Фото: Чернівчани вшанували Героїв Крут, разом із Василем Шкляром та смолоскипною ходою

0
239
Загрузка...

29 січня 2015 р., на Центральній площі відбулась смолоскипна хода для вшанування пам’яті Героїв Крут.

Чернівчани, які зібрались біля пам’ятника Кобзарю, пройшлись вулицями вечірніх Чернівців колоною із смолоскипами та під акомпанемент: “Герої НЕ Вмирають!”, “Слава Україні! Героям Слава!”, “Слава Нації!” Найгучніше лунало: “Україна ПОНАД УСЕ!”

Захід ряснів прапорами «Студентської Свободи». Велика кількість небайдужих пройшлися, вшановуючи пам’ять героїв, які героїчно боронили свою землю майже сто років назад в нерівному бою, але проти того самого ворога, що і сьогодні.

Пам’ятна хода плавно перейшла  на Театральну площу, в Центральний Палац культури,  де пройшов благодійний патріотичний вечір: «Пам’ятай про КРУТИ!»
У цей скорботний день залу заповнили  українські патріоти, серед яких: відомий український письменник Василь Шкляр, музичний голос і натхнення Майдану – гурт «Тарута», лідер гурту «Тінь Сонця» Сергій Василюк та неперевершений чоловічий хор «Дзвін».

Серед глядачів був помічений і найтитулованіший спортсмен Буковини – чемпіон Європи та світу з бігу на 1500 м і голова обласного відділення НОК України Іван Гешко, в компанії координатора «Самопомочі» на Буковині – мера Заставни Ярослава Цуркана та директора готелю «Буковина» Андрія Брязкала. Титулований олімпієць є безпартійним, але, як сам зазначає, симпатизує громадській організації «Самопоміч», за підтримки якої і відбувся захід. У співорганізаторах були також Товариство українських студентів-католиків «Обнова» та організації «Палітра Буковини».

Мені, досить молодій людини та в першу чергу дівчині, в силу своїх життєвих перипетій, на жаль, раніше не доводилось вдумуватись глибоко у значення понять Батьківщина, патріотизм… А, може, на щастя, бо тепер я це все всмоктую, як губка, вже у свідомому віці, і от якраз під час таких вечорів, це надзвичайно чуттєво, повітря у залі було наповнене вірою в рідну Україну. А найбільше викарбувались в пам’яті слова Василя Шкляра: «Ми неодмінно відсвяткуємо перемогу над московським загарбником, неодмінно!!! Я і усі присутні в це вірять!»
Довідка:

Бій під Кру́тами – бій, що відбувся 16 (29) січня 1918 року на залізничній станції Крути під селищем Крути та поблизу села Пам’ятне, за 130 кілометрів на північний схід від Києва. Цей бій тривав 5 годин між 4-тисячною більшовицькою армією Михаїла Муравйова та загоном з київських студентів і бійців вільного козацтва, що загалом нараховував близько чотирьох сотень вояків. У перебігу військових дій бій вирішального значення не мав, та у свідомості багатьох особливого значення набув завдяки героїзму української молоді. Особливо вразило сучасників поховання юнаків, які потрапили після бою в полон до більшовиків і у кількості 27 людей були ними страчені.

Антоніна Ходорко, Fakty.cv.ua

Фото:

Загрузка...

НАПИСАТИ ВІДПОВІДЬ