Фото: Перевезений з Парижу історичний скарб «обживається» у Чернівцях

0
180
Загрузка...

Бібліотеку видатного історика, громадського і політичного діяча – буковинського француза Аркадія Жуковського, як ми вже повідомляли, напередодні Нового року 2015 привезли з Парижу до Чернівців.

 

Аркадій Жуковський, як вже інформували fakty.cv.ua, перед смертю заповів передати його бібліотеку Чернівецькому національному університету ім. Ю. Федьковича. І цей історичний скарб було перевезено зі столиці Франції до Чернівців напередодні Нового року – за підтримки знаного дизайнера Каті Шаховської та бізнесмена і депутата міської ради Валерія Чинуша.

Нині перевезені речі систематизують і «оцінюють» їх історичну та наукову цінність.

Пропонуємо до вашої уваги відповідний матеріал «МБ».

До Чернівців з Парижу привезли бібліотеку видатного історика, академіка Аркадія Жуковського. Вона буде зберігатися у науковій бібліотеці ЧНУ. Подарувати місту своє зібрання – таким був заповіт видатного буковинця.

Навіть у ще запакованому вигляді об’єм бібліотеки вражає: велика кімната повністю заповнена десятками коробок. Поміж старими книгами видніються і родинний фотоальбом Аркадія Жуковського, і подарункові монети, і рукописи…

– За приблизними підрахунками, ми отримали понад 3200 одиниць книгозбереження, – розповідає директор наукової бібліотеки ЧНУ Михайло ЗУШМАН. – Перш за все, це велика кількість художньої літератури (класика зарубіжна та вітчизняна), наукова, методична, довідкова література, різноманітні навчальні посібники (з вивчення французької, англійської мови, граматика французької мови). Це все дуже корисно для студентів. Зараз активно опрацьовуємо літературу, щоби класифікувати та ввести її в обіг наукової бібліотеки. Ми вирішили, що бібліотека буде оформлена в окремому приміщенні, як колекція Аркадія Жуковського. Плануємо, що до наступного навчального року ми завершимо роботу над бібліотекою і презентуємо її.

– Що найцінніше з опрацьованого? – зауважує Михайло Богданович. – Напевно, це факсимільне видання “Требника” Петра Могили 1646 року. Це для нас величезний набуток. А ще зацікавлює унікальне видання публіцистичної праці Івана Дзюби “Інтернаціоналізм чи русифікація” та перевидані праці Феофана Прокоповича.

З цікавого у бібліотеці можна побачити і праці Аркадія Жуковського “Володимир Кубійович – людина й енциклопедист”, “Політична і публіцистична діяльність Михайла Грушевського на еміграції”, “Євген Коновалець – у 55-ту річницю смерті”, “Листи митрополита Андрея Шептицього православній інтелігенції того часу”.

molbuk.ua

***

ПЕРЕГЛЯНУТИ ФОТО (molbuk.ua)

 

Загрузка...

НАПИСАТИ ВІДПОВІДЬ