – написав прем’єр Яценюк у Facebook після засідання уряду.

Суспільний запит на арешти

“Важливий сам факт публічного арешту. Перш за все, це – піар акція, яка має продемонструвати, що влада бореться з корупцією”, – вважає політолог Володимир Фесенко.

За його словами, такі дії виглядають як “певний піар представників “Народного фронту” – і прем’єра, і міністра внутрішніх справ.

Політолог Вадим Карасьов також вказує на “показове покарання” керівництва.

“Я бачу в цьому скоріше не намагання боротись із корупцією по-серйозному, системно, а відповідь на корупційні звинуваченні на адресу Кабміну та прем’єра, які прозвучали з боку керівника державної фінансової інспекції на минулому тижні”, – каже пан Карасьов.

Пан Фесенко називає дії уряду “контратакою” на цю критику.

Раніше відсторонений керівник Держфінінспекції Микола Гордієнко звинуватив уряд Яценюка в корупційних схемах.

Що насправді відбулося у Кабміні. Експерти про скандальний арешт Бочковського

Засідання Кабінету міністрів у середу, 25 березня, відзначилося скандальною і безпрецедентною подією. Просто під час роботи уряду в прямому ефірі, під прицілом кількох телекамер, правоохоронці одягнули наручники на керівника ДСНС Сергія Бочковського, якого звинувачують в організації корупційної схеми. Також було затримано його заступника Василя Стоєцького. Прем’єр-міністр Арсеній Яценюк оголосив, що Кабмін прийняв рішення звільнити обох затриманих з посад, а разом із ними – і всіх керівників Держслужби НС в областях. ТСН.ua поцікавився у політичних експертів, чи не скидається таке показове затримання на спектакль, чи може воно сигналізує про початок реальної боротьби з корупцією.
Володимир Фесенко:
– На мій погляд – це піар-акція, яка, безумовно, має продемонструвати початок публічної боротьби проти корупції. Чому на засіданні Кабінету міністрів? Тому що потрібна телевізійна картинка, для того, щоб продемонструвати, що є боротьба з корупцією. Тому що люди хочуть арештів як прояву боротьби із корупцією. Арешту високих чиновників. Знаєте, суха статистика нічого не скаже. Стрічка новин теж не всіх задовольнить. А от картинка арешту… У цьому випадку, я думаю, що за ким знайшли, за що арештувати, того й арештували. А зробили це на засіданні Кабміну – щоб ефект був більш резонансним, більш гучним. Я не виключаю, що там Аваков причетний до цього. Я думаю, що тут є ще такий суто іміджевий момент, бо треба рятувати рейтинги “Народного фронту”. Так що і для цього це робиться. Це не останній арешт. Але тут справа не в масовості, а в тому, щоб це було не “показухою”, а реальною справою, і щоб це дійсно було боротьбою із корупцією, а не суто демонстративними акціями.
Тарас Березовець:
– Таке затримання під час засідання Кабміну, та ще й у прямому ефірі кількох телеканалів – це вплив грузинської команди, яка працює і в Генпрокуратурі, і в МВС. Це не ноу-хау, швидше запозичення перевіреної технології: під час люстрації в Грузії чиновників заарештовували саме так – на камери на засіданнях уряду. У Авакова перший заступник – Ека Згуладзе, екс-міністр внутрішніх справ Грузії, йде системна робота ГПУ, Шокіна. Немає й тижня, щоб не відбувалося якихось гучних відставок або арештів. Вчора відправили у відставку прокурора Києва Сергія Юлдашева, сьогодні відбувся арешт Бочковського і Стоєцького. До того ж політики хочуть накачати собі рейтинг перед осінніми місцевими виборами. Тому нинішніми арештами справа навряд чи закінчиться. Людям це буде подобатися, люди будуть це підтримувати: всі хочуть бачити, як заарештовують злодійкуватих чиновників. Найголовніше, щоб потім ці чиновники не вийшли під заставу 50-100 тис. грн. Тоді це буде мати зворотний ефект для суспільства. Ну і показові затримання – хороше психологічне потрясіння для чиновників. Кожен міністр, напевно, здригнувся, коли зайшли люди у формі. Кожен подумав: чи не за мною це? Зрозуміло, що більшість членів Кабміну – це чесні люди, але там є майбутні клієнти Генпрокуратури. Може, вони перестануть красти після цього.

Юрій Палійчук:
– Пан Бочковський – людина з довгою історією роботи в МНС. У нього була кримінальна справа, здається, навіть у київському главку. І міністр внутрішніх справ Аваков, і прем’єр-міністр Яценюк не могли про це не знати. Вони не могли не знати, що цю людину неодноразово ловили на корупції. Вони не могли не бачити того, що відбувається у ДСНС. Тому я би розглядав цей випадок затримання у прямому ефірі лише як “показуху”, як показову боротьбу з корупцією. І Аваков з Яценюком просто пожертвували тим, ким не шкода. Вони самі Бочковського породили, вони його фактично і поховали. Корупція, яку шиють Бочковському, копійчана. В Україні працюють схеми з відмивання десятків мільйонів гривень – це корупція в енергетиці, корупція з тендерами, державними закупівлями, корупція у медицині. У нас держава корумпована наскрізь. Зрозуміло, що прем’єр – це людина, яка не може стояти осторонь корупції, тому що вона у нас носить вертикальний характер. Він не може пиляти гілку, на якій сам сидить. Тому було обрано, скажімо так, грушу для биття. Майже одразу після скандального затримання стало відомо, що Держслужбу НС тимчасово очолить Зорян Шкіряк, радник міністра внутрішніх справ. Політологи кажуть, що Шкіряк – людина Авакова, і в цьому призначенні немає нічого дивного.

Ольга Скичко, tsn.ua

Аваков розповів, що знайшли під час обшуків у кабінеті Бочковського і його заступника

Силовики звершили обшук у кабінеті екс-глави ДСНС Сергія Бочковського та його заступника Василя Стоєцького. Про це в ефірі “5 каналу” заявив глава МВС Арсен Аваков. Правоохоронці виявили у колишніх надзвичайників сертифікати на офшорні компанії та картки на ім’я Бочковського.  Читайте також: Що насправді відбулося у Кабміні. Експерти про скандальний арешт Бочковського “Завершено обшук у кабінеті Бочковського і його зама”, – заявив Аваков. Також він додав, що були відсторонені обласні керівники ДСНС. Як повідомлялося раніше,  Сергія Бочковського та його заступника Василя Стоєцького сьогодні звільнили та арештували під час засідання Кабміну. Їм інкримінують розкрадання коштів у особливо великих розмірах під час закупівель пального за завищеними цінами.

tsn.ua

Загрузка...

НАПИСАТИ ВІДПОВІДЬ