До Чернівців завітав Андрухович з “Фантомасом”

0
206
Загрузка...

Тон розмови з Юрієм Андруховичем був заданий актуальний, власне, яким і є жанр колонок. Зокрема говорили про реакцію Європи на події в Україні протягом року.

“Нині підтримки України Європою дедалі більшає… Однак не вистачає різких політичних кроків з боку Заходу, такого собі політичного екстремізму. Наприклад, запрошення України до НАТО”, – таку думку висловив у Чернівцях письменник Юрій Андрухович під час презентації збірки своїх публіцистичних колонок “Тут похований Фантомас”. Подія відбулася пізно ввечері 29 січня й зібрала стільки зацікавлених, що всі, на жаль, не змогли потрапити до переповненого Літературного целанівського центру. – повідомляє molbuk.ua

– У березні-квітні реакція була однією, нині – зовсім інша. Підтримки України Європою дедалі більшає, – зауважив Юрій Андрухович. – Однак це, швидше, заслуга не наших дипломатів, а сама по собі контрзаслуга Путіна: ну не дають європейцям іншого виходу, як дрейфувати у бік України.

Також письменник висловився, що у питаннях підтримки України Європі потрібен час і за цей час “у нас буде багато втрат”.

– І так буде, поки у Європі не дозріють, що діяти треба неординарно та рішуче. Наприклад, запрошенням України до НАТО, – говорить Андрухович. – Однак нині таке рішенням сприймається, як таким, що ще більше погіршить ситуацію. Нині потрібно більше рішучих політичних кроків з боку Заходу, політичного екстремізму. На жаль, Захід до цього не готовий.

Під час вечора автор зачитав декілька колонок різних років. Зокрема таких, у яких за допомогою “музичної” теми у 2011 розкривав важливі питання.

– Коли мене запросили писати колонки, то був перший рік президентури Януковича, – пригадує Юрій Андрухович. – Тоді я намагався зберігати дистанцію стосовно політичних подій, бо поряд з колонками виступали інші відомі автори, наприклад, Винничук… Я ж вирішив через музику говорити про буття, наприклад, чому Янукович прийшов до влади і чому ми опинилися у задниці…

Після цього зауваження автор зачитав колонку “За гратами” і підсумував, що “яку музику слухаємо, такого отримуємо собі і президента”.

Про книгу
“Тут похований Фантомас” – збірка вибраних колонок, якими Юрій Андрухович раз на тиждень виступає на сайті “Телевізійної служби новин” каналу “1+1”. Починаючи з грудня 2010 року, він опублікував їх близько двох сотень. До вашої уваги – своєрідне вибране з цих щотижневих записів,розташованих у суворо хронологічній послідовності. Готуючи цю збірку, автор свідомо не вносив змістових коректив, але вважав за доцільне вказати точну дату кожної публікації. Дати тут є не тільки каркасом, але й значною мірою орієнтиром.

Загрузка...

НАПИСАТИ ВІДПОВІДЬ