Світлана Єременко: Поки що немає узгодженої стратегії інформаційної політики держави

0
388
Загрузка...

Попри позитивні зрушення – ухвалення закону про суспільне телебачення і радіомовлення, створення інформаційно-аналітичного центру РНБО та прес-служби АТО, – це є недостатнім для боротьби проти інформаційної агресії з боку Росії.

Про це заявили медіа-експерти з Інституту демократії імені Пилипа Орлика на прес-брифінгу в Українському кризовому медіа-центрі. «Досі не розроблено продуманої узгодженої стратегії інформаційної політики держави, не створено програми захисту інформаційного середовища. Не вдалося поки що створити єдиний координаційний центр», – зазначив виконавчий директор Інституту демократії імені Пилипа Орлика Світлана Єременко.

Медіа-експерти спостерігали чітку картину трансформації, яка відбувалася з часів подій у грудні 2013 – лютому 2014 року на Майдані впродовж року. «Ми бачили як спочатку той інформаційний простір, який існував на Донбасі, складався з двох основних частин: це, власне, регіональні та російські медіа, які чим далі, тим більш відкрито виконували функцію інформаційного спецназу влади Януковича.  Нав’язували конкретні міфи населенню для несприйняття змін у Києві та можливих трансформацій української влади», – пояснив експерт Інституту демократії імені Пилипа Орлика Володимир Кіпень. Згідно даних моніторингу ЗМІ у Донецькій області, проведеного Інститутом у січні, чи не найбільша проблема в інформаційному просторі України – це інформаційна ізоляція на окупованих територіях, де на жителів сходу впливає російська пропаганда. «У регіоні працюють 10 новинних і більше 30 російських каналів, 3 сепаратистські канали, кілька сайтів та газет, що пропагують політику окупантів, проукраїнські видання припинили друк ще влітку, Інтернет все частіше не працює. Подібна ситуація спостерігається й на Луганщині. Ці території виявилися відрізаними від українського інформаційного простору, і у населення починає домінувати проросійське бачення ситуації», – пояснив Володимир Кіпень.

Експерти інституту пропонують знайти рішення щодо припинення антиукраїнської пропаганди на окупованих територіях: створити можливість для поширення теле- чи радіосигналу на прилеглих до них територіях, запровадити інформаційні бюлетені для інформування людей, залучити іноземних спеціалістів, що мають досвід інформаційних операцій на окупованих територіях.

uacrisis.org

Розміщено на fakty.cv.ua на прохання Тетяни Смолдиревої

***

Загрузка...

НАПИСАТИ ВІДПОВІДЬ