Запрошували на обговорення міськбюджету 2015, а звітували за бюджету 2014

0
258
Загрузка...

У Чернівецькій міській раді відбулось публічне обговорення бюджету міста за участю представників громадської ради. Про те, що це було публічне обговорення та ще й за участю представників громадської ради можна казати із великою «натяжкою». Адже обговорювати, власне, не було що, та й членів громадської ради було ну зовсім мало. Фактично, було проведено брифінг начальника фінансового управління Чернівецької міської ради Лівії Бамбуляк, за словами якої проект бюджету м. Чернівці на 2015 р. був наданий до Верховної Ради і відкликаний на доопрацювання, тому що цього року не тільки виноситься проект бюджету, а одночасно вносяться зміни до Податкового і до Бюджетного кодексу України. «На сьогоднішній день ми реально не маємо ні цифр, ні тих основних напрямків, як формувати бюджет 2015 року», – зазначила Л. Бамбуляк. Тому було вирішено повідомити громадськість про основні аспекти виконання міського бюджету за 11 місяців 2014 року.

Насамперед було повідомлено про зростання обсягу дохідної частини бюджету протягом 2011 – 2014 років, однак у 2014 р. очікується зростання на 2,8 % порівняно із 2013 р., в той час, як у 2012 р. порівняно із 2011 р. приріст становив 20,4 %.

Також у 2014 р. міський бюджет недоотримав понад 47 млн. грн. у вигляді т. зв. податкового боргу (податок від доходів фізичних осіб, плата за землю, єдиний податок та ін.). «Найбільші боржники по земельному податку – це ПАТ «Чернівецький хлібокомбінат», ДП «Чернівцілегмаш», Чернівецьке автотранспортне підприємство, ВАТ «Чернівціоблпаливо», по орендній платі за землю ТОВ «Фокстрот-Поділля», КП «Чернівцішляхбуд», «Кераміка Буковини», ПрАТ «Авіакомпанія Буковина», – повідомила пані Бамбуляк.

Щодо видаткової частини бюджету 2014 р., то видатки становлять 1 млрд. 89,2 млн. грн. Порівняно із 2011 р. видатки зросли на 205,1 млн. грн. (на 37,2 %), що пов’язано із ростом мінімальної заробітної плати, та відповідно ростом цін і тарифів. 70,9 % видатків бюджету спрямовується на фінансування соціально-культурної сфери (освіта, охорона здоров’я, культура, фізична культура і спорт, соціальний захист населення). 9,1 % становлять видатки на житлово-комунальне господарство, будівництво та ремонт вулиць, доріг – 3,6 %. За економічною класифікацією майже половину видатків бюджету міста становлять видатки на оплату праці, тобто на забезпечення виплати заробітної плати (40,1 % бюджету). За словами начальника фінансового управління в Чернівцях заборгованостей по зарплаті не було і немає, в той час, як у багатьох містах України наявні проблеми із її виплатою.

За прогнозами Лівії Бамбуляк, міський бюджет буде прийнято у кращому випадку в кінці січня 2015 року, і все залежить від того, коли буде прийнято Державний бюджет на 2015 рік. Одним із основних його пріоритетів стане питання енергозбереження, у якому уже є певні практичні напрацювання. Крім того, було повідомлено, що коли наступить певна визначеність у бюджетному питанні, то буде проведена чергова зустріч-обговорення міського бюджету на 2015 рік.

Іван Сірецький, Fakty.cv.ua

Фото автора

Загрузка...

НАПИСАТИ ВІДПОВІДЬ