Обговорили міський бюджет-2015: “затягуємо паски”?

0
387
Загрузка...

Сьогодні у Чернівецькій міській раді відбувся розгляд бюджету міста постійною комісією міської ради з питань бюджету та фінансів за участю керівників фракцій та депутатських груп міської ради та інших зацікавлених депутатів.

– Якщо в минулому році податок з доходів фізичних осіб, який був основною частиною доходів загального фонду, і ми отримували 75% від усіх сплачених громадянами цього виду податків, то тепер він зменшується до 60%. Що позитивно для міського бюджету – запровадження акцизного податку з реалізації суб’єктами господарювання роздрібної торгівлі алкогольних, тютюнових виробів та нафтопродуктів, – розпочала начальник фінансового управління Чернівецької міської ради Лівія Бамбуляк. Взагалі, як зазначила пані Бамбуляк, незважаючи на новації в податковому законодавстві, дохідна частина міського бюджету-2015 порівняно із минулорічним зросла на 14,7% (59,2 млн грн).

У 2015 році змінюється обсяг субвенцій із державного бюджету. Збільшується субвенція на соціальний захист, вводяться освітянська та медична субвенція. Також, за словами Л. Бамбуляк, у 2015 р. зменшаться доходи спеціального фонду міського бюджету.

Щодо видаткової частини бюджету, то порівняно із минулим роком вона збільшиться на 18,2%. Значну частину даного збільшення становить зростання видатків на оплату енергоносіїв (+64% порівняно із 2014 р.). Левову частку видатків займають видатки на соціально спрямовані сфери  (освіту, охорону здоров’я, культуру, соціальний захист) – 83,6% від загального обсягу видатків. В основному, це кошти на виплату заробітних плат.

На розвиток житлово-комунального господарства міста планується витратити на 23 млн грн. більше, ніж минулоріч, – 133 млн грн. Бюджет розвитку міста буде становити близько 150 млн грн.

Загальний обсяг бюджету міста на 2015 рік складає 1 млрд. 113, 7 тис. гривень, що на 8,6% більше, ніж минулого року.

Після доповіді начальника фінансового управління, розпочались бурхливі дискусії стосовно бюджету міста. Наприклад, як виявилось, депутат міської ради Анатолій Чесанов не вміє чи не хоче вміти користуватись електронною поштою і потребував друкованого екземпляру проекту бюджету. Як повідомив секретар міської ради Ярослав Кушнірик, проект бюджету був надісланий депутатам на електронну пошту ще декілька днів тому. Тобто деякі присутні депутати не мали що обговорювати в принципі, адже не були ознайомлені із проектом бюджету.

Цікаву думку висловив депутат Василь Максимюк, який вважає, що нововведення у податковому та бюджетному законодавстві суперечать проголошеному владою курсу на децентралізацію та обмежують місцеві громади у питанні формування власних бюджетів.

Актуальним також було питання витрат на міську раду. Як заявила начальник фінансового управління Л. Бамбуляк, дані витрати зросли лише через зростання оплати енергоносіїв, заробітні платні працівників міської ради не будуть збільшуватись.

До слова, міський бюджет на 2015 рік планують ухвалити на черговій сесії міської ради, що відбудеться 29 січня.

fakty.cv.ua

Загрузка...

НАПИСАТИ ВІДПОВІДЬ