Мер Каспрук підписав в Румунії тристоронню угоду (Чернівці, Кишинів, Ясси)

0
978
Загрузка...

Мери міст Чернівці (Україна), Кишинів (Молдова) та Ясси (Румунія) підписали меморандум про співпрацю в галузях освіти, культури та державного управління.

 

Про це повідомляє agerpres.ro. За словами мера м. Ясси (Георгій Нікіта), йдеться про конкретні проекти, в яких Чернівці і Кишинів будуть підтримувати Ясси, аби це місто могло стати «культурною столицею Європи», яка буде поширювати європейський дух у цьому регіоні Європи.

Господар зустрічі подякував мерам Чернівців та Кишинева (Дорін Киртоакє) за те, що вони не думали про політику, а, передусім, про спільні адміністративні проблеми, які є на правому та лівому берегах Прута.

У свою чергу, Олексій Каспрук, цитує agerpres.ro, зазначив, що 156 років тому румунський народ зумів, спільними зусиллями, побудувати гарну країну: «Тепер настала черга нам, спільними зусиллями, побудувати нову Європу, європейське майбутнє».

На цій зустрічі були присутні також Митрополит Молдови та Буковини (Південної) Феофан та Прем’єр-міністр Румунії Віктор Понта, який, зокрема, зауважив:

«Разом ці міста мають великі шанси. І стати європейською столицею, щоби розвивати спільні проекти, просувати наші спільні цінності. Минулого року у нас була зустріч трьох Прем’єр-міністрів (Румунії, Молдови і України), казав тоді, і тепер кажу: Румунія – не Радянський Союз. Не збирається забирати щось силою у іншого. Румунія – це країна, яка спробувала останніми роками розвиватися, крокувати в бік європейських цінностей. Маємо зробити так, щоби і людям з Бессарабії, і людям з Буковини, передусім, демонструвати приклад успішності, допомогти навчатися на наших помилках, щоби не повторювати їх. Також маємо робити все, що добре для цього боку Прута, або на цій стороні Буковини, пробувати робити і на іншій стороні. Всі ми маємо потребу в дитячих садочках, школах, клубах, у дуже хорошій інфраструктурі, у дорогах, енергоресурсах, у всьому тому, що потрібно людям, щоби жити у добробуті та мирі».
(мовою оригіналу – “Împreună au șanse mult mai mari. Și să ajungă capitală europeană, să își dezvolte proiecte comune, să promoveze valorile noastre comune. Anul trecut, am avut o întâlnire cu cei trei prim-miniștri (ai României, Republicii Moldova și Ucrainei), am spus și atunci, și o spun și acum: România nu e Uniunea Sovietică. Nu vrea să ia ceva cu forța de la altcineva. România este o țară care a încercat, în ultimii ani, să se dezvolte, să meargă spre valorile europene. Avem o datorie ca pentru cei din Basarabia, din Bucovina, în primul rând să arătăm un exemplu de succes, să îi ajutăm să învețe din greșelile noastre, să nu facă aceleași greșeli. De asemenea, trebuie să facem tot ceea ce este bun pe partea asta a Prutului, sau pe partea asta a Bucovinei, să încercăm să facem și pe partea cealaltă. Cu toții avem nevoie de grădinițe, de școli, locuri de cultură, de o infrastructură foarte bună, de o autostradă, de energie, de tot ceea ce e nevoie ca oamenii să trăiască în bunăstare și pace”).

fakty.cv.ua

Загрузка...

НАПИСАТИ ВІДПОВІДЬ